Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Z počátku pomalý rozjezd dialogů postav, z nichž některé nemají zrovna čestné úmysly. Audrey Hepburn jako slepá bezbranná žena je výborná (jsem zaujatý a nemohu hodnotit jinak). Postupně se však napětí začne přiostřovat a ke konci jakobychom se dívaly na další film mistra napětí. Skvělá režie Terence Younga, kde i on si poradil pouze s malým prostorem jednoho bytu a odvyprávěl tak příběh, který byl každou minutou dramatičtější až vyustil v heroický závěr. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Po Vražde na objednávku druhá filmová adaptácia divadelnej hry Fredericka Knotta, s ktorou som mal tú česť. Na rozdiel od Hitchcockovho trileru mi však v prípade Čakaj, kým sa zotmie práve neprehliadnuteľná divadelnosť spočiatku bránila v úplnom ponore do diania; v počiatočnej fáze realizácie prekombinovaného plánu trojice kriminálnikov, postavenom na opakovaných príchodoch „na scénu“ a odchodoch z nej, mi párkrát zišlo na um, že takto konštruovaný príbeh by som si v plnej miere užil až v ozajstnom prítmí divadelnej sály. Popri vynikajúcich výkonoch hercov (pozornosť si pochopiteľne kradnú predovšetkým skvostná Audrey Hepburn v úlohe nevidiacej hlavnej hrdinky a Alan Arkin ako mimoriadne odpudivý antagonista) a kvalitných dialógoch sa však v druhej polovici do boja proti mojim prvotným výhradám našťastie úspešne púšťa aj stupňujúce sa napätie, ktoré napokon graduje až do nezabudnuteľného finále, funkčne pracujúceho s prvkami hororu. (80%) ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn za ledničkou jako jeden z mých prvních a do paměti nejzarytějších filmových zážitků. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Úžasně napínavý thriller, ve kterém navíc hraje naprosto nevninná oběť - a to nevidomá žena - tu ovšem po celou dobu film nesmíme podceňovat - její přirozená inteligence a pronikavá sensitivnost hlavním záporákům pěkně ztíží a opepří jejich práci...krásně se tím utvrzuju ve svojí teorii nepodloženou praxí, že nevidomí lidi mají extrémně vyvinuté všechny ostatní smysly, a to je právě chyba, jež se chlapíci, kteří vytvoří na první pohled ubohou oběť tzv. dokonalou past, dopustí. Konec flmu je vyloženě napínavý, ale nejen díky tomu dávám čtyři hvězdy, celková atmosféra je prostě strhující! ()

progression 

všechny recenze uživatele

Padesát let starý thriller (i když tenkrát se pojem thriller asi ještě nepoužíval), který ani po letech neztratil nic ze své působivosti. Nenápadný, ale originální a působivý scénář, interiér jednoho bytu, originální budování vypjaté atmosféry, výborná Manciniho hudba, ale především fenomenální Audrey Hepburn v roli nevidomé potenciální oběti vydané na pospas zločincům. Na její "pohled"/výraz po druhém telefonickém hovoru asi nikdy nezapomenu. Alan Arkin v roli psychopatického zločince/-ů rovněž nezůstává o moc pozadu. Každopádně i po letech a v "nové" filmové éře tento dávný filmový klenot neztrácí skoro nic ze své atmosféry, napětí, ale především z nezapomenutelných hereckých výkonů. ()

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

Čaro tohto filmu je predovšetkým v skvelej mysterióznej atmosfére a v nepopieraní jednotlivých charakterov. Aj keď je úvod trochu pomalší a dialógy príliš popisujúce, s pribúdajúcou minutážou sa všetko zmení. Výborná gradácia napätia, ktorá ma nadchla aj o toľko rokov neskôr. Obdivujem odvážne čierne pasáže. Úloha slepej padla Audrey Hepburn ako uliata. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Na první pohled obyčejný thriller, kdyby ovšem hlavní roli nehrála Audrey Hepburn. Její výkon je naprosto dokonalý a slepou ženu hraje velice věrohodně. Bravo. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Doslovo padám na kolena. Tyhle psychologický dramata já prostě můžu. Tohle je opravdu vyladěný klenot, který byl opravdu špičkově napínavý. Akorát se divím, že to nenatočil Hitchcock, protože mu to bylo velmi podobné. Audrey Hepburn hrála výborně, akorát tu slepotu jsem moc nevěřil a žádnému herci neuvěřím. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý thriller.To, že předloha vychází z divadelní hry je na filmu moc dobře poznat, ale to myslím v tom nejlepším.Příběh je ze začátku pomalejší, což je jenom dobře.Právě o to více si divák užije tu část příběhu, kdy se naplno usadíme v bytě a začne hra na kočku a na myš.Je to po celou dobu napínavé a dosti překvapující.Herci hrají moc dobře, ale největší pozornost si pro sebe ukradne hlavní představitelka.Audrey Hepburn hraje skvěle a divák jí po celou dobu fandí, aby se z toho dostala.Alan Arkin je dosti znepokojující.Richard Crenna je mistr přetvářky a taky dobrý manipulátor.Čekej do tmy je parádní thriller, který dokáže diváka držet napnutého po celou délku filmu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem opravdu strach o paní Hepburn - tu jsem znal z takových romantických filmů a teď najednou toto! Tento thriller je opravdu dobrý, ale není to přímo mé gusto. 27.10.2019: Sedm let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se toho stihne dost stát. Změní se vaše filmové preference, možná i celá osobnost. Zvláště, když jste na přelomu puberty. a za tu dobu se z tohoto ne moc známého, ale i přesto klasického díla pro mne stal skoro kult. Divadelní prkna před filmovou kamerou. To vše ve starém dobrém Hollywoodu 60. let, kdy se necháte kolébat jednoduchým, ale vlastně dost promyšleným a propleteným příběhem, skvělými hereckými výkony a velmi působivým a i jednoduchým strachem. To je hold něco k nezaplacení. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

"Som jediný žijúci človek, ktorý zaútočil na Audrey Hepburn na verejnosti." - Alan Arkin Tak to teda boli nervy! Mám rád filmy na rozhraní žánrov dráma/thriller s občasným prvkom hororu. Filmy, ktoré ma počas ich sledovania dokážu vystrašiť, držať v napätí, ale po ich pozretí nemusím chodiť týždeň s žalúdkom na vode a srdcom v gatiach. Wait Until Dark mi túto zmes dokonalo predostrel. Frederick Knott zamiesil cesto (predloha), Terence Young z neho vymodeloval nezabudnuteľný zážitok (réžia), Charles Lang mi to majstrovsky ukázal (kamera), Henry Mancini bravúrne ozdobil (hudba) a herci úžasne podali. Nezostalo mi nič iné, len hltať jednu scénu za druhou. Alan Arkin je v roli inteligentného maniaka neprekonateľný, najmä v slovnej interpretácii. Jeho hlas a spôsob rozprávania tvoria asi 70% z celkového prejavu a ja mám chuť si prestreliť koleno za to, že prvý krát som ho sledoval s dabingom. U Audrey sme zvyknutí na romantické slaďáky napumpované jej plnou krásou, Wait Until Dark je popri The Children's Hour jej najvážnejšou rolou vôbec. Opäť plne dokazuje, že nie je len okúzľujúca tvárička z Raňajok u Tiffanyho, ale pani herečka. Jednoducho skvelý výkon a mám pocit, že pri vyberaní Oscara za hlavnú herečku dostal nejaký nízkofrekvenčný človiečik informáciu s priezviskom Hepburn, ale nepočul Audrey, a tak to dal tej staršej tete. Inak si nedokážem tento prešľap vysvetliť. Za svoj posledný veľký film a jeden z najlepších výkonov (vlastne, kedy bol zlý?) si zaslúžila Oscara tak ako nikto. Vedľajší herci, najmä Richard Crenna držia krok s hlavným obsadením a spoločne vytvárajú dokonalé predstavenie. Podčiarknuté nervy drásajúcou hudbou Henryho Manciniho si film plne zaslúži 5*. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy majú tú smolu, že majú nevýrazný záver a niektoré zase majú na vycibrený záver veľké šťastie. Tentokrát je to druhý prípad, keď sa pri závere takmer prestáva dýchať, zatvárajú sa oči, v tomto prípade nám ich zatvára režisér svojimi obratmi. Audrey predviedla žiarovkovú parádu a záverečným nerovným súbojom pozdvihla film možno o dve hviezdy, pretože začiatok ma poriadne nudil. Pri tom všetkom som nechápal, prečo má film v žánroch aj horor, ale nakoniec som pochopil a pripúšťam to. –––– Díváte se na mě? ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Tohle mě naprosto rozsekalo! Geniální psychologický dílo s úžasně nechutným Arkinem a "bezbrannou" Hepburn. 100% ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Napínavá krimi, kde znova ve výsledku vůbec nevadí to jediné prostředí, kde se odehrává (to je tak, když jsou dialogy svěží), a skvěle graduje v tísnivý thriller. Měl jsem za to, že výkon Audrey se stopáží stoupal, věřil jsem jí každou emoci víc a víc. Strhující závěr pak stojí na víc faktorech. Zaprvé - Henry Mancini byl prostě génius. Terence Young se překonával v sugestivnosti, kterou podporoval i sekvencemi s úplnou obrazovou tmou. A mimo Audrey Hepburn se blýskal i Alan Arkin, jehož mysteriózní psychopat mě přes nespornou děsivou přesvědčivost chvílemi i vyloženě bavil - Chtěli to hrát bum, bác. A tak já bum a oni bác!. Zatím je to na čtyři, ale docela se těším, až si tuhle projekci někdy zopakuji. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Dětská panenka v sobě ukrývá slušnou dávku drog. Převoznice si na rychlo na letišti "schová" panenku u jednoho muže. Ten jí bez zájmu pohodí doma, banda grázlů si ji však přichází vyzvednout. V bytě je sice skoro stále přítomna žena, ale ta přišla nedávno o zrak, takže vyzvednutí zásilky by neměl být větší problém. Ale je... Starý, výborný psychothriller s podtrhující hudbou... [1O/1O] Wait Until Dark:trailer ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

uchvatna audrey hepburn a nezabudnutelny alan arkin kraluju snimke, ktora ma videsila viac, nez vsetky moderne horory a thrilleri. na ten skok nezabudnem dokonca zivota.. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystavěný, dnes již kultovní thriller o slepé ženě s velkou dávkou odvahy v podání krásné a nesmrtelné Audrey Hepburn. Pokud jste neviděli, zhasněte světla a vypravte se s ní do tmy, kde na vás čeká ne jedno překvapení... ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Námět sice zajímavý, ale strašně mi vadila nelogičnost jak celé zápletky, tak chování postav. Místo ultra rafinovaného plánu by snad stačilo tu ženskou trochu podusit. Také jsem nedával proč se tak zuřivě bránila vydání té panenky, vždyť jí o nic nešlo. Prostě mi to přišlo strašně vyumělkované a velmi málo navíc napínavé. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama