Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Úvody s partiou mladých ľudí putujúcich kamsi do divočiny už začínam vážne neznášať. Našťastie tento film rýchlo strasie klišé a začne byť zaujímavý, miestami naozaj strašidelný a vďaka zručnej réžii solídne graduje. Bohužiaľ, od záverečného rozuzlenia som čakal niečo prepracovanejšie, nie túto z prsta vycucanú báchorku, ktorá nebezpečne zráža film naspäť k priemeru. Škoda, väčšinu času to u mňa siahalo po štyroch hviezdičkách. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Norsky horror, ktery ma sice zakladni myslenku spolecnou s nepovedenym Blair Witch Project, ale ve vsem ostatnim se od nej znacne lisi. Villmark je neuveritelne atmosfericka zalezitost, u ktere jsem se po dlouhe dobe zase bal. Herci nepredvadi zadne hystericke radoby vykony, ale naprosto civilne se snazi vyjadrit strach z neznama, ktere je obklopuje. Cely film se odehrava v pusobivem a nadhernem prostredi hlubokych severskych lesu a jak se pise na imdb: "This movie will do for forests what "Jaws" did for the ocean!". Souhlasim. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vyloženě atmosférická záležitost, která vynikne zvlášť v noci na domácím kině. Zvuky lesa dělají polovinu atmosféry, kamerové záběry pak druhou. Musím uznat, že jsem se u toho po dlouhé době trochu bál. Já prostě ty lesní horrory a vůbec tuhle krajinu nemusím ... Jsem městský dítě a jen obecná představa "přespat uprostřed lesa v osamocené dřevěné chatě" je pro mě naprostej děs... "Villmark" využívá pár zažitých klišé, ale je v pohodě. Nenuceně diváka dostává přesně tam, kam chce. Nestaví na vraždách a gore, ale na atmosféře, pocitu, že něco je špatně, že tam venku něco je, že se nikomu z party nedá věřit, že už z toho pobytu na chatě všichni magoří atd. Na hercích je vidět, že ze sebe žďímají maximum, ale stejně to nejsou kdovíjací machři. Ale opět, jejich snahu zahrát to co nejlépe oceňuji. Rychlý závěr mi nijak výrazně nevadil, i když zde mohli tvůrci opravdu nějaké to výraznější gore a násilníčko předložit ... nemám jim to za zlé. Velice kvalitní horror. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Po utahaném a celkem nudném filmu očekávám alespoň zajímavou pointu, ale té jsem se nedočkal. Jednoznačně nevyužitý potenciál, protože to prostředí je opravdu parádní a navozuje tu pravou atmosféru. Všechno bylo ale zabito neschopností režiséra, scénáristy i samotných herců. Celkem nezajímavý horor, který mohl dopadnout mnohem lépe. Škoda. Tak třeba příště, Norové... 45% ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Ta atmosféra, ta atmosféra! Sledoval jsem to v neděli večer sám, ideální čas na takový film. Lesy, všude lesy, chata, jezero, noční lesy, svícení baterkou do nitra nočního lesa, skvěle doplňující zvukový doprovod, strach z neznáma, úzkost, noční postava matně rozeznatelná a běžící v dáli zamlženým lesním porostem. Dějově standardnější, ale povedené. Kritizovaný konec mi nevadil, nepožaduji od každého filmu dynamický převrat děje s náhlešokujícím vysvětlením že vlastně bylo všechno jinak, atd.. Norové to zkrátka vzali po svém a beru to jako OK. Co se týče naprosto sklíčené, stísněné, odloučené a depresivní atmosféry tak tady film kápl přesně do mé noty a proto bez váhání dávám plný počet. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)

Reklama

Reklama