Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno na HBO jsem z tohohle filmu byla nadšená, včera večer jsem si ho po letech zopakovala a pozitivní dojmy přetrvaly. Teda tak pozitivní dojmy, jaké může vyvolat film o skutečné postavě ruské historie, která má na svědomí desítky brutálně zavražděných dětí. Televizní zpracování "Občanu X" nijak neuškodilo - prostředí působilo autenticky jako "blahobytný Sovětský svaz", hudba příliš nezaujala ani nerušila a podařilo se získat do rolí dobré herce... pokud teda pominu, že většina z nich nevypadala vůbec rusky: Sutherland v uniformě působil jako přiteplený esesák, Stephen Rea zas připomínal polského žida a Jeffrey DeMunn nevyhlížel tak maniakálně jako skutečný Čikatilo. Film byl hodně krotký co se násilí týká, což úplně nevadilo - jen chorý mozek by toužil vidět detailně zpracované scény toho, co Andrej svým obětem dělal. Ale jedna věc mě v konečném účtování kopla tak silně mezi nohy, až to rozhodlo o sundání hvězdičky: záběr na vraha bezprostředně po činu. Tak on rozbodá, vyloženě bestiálně roztrhá člověka na cucky a když ho pak zabere kamera zblízka, má kabát jako z čistírny a ručky jak od manikérky, nikde ani flíček krve?! Vážně byl takový problém pocákat DeMunna kečupem? S takovou mírou věrohodnosti mi teda vysrkněte morek z prostředníčku, páni (a dámy) filmaři. Pár procent dolů šlo i za ten pateticky tleskavý závěr a zbylo mi krásných 85%. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Felmi topré! Prekvapil ma vtedajší prístup ruskej polície, resp. prístup tých z "hora". Čo sa týka obetí, film nezachádza do veľkých detailov čo možno niektorých zamrzí, ako aj mňa. Možno je to práve preto, že Chikatilove obete vo filme boli malé deti a zrejme to v tej dobe vo filme bolo veľkým tabu a pobúrilo by to mnohých. No vlastne myslím, že i v dnešnej dobe. A samozrejme o to horšie, že film je podľa skutočnej udalosti. Tak či tak ja to beriem ako malé mínus a rada by som tam prijala krvavejšie zábery. Čo sa týka vzhľadu Andreia Chikatila myslím, že jeho vzhľad zvládli dobre, a zvolili i správneho herca. Čo sa zas ale týka výrazov jeho tváre tak na fotkách kde je ozajstný Chikatilo sa väčšinou usmieva pri filme som mala pocit, že je chladný ako ľad (i keď na konci vlastne prejavil dáke tie emócie). Ale tak to nie je dáko extra dôležité. Riešenie prípadu vo filme bolo celkom dobre podané, avšak scény s tými vyššími ma skôr nudili, i keď dôležité boli. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který je podle skutečné události, co jsem kdy viděl. Ponurá atmosféra, která ho prostupuje se hodí k tématu sériového vraha. Naprosto parádně vybraní herci, kteří moc dobře věděli co se po nich očekává a splnili to do puntíku. Věřil jsem jim každé slovo. Pokud máte rádi filmy "podle skutečné události" a zvládáte zrůdnosti sériových vražd, myslím že tenhle by jste měli určitě vidět. Za mě 95% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Občan X - masový vrah a kanibal Andrej Čikatilo. Zajímavý film o deviantovi a neúnavném detektivovi, jehož posláním je Čikatila dopadnout. Aby se to povedlo, musí nejdříve zvítězit na nefunkčním aparátem. Ačkoliv je to TV film - budete tajit dech. Herci odvedli naprosto skvělé výkony. Všichni. Oproti Evilenkovi je to spíše o způsobu vyšetřování než o nějakých výraznějších emocích. Přesto se mi toto líbilo více než Evilenko. U mne je to na 4 rudé hvězdy. * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Poslední Čikatilova obět se nejmenovala Natasha Duněnková, ale Světlana Korostik. (Kvidoland)
  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)
  • Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru. (Macik1982)

Reklama

Reklama