Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi napoprvé hodně líbil, jenže když jsem to viděl podruhé a načetl si i nějaké zdroje, musím se k němu postavit o hodně kritičtěji. Kdybych to hodně zjednodušil, tady to vypadá, jako by se celé roky nic nedělalo a jako by byl politický tlak to vlastně ani moc nevyšetřovat, takže tu a tam někoho náhodou chytí, ale jinak se pidi-tým bez podpory tak spíš plácá a čeká na další mrtvolu... Pravda je přitom taková, že sovětský systém to nechtěl zveřejňovat, ale vyšetřování dal prioritu č. 1. Dělal na tom tým o desítkách lidí plus spousta uniformovaných, hlídali plošně nádraží, testovali recidivisty. Někde jsem četl, že prověřili stovky tisíc lidí (a jen tak bokem vyřešili jiných asi 100 vražd), samotný Čikatilo jim uvíznul v síti dvakrát (84, 87), ale neseděl jim asi kvůli šlendryánu v laborce krevní test, tak ho museli pustit (po třech měsících, ne po dvou dnech). Ovšem děla se i spousta dalších zajímavých věcí, třeba za první vraždu odsoudili nevinného, během vyšetřování se jim fůra lidí přiznala (proč asi) a tak. Všechno tohle ten film vynechává, což je škoda. Poslední věc, která člověka napadne je, že když neseděly krevní testy, možná to celé bylo úplně jinak... Ale kdo ví. Když to soudím jen jako film, je to trochu roztahané a s lacinou produkcí, když jako rekonstrukci reality, dost zásadních věcí v tom obrazu chybí a dost přimyšlených naopak překáží.. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a zároveň nejsilnější rekonstrukce o masovém vrahovy co byla kdy natočena. Film se opravdu s ničím nemazlí a ukazuje jak to tenkrát bylo, co musím vyzdvihnout je naprosto fenomenální Sutherland a DeMunn v roli Čikatila. Edelmanova hudba neměla chybu a celej film je prosáknut neuvěřitelnou atmosférou. Nemá cenu to moc komentovat prostě to koukejte všichni povinně zkouknout. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač". (Carol Pifková)
  • 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi. (Raccoon.city)
  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)

Reklama

Reklama