Reklama

Reklama

Atentát v Paříži režiséra Yvese Boisseta byl inspirován událostmi kolem zmizení marockého politika Mehdi Ben Barky. Kolem tohoto levicově orientovaného politika, který žil poslední roky ve Švýcarsku a usiloval o sjednocení zemí třetího světa v národně osvobozeneckém hnutí proti imperialismu, je stále mnoho nezodpovězených otázek. Jedno je jisté: v pátek 29. října 1965 se k proslulé alsaské restauraci Chez Lipp na pařížském bulváru Saint-Germain blíží Ben Barka v doprovodu marockého studenta historie Thami Azemmouriho. Na schůzku s režisérem Georgem Franjuem, se kterým se chystají natočit film o národně osvobozeneckém hnutí, však nedorazí. Na chodníku ho zastavuje policista a přinutí politika nastoupit do auta. Od tohoto okamžiku nikdo Ben Barku nespatřil živého ani mrtvého. Nevídaný skandál otřásl Francií, ale nikdy se nepřišlo na to, jak velký byl podíl francouzských, či amerických tajných služeb na únosu a zavraždění tohoto politika... Film Atentát v Paříži byl natočen v roce 1972, tedy sedmnáct let po dosud neobjasněné události. Francouzské tajné služby chtějí dostat do země opozičního politika Sadiela z blíže neurčené země třetího světa. Využijí k tomu jeho přítele novináře Francoise Dariena, kterému vyhrožují, že znovu vytáhnou jeho odložený případ. Záminkou má být cyklus televizních pořadů o politice a boji za osvobození, kterou se Sadiel zabývá. Ve skutečnosti Darien nevěří slibům o Sadielově ochraně, ale přistoupí na tuto hru a přemluví jej k návštěvě Francie. Na domluvenou schůzku, už Sadiel nedorazí... Známý tvůrce Yves Boisset si pro své politické drama vybral silné herecké osobnosti: Jean-Louis Trintignant jako novinář Darien, Gian-Maria Volonté coby neotřesitelný Sadiel a Michel Piccoli jako sadistický plukovník Kassar. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tak luxusní obsazení! A využitý "jen" pro politicko-zpravodajský drama, které asi dnes nemá moc co říci... Nebýt cynického konce, je to pouhý průměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy uspesny film rezisera Yves Boisseta /aspon pred tymto filmom myslim nic schopne nenatocil/. Dej filmu je podciarknuty politickym podtextom, a je to velmi dobre- film s politickym podtextom totiz milujem. Jean-Louis Trintignant je samozrejme vyborny herec /predtym mal Corbucciho Velky Klid z roku 1968/. Ale okrem Trintignanta samotneho su tu aj dalsie zname mena ako Gian Maria Volonte /Podivne Vysetrovani, Pro par dolaru Navic/, Michel Piccoli /Topaz, Nenapadny Puvab Burzoazie/, Michel Bouquet /Sirena od Mississippi, Borsalino/. Film ma slusne tempo, akurat prvu polhodinu treba vytrpiet, lebo je len taka ... rozjazdova a nic sa dohromady nedeje. Potom vsak nastupia vyborne dialogy a hlavne kvalitna filmarina. Desive je prerastanie politiky so zlocinom, to tento film opisuje vskutku bravurne, a tych trojpismenkovych organizacii sa proste nezbavim, zas tu jedna bola : 86 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Triler, v ktorom na nejaké trilerové prvky treba čakať až do záveru. Dovtedy je to skôr mdlá a zbytočne preťahovaná politická dráma s absenciou napätia. A triler bez napätia je ako futbal bez gólov. Francúzi a ten ich večný tŕň v päte zvaný alžíska vojna. Spracovanie nie je zlé, herecky dajme tomu, ale zaujímavejší záver nedokáže priliš vykompenzovať to, čo sa dialo (resp. nedialo) predtým. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Moc pekny film, politicko-spionazni thriller, jsou tam tajny sluzby, frajove s tlumicema, soudruzi hovori o svych vizich, politicky aferky a smecka i moralni selhani, souvislosti ala Francie vs kolonie atd., uzasna herecka sestava a dobra zapletka inspirovana skutecnou situaci/skandalem... Opet famozni a zneklidnujic hudba by Ennio, krasa... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Těch štik v řece je nějak moc. Vyšší zájmy se jen tak z háčku nevyvlíknou. Seina začíná pěnit, scéna nad ní nepěkně purpurově sinavět. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Typ francouszkýho polithrilleru u kterýho se divák na zdejší dialogy (politický žvásty) musí opravdu hodně soustředit, aby se neztratil a neunikl mu tak děj a souvislosti o komplotu nadnárodních rozměrů. Když už se ve dvou třetinách tou nudou plnou velice záživných debat prokoušete, čeká na vás sice trocha akce napětí a zvratů, přesto všechno to ovšem nedokáže ustát celkovou mdlost tohoto díla, který ani v tomto případě nezachrání kvalitní dabing. 35% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený thriller o špinavé politice a špionáži. Škoda, že chvílemi jsou tak tak nudné prostoje, jinak by to bylo opravdu moc fajn. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Moc filmů s tak otevřenou sžíravostí vůči poltickým systémům a navíc s takovýmto koncem není. Škoda, že první polovina je nadmíru užvaněná a zdlouhavá (i když jisté věci jsou tam důležité, ale zkratky by tempu pomohly). Nicméně obsahově na svoji (a vlastně jakoukoliv) dobu dosti odvážné a naprosto trefně ukazující, jak funguje tento svět, o kterém nemá většina obyčejných lidí ani ponětí či je to nad rámec toho, aby tomu uvěřili (možná sebeobranný systém, aby se jim ten svět nezhroutil)! V době o padesát let později by se pro režiséra -a tím spíš kohokoliv kdo by v reálném světě s něčím takovým přišel- použilo takové "vševysvětlující", prostoduché a správně dehonestující slůvko: konspirátor... ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Sebraní fízlové a padouši a padouští fízlové francouzského filmu 70.let.Podle skutečné události,takže chybí neskuteční sympaťáci Belmondo či Delon.A do toho nervózně probrukává Morricone... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Politické intrigy ani v takomto hviezdnom obsadení nepriniesli očakávaný zážitok. Dozvedel som sa, že svet vysokej politiky je plný špiny. Voilá! V skutočnosti to musí byť ešte horšie a z toho mi je nanič.. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzsko-italský thriller natočený podle skutečné události z prostředí vysoké politiky a diplomacie s mnoha hereckými hvězdami tehdejší doby. Toto dvouhodinové drama, jehož první polovina byla snad až příliš přeplněna suchými politickými diskuzemi, se zabývá cestou, jak odstranit nežádoucího politického aktivistu v exilu, iniciátora mnoha revolučních a protestních hnutí Sadiela, jehož hrál výtečný G. M. Volonté. Prostředníkem ke splnění tohoto nepříjemného úkolu byl vybrán nenápadný novinář a Sadielův přítel Francois Darien, jenž má Sadiela vylákat do Paříže za účelem fiktivního televizního vysílání. Zneužitý Darien v podání charismatického J. L. Trintignanta až příliš pozdě pochopí pravé úmysly mocných mužů plukovníka Kassara (M. Piccolli) a dr. Lampereta (ledově klidný M. Bouquet) a poté, co se pokusí uneseného Sadiela osvobodit, musí se skrývat a bojovat o svůj život. Druhá polovina snímku nabízí velmi slušnou podívanou, politických intrik a diplomatického opatrnictví ubývá a naopak se objevují působivé dramatické a akční scény. Vysoce kvalitní herecké obsazení doplňují takový muži jako P. Noiter či R. Scheider a spousta dalších francouzských jmény, nikoli tvářemi, neznámých herců. Bohužel se budu opět opakovat, avšak Boissetovo drama Atentát v Paříži plně podporuje tvrzení o francouzské kinematografii 70. let jakožto o světové jedničce. ()

westman 

všechny recenze uživatele

Vinikající pomalu plynoucí avšak mrazivý politický thriller podle skutečnosti, zpracován tak jak to uměli jen francouzi. ()

anemoon 

všechny recenze uživatele

Francouzské špionážní drama jsem viděla ve starém dobrém českém dabingu. Pečlivě strukturovaný příběh na motivy skutečné události kolem zmizení marockého politika, který chtěl sjednotit země třetího světa. Společně s celou řadou výtečných a známých francouzských herců ze 70. let šponuje napětí Morriconeho minimalistická hudba, která projíždí příběhem jako ostrá pila. Takhle nějak se točilo kdysi a ještě dnes se z toho tají dech. No, skvělý napínák na nervy. Přece jenom nejsou ti Frantíci zas až tak marný. 9/10 za poctivost ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Přeplněné napětím a politickým hnusem. Závěrečné prolášení je neskutečně typické. Myslím, že nikoho to nemůže nechat chladným. Hudba Ennia je chvílemi příjemně neklidná, aby v dramatických momentech doslova explodovala. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Ano, má to dobře vystavěný příběh. Ano, rejpe to do vrcholné (nejen francouzské) politiky a praktik zpravodajských služeb dané doby moc pěkně. Ale i tak jsem se po většinu času spíš nudil, resp. mě to v žádné konkrétní chvíli nechytlo či nezaujalo. Jednání hlavního (anti)hrdiny mi navíc v řadě situací přišlo dost přiblblé. Hereckých hvězd tam sice bylo habaděj, ale krom Volontého mi spíš lezly krkem, za což možná velkou měrou může poněkud protivný dabing... A nečekal bych, že někdy něco takového řeknu (resp. napíšu), ale prvně v životě mi byla protivná i Morriconeho hudba. Tady se mi do vkusu teda rozhodně netrefil... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Samotný film není nijak výjimečný, hvězdičku přidávám za společenskou závažnost - podobné převracení reality ze strany státu a jeho tajných služeb se děje nepochybně ve všech režimech. ()

Reklama

Reklama