Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Paráda! Už dlouho jsem neviděl tak poklidnou pohodovou komedii, která vedle skutečných lidský slastí a strastí dvou svérázných středověkokrizařů pokládá nádherné vtípky, které často ale zavaní takovým kousavým humorem! Dialogy jsou perfektní, když se baví o vínu, kterému naprosto nerozumím, stejně hltám každé slovo! Opravdu povedený kousek, který se obejde bez velké výpravy, hvězd a jiných současných móresů jak nalákat diváky do kin! 9/10 ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jack se za týden bude ženit. V takové chvíli je výhodné mít takového kamaráda, jakým je Miles. Miles totiž naplánuje společný výlet po blízkých vinicích, při kterém si oba v pohodičce poválí spoustu druhů kvalitního vína na patře a volné chvíle pak prožijí na golfovém hřišti. Jenže Jack místo řádného zkoumání barvy degustovaného vzorku vína raději proleje hrdlem pár krabic vína z regálu místního marketu a v dobré náladě vyráží na lov místních krásek. Tento způsob loučení se svobodou však vede k akutnímu nedostatku kondomů, umlácení hříšníka přilbou nebo klovnutí pštrosem do koulí. Naopak Miles začíná mít o svém životě najednou jasnou představu. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Feel good podívaná do výseku života dvou přátel, kteří mají tak trochu krizi středního věku a tak trochu i pracovní, ale chtějí si alespoň týden užít na cestě za "degustací" vín, ovšem každý z nich má trošku jinou představu. Přirozené, civilní, sympatické, dojemné i vtipné, co víc si přát? Bohužel mě to osobně nikdy/nikde neuchvátilo, jak by nejspíše mělo... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejodpudivější Giamattiho role. Tyhle typy lidí prostě nemusím (a to ani trochu, takže hlavní hrdina ve mně vzbuzoval spíše negativní pocity), celkový dojem z filmu je taktéž průměrný až podprůměrný. A btw... "Bokovka" je komedie?!? ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka s trochu palčivější dochutí, díky níž nejde zdaleka jen o snobskou variaci na filmy ala Pařba ve Vegas. 8/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Komedie s romanťárnou přesně půl na půl, tak jak to mám u podobných filmů rád. Přesně jako ze života. Úplně se vidím v Giamattiho pozici za nějakých 20, 25 let. A sakra, měl bych se sebou začít něco dělat.... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Občas se stává, že víno nedozraje, nevykvete jeho buket, někdy dokonce i přezraje a jeho čas vyprší, a zrovna tak po nevyvážené křivce vadnou či vzkvétají lidské osudy. Depresivik Miles sice víno umí vychutnat, ale rád se po něm i opíjí, takže nápad vzít kamaráda Jacka na poslední předsvatební jízdu po kalifornských vinicích, se zdá být docela fajn. To by ovšem Jack nesměl být prvoplánovitý kurevník, kterému nestačí jen vlastní potěšení, nýbrž má nesmírnou snahu obšťastnit nějakou tou děvou i svého přítele. A tak balí, využívá a klame a do toho všeho zatahuje i stále více depresivního Milese. A jaké poučení z toho všeho plyne? Tak třeba - Cheval Blanc ročník 1961 nejlépe chutná z plastového kelímku, zajídaný hambáčem :) 75% ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Horce vtipne, plne nezapomenutelnych momentu, mezi nimiz kraluje bourani auta a golf. Cely film jsem mela nutkani otevrit si taky jednu lahvinku, ale co bych k ni asi tak rekla? Jako T. H. Church..."Chutna mi." Stejne jako on a rane vino asi musim jeste dozrat, protoze tyhle mezilidske vztahy a krize stredniho veku me bohuzel tolik nezaujaly. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu je pomalý a víceméně nudný. Zlom nastane asi tak v polovině. Bokovka je najednou svižnější a zábavnější. To ovšem nemění nic na tom, že zde se - stejně jako na začátku filmu - neustále mluví o vínu, pije se víno a navštěvují se vinice. Došlo to tak daleko, že ač víno nepiju, po příchodu z kina jsem si rozdělal flašku. Kvalitu jsem sice nehodnotil, ale půl flašky jsem stáhnul sám. Lze takto ohodnotit dobrý film? ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, vtipný, upřímný, hořko(trpce)-sladký, velkých gest prostý, malý velký (komorní) snímek ze života, o (ne)obyčejných věcech jako je krize středního věku, bilancování dosavadního života, přešlapování v kruhu, snaze se (z něho) vymanit, strachu ze změn, životních zklamání (osobních proher/výher), čistém přátelství a třeba taky o tom, že riskovat se (občas) vyplatí. V neposlední řadě další důkaz toho, že ve vínu je pravda, stejně jako faktu, že ty nejlepší ročníky je dobré si schovávat pro zvláštní účely (byť SPOILER ne pokaždé se ta vaše ideální (vysněná) představa následně kryje s realitou, třeba v podobě zapíjení burgeru ročníkem „61“ z kelímku v KFC :-) I to je však život. Zatímco u dvou třetin současné produkce mám neodbytný pocit, že její (dobrovolnou) projekcí jsem zestárnul o pár let a zažívám pořádnou ranní kocovinu, v případě Sideways mně min pár dnů k dobru určitě přibylo. Kouzelný (ne)obyčejný životabudič, při kterém jsem zažíval příjemně hřejivé pocity ne nepodobné těm, kdy po náročném dlouhém dni zcela vypínám, usedám do křesla v přítmí pokoje, do domácího kina vkládám hudební nosič, na uši nasazuju sluchátka a do sklenky nalévám (na dva palce a tři ledy) zlatavěčirou tulamorku. (Pro kvalitní víno mám však také plné pochopení. To pouze pro pořádek :-) p.s. pokud bych měl vyjmenovat tři (resp. čtyři) hlavní atributy, které se mi (po)staraly o tento příjemný zážitek a nalákat tak (nic netušící diváky) neváhal bych ani vteřinu. Scénář- herecké výkony (jímž vévodí příjemně civilní P. Giamatti) - samotná atmosféra doplněna o nenápadný a nepodbízivý hudební doprovod a .....víno. S (osob.) dovětkem na úplný závěr, že se snímkem samotným, je to jako s vínem. S pokročilým věkem pouze a jenom zraje. 90% zajímavý komentář (pro mě): kleopatra, DaViD´82, Renton ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tu niet o čom diskutovať, tento film si pozrite, skrátka si ho pozrite, lebo je napísaný, natočený a zahraný totálnymi bláznami a géniami ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bokovka je taká milá bokovka v mainstreamových kinách. Vysielala sa niekde na boku kina, v kinosále nezávislého filmu, kde si divák osprostený superhrdinskými filmami ťažko hľadá cestu. Ale stal sa zázrak, tento nezávislý film prekonal svojimi tržbami mnohé trikové megafilmy. Asi je to tým, že stále pracuje so zavedenými žánrovými postupmi, odlišuje sa potom iba civilným spracovaním a reálne napísanými a reálne pôsobiacimi postavami. Žiadna z postáv nie je výrazný fotogenický typ, chlapi sú proste typickí štyridsiatnici ako na celom svete a dámy také príjemne sexy zrelé ženské, ktoré sa proste "dajú". ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Víno, ženy, krize středního věku..aneb Alexander Payne a jeho decentní vyznání v komorním provedení s Paulem Giamattim v hlavní roli. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pinot Noir patrí k mojim obľúbeným značkám červeného vína, podarilo sa mi zúčastniť sa na ochutnávke vína v jednej kalifornskej vinárni a z Virginie Madsen vyžaruje netuctová krása. To je dosť dôvodov na to, aby som nebol pripustený k hodnoteniu a komentovaniu Bokovky pre zjavnú predpojatosť. Napriek tomu sa o to pokúsim. Film mi pripadal pridlhý a v jeho prvej polovici ma máločo zaujalo. Ťažko som sa zmieroval s tým, že zo štyroch protagonistov sú traja znalci a milovníci vína. Rovnako ťažko som niesol "priateľstvo" dvoch nesúrodých mužov, ktoré mi v lepšom prípade zaváňalo symbiózou a v horšom parazitizmom. Ale napriek všetkému považujem film za pozerateľný, i keď dve z troch pridelených hviezdičiek idú na konto Virginie Madsen. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takový malý nenápadný filmový klenot. Scénář i režie mě několikrát překvapily tím, že místo očekávaného nabídly něco daleko logičtějšího a pravděpodobnějšího. Herecké sestavě vévodí Paul Giamatti, ale příjemným překvapení jsou i pro mne prakticky neznámý béčkař Thomas Haden Church a stále krásná a přesvědčivá Virginia Madsen. A co mě přesvědčilo, abych dal 90% filmu plný počet? Jednak si myslím, že až budu ve věku bližším hlavním hrdinům, bude se mi líbit ještě víc, a také ve mně vzbudil chuť na sklenku vína (což je v mém případě něco zcela nevídaného). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na ochutnávku vín jedine so žuvačkou! Ohromne príjemný film, smutno - veselý, o ľuďoch a pre ľudí ... kleopatra to svojim komentárom krásne zhrnula. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ona by to byla velmi příjemná oddechová komedie i s menším přesahem do dramatu, kdyby netrvala přes dvě hodiny a zároveň se tak líně netáhla. Na základě dvou viděných filmů Alexandra Payna jsem pochopil, že tento režisér se rád vyžívá v pomalém tempu, žel jím vytvořena atmosféra mi až na pár míst opět nepřipadala tolik výjimečná, abych byl jeho filmem přímo uchvácen a zážitek z něj mi připadá spíše zapomenutelný. Dojem mi pozvedají poměrně sympatičtí hlavní herci, z nichž mě Paul Giamatti upoutal svým jemně vtipným civilním projevem už v o rok starším filmu Můj svět, hodně scén svým „nezávislým“ herectvím pomáhá táhnout, mému oku neunikla ani přirozená krása Virginie Madsen a dobrou polovinu se mi tahle příjemná obyčejnost většinou líbila i na celém filmu. Jak ale příliš nejsem milovník vína a pomalu mě pak začínají unavovat filmy na téma, jak si někdo z hlavních hrdinů strašně touží za každou cenu co nejvíc zaš*kat – a navíc čím dál víc mi připadalo, že Bokovka často o ničem jiném než o vínu a touze po sexu není – tak mě spolu s líným tempem a dlouhou stopáží časem přestával bavit i tento film. Působivějšího sdělení jsem se dočkal až v posledních scénách s postavou učitele. Ohledně druhé postavy: v rozporu s tím, co plánuje za týden a tím, co chce prožít během toho týdne, mi stejně jako před měsícem u Cassavetesových Manželů zase rotovala v hlavě myšlenka z jedné písně Chladila a Simonové: „Když muž je muž, tak proč se žení, bláhový...“ :o) A já vlastně tenhle rozpor v okamihu přímo nedlouho před svatbou u něj teprve nechápal. [65%] ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film u kterého nevím co napsat. Na Bokovku jsem se hodně těšil, ale vždycky se mi trošku vyhýbala což bylo asi znamení, že na ní nemám koukat. Herecké obsazení je skvělé a i herecké výkony jsou dobré, ale čekal jsem trošku více humoru a vtipných scének. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neoznačoval by som tento film za komédiu (je tu len pár ozajstných gagov), ale inak je skvelý. Film zo života s príjemnou vinárskou atmosférou a fajn postavami. Takéto takmerromantické filmy (len o mladších ľuďoch) robia dnes Apatow či Stoller so Segelom. Bokovka je práve pre svoju dospelosť ešte lepšia... ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama