Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Po všech stranách precizně udělaný film, který stojí zato vidět. Prakticky okamžitě jsem se rád nechal vtáhnout do děje a kochal jsem se skvělými a propracovanými záběry. Snad jen připomínku k překladu: věta „O čem je ten tvůj byznys?“ se mi jako moc šťastná nejevila. U skvělého dabingu mně ze začátku trošku rušilo, že se některé české hlasy podle mě ne úplně hodily k dabovaným postavám, ale pak jsem si přivykl. Ještě něčeho jsem si všiml. Nevím, odkud má ČSFD název filmu „The First Great Train Robbery“. Já jsem na obrazovce jasně viděl „The Great Train Robbery“. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď už podľa názvu je jasné, že príprava na prepad a celé zlodejské úsilie bude mať úspešný efekt, vďaka živosti, svižnosti, správnej dávke napätia a elegantnému humoru, som bol do poslednej chvíľky v očakávaniach. Konečne kvalitná lúpežnícka lahôdka bez zbytočných opletačiek a s kvalitnou dávkou realistickosti. A to som si musel pozrieť film dvadsaťosem rokov starý. Dvojka Connery-Sutherland by s prehľadom tromfla dnešné „esá“ ako Chan-Tucker. 80%. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost promakaný heist movie podle skutečné události. Sean Connery a Donald Sutherlan hrají dvojici zlodějů, které se v roce 1855 podařilo vykrást trezor plný zlata z jedoucího vlaku. Byl to skutečně mistrovský kousek. Velká část filmu se zabývá plánováním. Samotná loupež je až na konci. Je to dost vychytané. Oceňuji i způsob, jakým to bylo natočeno, protože tyto scény muselo být tehdy určitě dost složité natáčet. Určitě stojí za vidění. "Práskni do toho!" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli Connery jako Edward Pierce projevil více pečlivosti při plánování konfiskace krymského zlata, či zastřihávání vlastního plnovousu. Co vím ale jistě, je to, že po střechách železničních vagónů hopsá jako Belmondo.. Viktoriánský heist kladoucí důraz na přípravu akce, vtip a neřesti gentlemanů, protože každý gentleman není zas takový gentleman.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Na konci filmu, keď si Edward Pierce (Sean Connery) rozopne putá a odhadzuje strážnikov od seba, ktorí sa naň vrhajú, tak jeden strážnik nič nerobí a ešte sa smeje. Zrejme komparzista, ktorý nemal byť v zábere. (ČSFD)
  • Poslední film Petera Butterwortha. (Kulmon)

Reklama

Reklama