Reklama

Reklama

Revizoři

  • Česko Kontroll (festivalový název) (více)
Thriller / Komedie / Mysteriózní / Drama
Maďarsko, 2003, 105 min

Režie:

Nimród Antal

Scénář:

Nimród Antal, Jim Adler

Kamera:

Gyula Pados

Hrají:

Sándor Csányi, Zoltán Mucsi, Csaba Pindroch, Sándor Badár, Zsolt Nagy, Eszter Balla, Lajos Kovács, Bence Mátyássy, Győző Szabó, Péter Scherer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Svižně natočený akční thriller odehrávající se v budapešťském metru maďarského Američana Nimróda Antala. V Maďarsku se stal tento film kasovním trhákem a trumfnul většinu hollywoodské produkce, která se v té době promítala. Jak už bylo řečeno, Kontroll se odehrává ve tmavých tunelech maďarského metra, které jakoby z oka vypadlo tomu pražskému a sleduje několik revizorů a jejich kontrolované pasažéry.

Divák je ve filmu svědkem spousty bizarních, vtipných či divných situací, které se odehrávají mezi těmito skupinami "cestujících" a když k tomu připočteme kdesi se skrývajícího maskovaného zabijáka, tak máme o zábavu postaráno. O zábavu se nám také stará svižná kamera a raketový střih, který v žádném případě neruší a naopak zdatně evokuje každodenní shon v tomto dopravním prostředku. Stejně tak je velice povedený soundtrack od člověka jménem Neo (s Matrixem nic společného nemá) ve stylu Media Ventures (rytmické syntezátory a různé samply). Film byl také oceněn na letošním festivalu v Cannes zvláštní cenou "Award of the Young" a ve Varech byl uváděn v sekci Dny kritiků Variety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (514)

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Raz v noci som to náhodu prepol na CT2 a bežal tento film. Vykľul sa z toho super thriller, nad ktorým sa trebalo aj zamyslieť. 71% ()

simbaslon 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý námět, temná propracovaná atmosféra maďarského metra a život revizorů v útrobách bezútěšných tunelů. Existuje cesta ven? Výborný představitel hlavní role Csanyi se nejprve musí vypořádat sám se sebou. Čistých 5* ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Po letech a druhém zhlédnutí zvyšuji tomuto maďarskému akčnímu filmu z podzemní stoky, jíž projíždí vozy metra, hodnocení. Většina nás diváků nakonec koukala na něco zcela jiného, než jsme původně očekávali, ale já se rád nechávám překvapovat a zvlášť, když to má navíc tak zajímavý vizuál (např. Butchi kouřící na ohromném podzemním ventilátoru- to mi vážně lahodilo). Jeden z těch filmů, kde jsou nemytí, vystresovaní, věčně se někde povalující, upocení hrdinové i cítit, ale ta živočišnost je jedním z atributů, které mi to povýšily na mimořádný biják. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pro mě úžasně atmosférický film, kde je v ideálním poměru příběh, napětí, humor, akce a drama. Výtečně jsou poskládané zejména postavy, které jsou zároveň skvěle obsazené a zahrané. Rozhodně doporučuji originální znění, dokáže tomu dát nový rozměr. Hádky s revizory v maďarštině jsou nezapomenutelné. Vše podkresluje magická hudba a dokáže dotvořit až mystickou atmosféru. K maximálnímu hodnocení chybělo jen málo a je možné, že se k němu po nějaké další z projekcí dostanu. No a je to tam, po spoustě let a další projekci přilétá pátá hvězda. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nevím proč se s ostatními diváky v hodnocení tak míjím, ale mám-li za sebe hodnotit vzhledem k jiným filmům spravedlivě, je to tak. Ten film se mi nelíbil, nebavil mě a zklamal. Navíc mi připadal hodně spatlaný co do žánru - zbytečně navíc je tam zamotáno v druhé půlce něco jako symbolično a mystično s démony. Nezaujalo mě tam fakt nic, co by se mi líbilo, žádná pozitivní rezonance. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Revizoři jsou velice příjemným a hlavně originálním snímkem.Označení thriller nese rozhodně s velikou hrdostí a to i přesto,že se celý děj odehrává v metru.Z některých scén(především po Rychlonožkově letu pod vlak) mi naskakovala husí kůže.Závěr samotný je velice povedený.Jo,rozhodně nadprůměrnej biják. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Moderní evropskej film. Ovšem moderní ještě nemusí nutně znamenat dobrý. Chci říct, že film je určitě originální a vypadá pěkně, ale dohromady jako celek tak nějak nic moc. Prostě průměr se světlými momenty, jednou parádní scénou při snídani v bufetu, a extrémně suchou (a vtipnou!) hláškou během zvracení, to sem uchcával. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Originální prostředí a zvláštní příběh, který sliboval mnohé... Nevím proč, ale nějak to u mě nezafungovalo. Něco mi tam chybělo, aby mě to vtáhlo víc do děje. Navíc maďarský humor mi vůbec nesedl...55% ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Hmmm, na Maďary dost dobrý...Undergroundový ve všech směrech (prostředí, příběh, humor, hudba, výkony)... Příjemný překvapení, poměrně často jsem se i zasmál. Hodně netradiční film, originální, klidně by se mohl inspirovat někdo z našich filmařů a natočit něco z pražskýho krtka...;-) ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Z nějakého i mně záhadného principu filmy vznikající na východ od nás (v rámci Evropy) v podstatě ignoruji a důvod shlédnutí tohoto kousku bylo zejména to, že jsem se nechtěl učit a měl dobré reference. Nápad filmu sám o sobě je vynikající, scénář samotný však tohoto potenciálu zdaleka nevyužívá naplno jak by bylo záhodno a omezí se na epizodní příhody party revizorů (spíše bezdomovců) s tím, že se občas některá decentně rozvede (Rychlonožka, konkurenčí koženobunďáci apod.) a případně slepí hlavním mysteriónem v kapuci. Slečna medvědka je bezva holka, možná mohla dostat víc prostoru třeba místo typa s kečupem na ksichtě. Hlavním tahounem kromě více či méně vtipných situací je výborná atmosféra metra, ne nepodobného tomu našemu pražskému. Plus hudba je taky skvělá. ()

noby 

všechny recenze uživatele

Syrové podobenství souboje dobrovolného exilanta v podzemní říši více či méně se sebou samým, sugestivní konrast cizího chaosu v říši na okraji našeho světa s každodenním chaosem na povrchu, který máme za svůj. Volba. Poutavé, syrové, místy až snové vizuálno, protkané nesčetnou symbolikou, a drsný, ne však rušivý střih v souladu s hudebním podkreslením. Poezie. ()

xmozek 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu opravdu film, který mě dokázal plně vtáhnout do děje. Zase jednou film, který mě dokonale pohltil. Osobitá atmosféra maďarského metra (díky naší socialistické minulosti, jsem si občas připadal jako v Praze) na vás dýcha z každého záběru stejně jako hnus života v metru. Zvyky, životní tempo, životní styl revizorů jsou často úsměvné i politováníhodné. A to vše dokresluje opravdu vynikající hudba. Co dál? Nic víc než jen doporučit. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Těžký chlebíček mají revizoři to je jasný ale tohle je už extrem.Byl sem moc zvědavý na tenhle počin a sem moc příjemě překvapen.Atmosféra hodně dusná a nuda tak tohle tady nehledejte:-))) ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Vyloženě komedie, kterou je třeba brát s velkým nadhledem. Parta revizorů je tu jak banda vojáků, jejichž bitevním polem je špinavé a zastaralé maďarské metro. Samozřejmě nejzábavnější jsou zátahy na pasažéry, ovšem pohybují se tu i bizarní figurky, jako je dívka převlečená za králíka (spojitost s o dva roky starším Donnie Darkem jsem nenašel) nebo podivín v kápi, který shazuje lidi do kolejiště. No a celý je to fujtajbl špinavý... ()

Související novinky

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

06.07.2010

Režisér maďarského původu Nimród Antal stojí před volbou. Nakonec se ale rozhodne podle tržeb Predátorů, jejichž tříbodové lasery zamíří na kina už tento týden. Kritiky jsou sice příznivé, ale… (více)

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

24.06.2009

Jsou tady nové informace o dvou filmech z produkce Roberta Rodrigueze. Minulý týden jste v našich novinkách četli, že průvodcem mimozemských lovců na třetím safari na Zemi bude zřejmě Neil Marshall.… (více)

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

28.01.2005

Dnem 27.1.2005 začal dvanáctý ročník filmového festivalu - Dny evropského filmu, které začaly projekcí maďarského snímku Revizoři. Ten byl uveden i na loňském karlovarském festivalu. Končit budou… (více)

Reklama

Reklama