Reklama

Reklama

Inženýrská odysea

(seriál)
Československo, 1979, 11 h 42 min (Minutáž: 45–65 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Satoranský, Petr Kostka, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Eliška Balzerová, Ilja Prachař, Jiří Císler, Alois Švehlík, Petr Haničinec, Ota Sklenčka, Jarmila Krulišová, Jiří Holý (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál zobrazuje osudy tří mladých inženýrů, kteří hledají své uplatnění v různých odvětvích strojírenského průmyslu. Příběh se odehrává v prostředí tkalcovských stavů, ve sférách vyspělé moderní techniky i v zákulisí zahraničního obchodu a ukazuje i palčivé problémy naší ekonomiky v tehdejších dobách. (woody)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Jako Hlubočany, kam mladí inženýři nastupují, posloužilo město Kolín. Hlubočanské strojírny se nacházejí na adrese Ovčárecká 305, Kolín. (sator)
  • Když přivážejí „spiklenci“ Kořínek (Jaroslav Satoranský) a Tomášek (Martin Stropnický) složený Perpetis z Hlubočan do Výzkumného ústavu v Hradci, ve skutečnosti přijíždějí k provozní rampě České televize na Kavčích horách v Praze. (Robbi)
  • Tomáš Juřička se v seriálu objevil ve dvou různých rolích. V epizodě Odpadlík (1979) se účastní bouřlivé svazácké schůze, v epizodě Sirotek (1979) je jedním z chovanců dětského domova, kde prozrazuje Ing. Kořínkovi (Jaroslav Satoranský), jak si Tomášek (Martin Stropnický) namaloval sám všechny plány k modelu letadla. (Robbi)
  • Na autech jsou státní poznávací značky HL, přitom žádná SPZ s těmito písmeny v té době neexistovala. (M.B)
  • V Německu se seriál vysílal pod názvem, který bylo možné přeložit jako "Tři mušketýři s diplomem". (M.B)
  • Ivo Niederle měl v prvním díle Promoce hrát roli vrátného, jehož úkolem je zavolat kádrováka. Problémem však bylo, že již předtím  ztvárnil právě onoho kádrováka, čehož si však Evžen Sokolovský nevšiml. Došlo tak k tomuto dialogu: "Pane režisére, já vám to všecko řeknu, jenom jestli vám nevadí, že ten kádrovák na druhý straně jsem taky já." - "Sundejte mu to! Sundejte mu to!" (míněn stejnokroj vrátného). Při dalších projektech prý Sokolovský vyhlašoval: "Zkontrolujte, kolik má Niederle rolí!" (JoranProvenzano)

Inženýrská odysea - Veletrh (1979) (epizoda) (E09)

  • Když přijíždí Argentinec Rujillio (Josef Laufer) na prohlídku do Hlubočan, štáb vybral do role tlumočnice neherečku, která překládala daný rozhovor „zpatra“; tvůrci jí vůbec nedali k nahlédnutí scénář, aby scéna byla co nejvíc autentická. (Robbi)
  • Dej seriálu sa odohráva na rozmedzí viac ako pätnástich rokov. Starnutie hrdinov vyriešili tvorcovia naozaj originálne. Postupom času začínajú všetci nosiť silné dioptrické okuliare. Teda s výnimkou Zbyňka (Jaroslav Satoranský), ktorý nosil silné dioptrické okuliare hneď od začiatku a s postupom času naopak prešiel na slušivé okuliare s tenkými kovovými obrúčkami. (Raccoon.city)
  • Čo sa týka spomínaného stroja, tryskového stavu, tak ten bol skutočne vynájdený Čechom. Len v roku 1947. Japonci sa ho však ukradnúť nepokúšali. Jeho patent znárodnili komunisti. (Raccoon.city)
  • Seriál vznikol na základe priateľstva riaditeľa ČST Zelenku s riaditeľom Výskumného ústavu bavlnárskeho - hrdinom socialistickej práce Rohlenom. Zelenka mu vraj sľúbil, že spopularizuje nový šijací stroj, ktorý ustav vymyslel. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama