Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Raný Leonardo mně vyráží dech víc a víc, i když zůstává skvělým hercem s množícími se zkušenostmi, něco se vytratilo - něco, jako čistá živočišná radost a dychtivost, která z mladého Lea přímo prýštila, zrovna, jako ve Rváčově deníku - který se přes dobrý scénář a skvělou kameru stává nezapomenutelným právě díky jeho výkonu, kdy umožňuje vnímat každičké hnutí mysli, odehrávající se v jeho filmové postavě. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede mezi bandu výrostků , kteří koketují se sportem , ale hlavně s čuchaním lepidla . Další linie s zdá být daná , se sportem to jde od deseti k pěti a s fetováním od pěti k deseti. Zdá se , že jde o banální film o bandě feťaku. Mě ale zaujal příběh toho jednoho, a skvělě podaný ten boj i ten rozpad, není to jen nějaká čast ze života feťáka . před Vašima očima vidíte začatek a i konec. Tento film bych pouštěla jako prevenci, podle mě má vypovídajíci hodnotu. Di Caprio hraje skvělě a není zaběr , kde bych mu to co vypráví nevěřila. Není to humorné jako,Transpoting . není to ale ani temné jako pavučina, je to film pro širokou diváckou obec a v této kategorii si stojí vysoko. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů na téma "Drogy jsou špatné, áno?". Film je o tom, jak se pár týpků, co nosej boty značky Converse a hrajou basketbal, dostanou díky heráku do sraček. Prostě je to taková americká verze My děti ze stanice zoo. Jinak je zajímavý, že jak se řekne Leonardo DiCaprio, tak si automaticky vzpomenu na Titanic, kde dostal snad nejblbější roli v jeho dosavadní kariéře a vysloužil si díky tomu nálepku "hošánek z romantický sračky". Ale on má na svym kontě tolik zajímavejch rolí ve filmech z úplně jiný kategorie... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film plný basketu, fetu a výborné muziky. Těch bografií, ve kterých se na drogách závislý člověk se svými démony vypořádá a stane se z něj uznávaná osobnost už tu několik bylo. Basketball Diaries je však výjimečný strhujícím výkonem Leonarda DiCapria ai plastičností, se kterou dokázal Kaivert svět feťáků podat. V vedlejších rolích stojí za povšimnutí Mark Wahlberg nebo Juliette Lewis, která výtečně ztvárnila závislou šlapku. 85% ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

VÝZVA 2015: Je možné, že jsem byl zrovna ve špatném rozpoložení k tomuto filmu. Dalším důležitým faktorem mohlo být také očekávání, jelikož jsem do filmu šel takzvaně "bez přípravy" a očekával jsem o něj tedy úplně něco jiného, než jsem nakonec dostal. Uznávám, že vidět Lea válet už takhle za mlada, mě velice potěšilo, ale celkový dojem z filmu je spíše negativní, proto tak nízké hodnocení. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)
  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)

Reklama

Reklama