Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Představení pro školy o tom, že užívat drogy není správné. 1) Ani výborný 21letý Leonardo DiCaprio nedokázal zvěrohodnit závěr snímku. Možná je chyba ve scénáři či v hereckém nebo režijním pojetí, ale ten konec prostě tvůrcům nevěřím, jakkoli se ohánějí mantrou, že jde o příběh podle skutečnosti. Asi ta skutečnost byla jiná, než jakou jsem sledoval ve filmu. 2) Zaujali mě dále 20letý James Madio (zloděj Pedro) a 28letý Patrick McGaw (Newthon s nejhezčím tělem, který pokračoval úspěšně ve studiu i v kariéře). ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Dlouho ho mi zůstával tento skvost utajen, ale jsem rád, že jsem ho nakonec objevil. Mladý Leo, James Madio i Mark Wahlberg mě velmi potěšili a hráli "vyjetý penery" tak dobře, že jsem neměl nejmenší problém jim to věřit. Začátek filmu pomalu představuje partičku 4 kamarádů, ballerz, které spojuje láska k basketballu, ale hlavně k užívání si života. Začíná to nevinně, jednou z hecu si daji lajničku háčka a už se vezou. - „Nejdříve, to byla záležitost sobotní noci a ty se cítíš fajn, jako gangster nebo rocková hvězda. Je to jenom něco na zahnání nudy. Říká se tomu kocovina, malý zlozvyk. Je ti tak dobře, že to začneš dělat i každý úterý pak čtvrtek a jsi v pasti. Každý začátečník tvrdí, že on nepodlehne, ale podlehne.“ Výborně obsazený film, který má určitě co nabídnout, není sice tak vtipný jako Trainspotting, tak kvalitně natočený jako Requiem za sen nebo tak klasicky pojatý jako My děti ze stanice ZOO, ale rozhodně má co nabídnout... a není toho málo. 85% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Občas se poperou, jindy něco čmajznou, nemají úctu k autoritám, občas se opijí nebo čichají drogistické přípravky. Jsou to výrostci, ale ještě by nad nimi člověk hůl nelámal. Jeden z nich se vymyká: solidně hraje basketbal, s pokorou navštěvuje smrtelně nemocného kamaráda a píše si vše, co vidí v ulicích New Yorku a hlavně o tom, kam se ubírá jeho (ne)všední dospívání. Jemně prokreslené, soustředěné, živočišné i nervní DiCapriovo herectví se dere nahoru. Z rebela se pomalu stává muž, aby znovu spadl na samé dno: kvůli tomu, že si jednou „vezme“. Za solidní výpovědí o užívání drog stojí básník a hudebník Jim Carroll (jeho nejvýznamnější práci představuje právě jeho vlastní autobiografická kniha), o filmovou verzi byl prý mezi mladými herci slušný zájem (třeba Johnny Depp nebo River Phoenix), nakonec padla volba na DiCapria, který však nechtěl, aby to byl pouze nějaký laciný propagační film proti drogám. Nestalo se. A DiCaprio byl před kamerou znovu nesmírně přirozený. Nestaral se o to, co si druzí myslí (i proto následně přijal roli homosexuálního básníka Rimabauda), a i to mu možná v začátcích hodně pomohlo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

DiCaprio, dlouho před Titanicem, a ještě lepší. Jeho feťácká postava (Jim Carroll skutečně existuje) byla zahrána tak dokonale, že jsem se spolu s ním propadal do naprosté extáze, a posléze i zatracení a nekonečných depresí. Leonardo je jednou z nejzářivějších hvězd moderního hollywoodu, i kdyby jsme tak mohli usuzovat z nepřeberného množství různorodých rolí, jež si (jeho agent?) vybírá. Tento snímek je pak mírně šokujícím, spíše však takovým hodně upřímným obrázkem tehdejší newyorkské mladé společnosti, která neměla k životu zrovna ty nejideálnější podmínky. Mark Wahlberg v roli drsňáka byl také jednoduše "cool" - nad jeho šíleným amokem, který ho čas od času ve snímku postihnul, jsem se dobře bavil. Mezi nejsilnější scény pak patří samozřejmě odvykací kůra, ke které se váže ochota jednoho moc milého, obětavého člověka, který Carrollovi pomohl, aby tímto způsobem splatil svůj dluh... Otevřený, drzý, upřímný a pěkný film. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede mezi bandu výrostků , kteří koketují se sportem , ale hlavně s čuchaním lepidla . Další linie s zdá být daná , se sportem to jde od deseti k pěti a s fetováním od pěti k deseti. Zdá se , že jde o banální film o bandě feťaku. Mě ale zaujal příběh toho jednoho, a skvělě podaný ten boj i ten rozpad, není to jen nějaká čast ze života feťáka . před Vašima očima vidíte začatek a i konec. Tento film bych pouštěla jako prevenci, podle mě má vypovídajíci hodnotu. Di Caprio hraje skvělě a není zaběr , kde bych mu to co vypráví nevěřila. Není to humorné jako,Transpoting . není to ale ani temné jako pavučina, je to film pro širokou diváckou obec a v této kategorii si stojí vysoko. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)
  • Předobraz hlavního hrdiny filmu Jim Carroll zemřel v roce 2009 na infarkt ve věku 60 let. (Investman)

Reklama

Reklama