Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nacistickém Německu byla roku 1943 natočena výpravná rekonstrukce námořní katastrofy z roku 1912. Kvůli silně zaměřené propagandě zde ředitel společnosti White Star Line Bruce Ismay (Ernst Fritz Fürbringer) vystupuje jako zákeřný Žid, který havárii zaviní svou chamtivostí. Film se snaží ukázat rozpínavost britských kapitalistů. Snímek natáčel režisér Herbert Selpin, který však byl uvězněn, o dokončení se tedy postaral Werner Klingler. Promítal se pouze v okupovaných zemích včetně protektorátu Čechy - Morava. (mahler)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Podle poválečných výslechových protokolů herečky Adiny Mandlové byla táž oslovena Tobisfilmem s nabídkou role ve filmu Titanic. Mandlová roli odmítla, prý pro „proněmeckou tendenci filmu“. (Přemek)
  • Rusové si film jako trofejní v roce 1945 odvezli z Německa a byl v jejich zemi promítán, stejně jako v dalších zemích východního bloku. Proti západní propaganda ve filmu se hodila. Film byl pro Evropu znovu objeven v roce 1949, ale ve většině západních zemí byl rychle zakázán. Pokud byl promítnut, tak vždy bez scén, které cenzoři označili jako propagandistické. V roce 1992 byla v Německu vydána cenzurovaná kopie VHS nízké kvality. Tato verze odstranila nejsilnější propagandistické scény, které nesmírně oslabily její kontroverzní obsah. V roce 2005 byl Titanic zcela obnoven a poprvé byla necenzurovaná verze vydána ve speciálním vydání DVD. (sator)
  • Ačkoli Göbbels film zakázal v Německu, na jím okupovaných územích se promítal. Premiéru měl v roce 1943 v Paříži a později jej viděli i obyvatelé Prahy. (Robbi)
  • Režisér Herbert Selpin během natáčení kritizoval Hitlerovu politiku a "kvality" německé armády. Ironií osudu je, že ho udal jeho bývalý přítel a scenárista filmu Walter Zerlett-Olfenius. Selpin byl pouhý den po zatčení nalezen oběšený ve své cele - ovšem jeho smrt dodnes není uspokojivě objasněna. (Robbi)
  • V době, kdy Němci pili kafe s pampelišek, utratil Goebels za film 180 milionů amerických dolarů. (sator)
  • Film byl od počátku smýšlen jako propagandistický snímek. Přesto byl samotným Goebbelsem nakonec zakázán. (Nach)
  • Pro kompars byli použiti němečtí vojáci. (Nach)
  • Pro natáčení byla vyrobena šestimetrová maketa Titaniku. V některých záběrech pak parník představovala německá zaoceánská loď Cap Arcona. (Nach)
  • Cap Arcona, použitá pro tento film jako Titanic, byla v závěru války použita jako "plující bomba". Dne 3. 5. 1945 v rámci ničení důkazů o nacistických zločinech bylo na její palubu naloděno na 5000 vězňů z vyhlazovacích táborů. Zároveň ji SS naplnila hořlavými plyny a zápalnými bombami. Poté byla vyslána na moře, aby byla potopena spojeneckými letouny RAF. Ti na loď skutečně zaútočili, což mělo za následek přes 4 500 obětí, což třikrát převyšuje počet obětí na Titaniku. Přežilo jich necelých 350. (Nach)
  • Film byl ostře namířen proti Britům a Židům. Když režisér Herbert Selpin odmítl přístup změnit, byl zavřen do vězení a film dokončil Werner Klinger. (Puyi)
  • Trikové sekvence z toho filmu byly převzaty do britské verze z roku 1958. (Rocky62)
  • Říšský ministr propagandy Goebbels nechal během natáčení řežiséra Selpina zavřít. Ve vězení tvůrce filmu přišel o život. (mahler)

Reklama

Reklama