Reklama

Reklama

Inženýrská odysea

(seriál)
Československo, 1979, 11 h 42 min (Minutáž: 45–65 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Satoranský, Petr Kostka, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Eliška Balzerová, Ilja Prachař, Jiří Císler, Alois Švehlík, Petr Haničinec, Ota Sklenčka, Jarmila Krulišová, Jiří Holý (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál zobrazuje osudy tří mladých inženýrů, kteří hledají své uplatnění v různých odvětvích strojírenského průmyslu. Příběh se odehrává v prostředí tkalcovských stavů, ve sférách vyspělé moderní techniky i v zákulisí zahraničního obchodu a ukazuje i palčivé problémy naší ekonomiky v tehdejších dobách. (woody)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (11)

Inženýrská odysea (1979) 

Také jsem patřil k těm, kteří se těmto seriálům vysmívali. Za poslední rok jsem se na ně podíval bez toho povinného lepšoidně povýšeného postoje a vlastně shledávám, že ta vysmívaná Sokolovského díla nejsou vůbec špatná. I když v nich absolutně nefungují ty vztahové linie, tak člověk se o každém oboru (nebo aspoň rámcově o jeho úskalí) něco dozví a těch třináct dílů (či podobný počet) je tak akorát, aby zbytečných a nastavovaných scén bylo co nejméně. Když pominu Okres na severu, kde se to skutečně hemží neuvěřitelnými frázemi (díky čemuž to přechází do zajímavé komedie), tak všechny ty seriály, ač jim mnozí přisuzují roli vlajkové lodi propagandy, naopak popisují všechny překážky a limity socialistického hospodářství, když jde o zavádění jakýchkoli inovací. A pokud jde o Inženýrskou odysseu, tak mě anabáze frajerského Kostky, nenápadného génia Satoranského, přičinlivého Dočolomanského i jízlivě hláškujícího Císlera bavila. ()

Promoce (1979) (E01) 

První díl má za úkol představit nám postavy. U tří stejně starých inženýrů, co mají stejné plány a stejné ambice, je takový úkol docela výzvou. Živelnost postav Petra Kostky, Elišky Balzerové (tam bych to nečekal) a Evy Jakoubkové mě bavila. ()

Odpadlík (1979) (E02) 

Pokud nám měl druhý díl ukázat, jak je mladý soudruh Pešek temperamentní, agilní a plný chutě do nové práce, pak si nejsem jist, zda nám ho představil zrovna v sympatickém světle. A ředitel, místo aby s ním vyrazil dveře, ho div nepřemlouvá, aby zůstal. ()

Sirotek (1979) (E03) 

Upřímně řečeno, je mi záhadou, proč byl dosti nejistý a nepřesvědčivý Jano na ten flek do zahraničního obchodu přijat. Ale všechny dějové linky tohoto dílu mě zaujaly, takže v pohodě. ()

Začátečníci (1979) (E04) 

Musím uznat, že zatím mě seriál překvapuje stoupající kvalitou. V tomto díle rozjel hned několik zajímavých linií, byť za užití mnohdy dost absurdních zkratek. A klidně dám až absurdně vysoké hodnocení, pánové Adamíra a Bek si ho dozajista zaslouží. ()

Výměna stráží (1979) (E05) 

Přeskočili jsme nějak moc dopředu, tak mě trochu zamrzelo, že vzestup Roztok byl v seriálu jen naznačen, ale nic jsme z něj neviděli (ani to, jestli ředitel Bek už něco ztratil na choleričnosti). Díl okořenil černý humor inženýra Voženílka. ()

Převzetí moci (1979) (E06) 

Jsme v šestém díle a doposud jsme v seriálu oslavujícím technické profíky neviděli jediný stroj. I když děj dál jede poutavě a i dialogy jsou až na povinné soudruhování velmi zajímavé, nějak se mi nechce věřit, že by takový velký šéf jako Vašek Pešek postupoval při jmenování nového šéfa konstrukce takto. ()

Prototyp (1979) (E08) 

Chápu, že Zbyněk má obavy, že mu v jeho věku může ujet vlak, ale zjištění, že jeho nápadnice není z rodiny jedinou duševně narušenou, by ho měla přimět zatáhnout za záchrannou brzdu anebo se u oné večeře pořádně projevit a vyřknout slova, jež ve své distingovanosti ještě nikdy nevyřkl. ()

Veletrh (1979) (E09) 

S tím, když se něco dělá na poslední chvíli před veletrhem, mám své zkušenosti. V mém bývalém zaměstnání se to stalo s katalogem. Tehdy jsem u bývalého zaměstnavatele přešel s velkou slávou do marketingového oddělení. A katalog jsme nestihli. Dávalo se tam totiž zboží, které jsme nikdy neviděli, neměli jsme fotky, neměli jsme vzorky. Po tomto fiasku jsem nemyslel na nic jiného, než jak odtamtud vypadnout, i kdybych měl mít jako zaměstnání sbírání psích výkalů po městě. Všechny ty typy lidí, které seriál kolem této události ukázal, tedy znám z vlastní zkušenosti. ()

Dozvuky (1979) (E10) 

Těžké chvíle pro Vaška. A ostatní mu zrovna taky moc nepomáhají. O to víc mezi tím vším zaujalo gesto šéfkonstruktéra Voženílka. ()

Odchod (1979) (E11) 

Nejnudnější a téměř zbytečný díl, který neobsahuje vlastně nic jiného, než jak se Zbyněk loučí. Hrdost a ambice v sobě náhle objevil v dobu, kdy se to nejméně hodí. ()

Reklama

Reklama