Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlý galaktický imperátor Sador (John Saxon) přilétá se svým zlověstným vesmírným korábem plným mutantních podřízených na zapadlou planetu Akir, aby zotročil její mírumilovné farmářské obyvatele. Ve lhůtě kterou jim vymezí na přijetí jeho ultimáta vyšlou Akiřané ze svého středu mladíka Shada (Richard Thomas), aby na jejich ochranu naverboval nějaké žoldáky. Shad putuje galaxií a potkává řadu prapodivných bytostí a existencí, které se k němu z různých důvodů připojují. Převaha nepřítele v nadcházející bitvě je ale stále drtivá a porazit jej se jeví jako zhola nemožné. (choze)

(více)

Recenze (60)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $1,700,000Tržby Celosvetovo $2,000,000▐ pyžamový gýč, fakt otras ktorý chce napodobniť Star Wars /20%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mezi filmy přiživujícími se na úspěchu "Star Wars" ční Rogerem Cormanem produkovaný "Sador, vládce vesmíru" jako zábavný, ale překvapivě i sebeuvědomělý meta brak. Všichni vědí, že Lucas si zásadní prvky vyprávění vypůjčil od Akiry Kurosawy z "Tři zločinci ve skryté pevnosti", takže tentokrát tvůrci sáhli rovnou po mistrově největší klasice, "Sedmi statečných", teda "Sedmi samurajích" ;). Své vzory nikterak neskrývali a tak se ústřední planeta jmenuje Akira a v hereckém obsazení dokonce figuruje Robert Vaughn ze "Sedmi statečných", který takřka doslovně kopíruje svou postavu z klasického westernu. Vedle toho "Sador" pobaví jako naivní báchorka spíchnutá za pár šupů, která namísto epičnosti a spektakulárnosti Lucasovy ságy sází na otřepaná klišé, hrstku prvoplánových fórků, pokusy o patos a především pak na absurdní skvadru postav, které mají tvořit zdejších sedm strážců galaxie. Jejich obsazení samo je zdrojem nemalého pobavení, když ti zasloužilejší či přinejmenším ostřílenější jako Robert Vaughn, John Saxon či George Peppard jedou na volnoběh, zatímco mladí naivové jako hvězda televizní selanky "Waltonovi" Richard Thomas či v blouznivých kostýmech napasovaná Sybil Danning naopak hrají jak o život, protože si myslí, že tohle bude jejich velký průlom. Nejvíce pak překvapí chvilkové záblesky tvůrčí nápaditosti, které díky rozklíženě epizodickému vyprávění přicházejí zcela nečekaně jako například motiv se Sadorovou rukou. Hlavní slabinu filmu představují vesmírné souboje, které i přes směšně zanícené herectví všech zúčastněných prostě postrádají prostorovou koncepci, neboť Corman z prkenice nedal ani chlup navíc, aby třeba mohla být v akčním záběru víc jak jedna loď najednou. Na závěr se jako u řady jiných filmů z produkce Cormana sluší připomenout, že král báček vlastně postavil moderní Hollywood - na "Sadorovi" se za kamerou sešli budoucí věhlasný animátor Jimmy T. Murakami, John Sayles, James Horner, James Cameron či Gale Anne Hurd. ()

movie 

všechny recenze uživatele

BATTLE BEYOND THE STARS je sice béčko s nadhledem, které se nebere příliš vážně, ale bohužel má též nepříjemnou schopnost zcela ohýbat čas a já si při něm zažíval momenty bolestného týrání nudou, které zjevně zažívala i hlavní "hvězda" filmu Robert Vaughan. Ten po vzoru jiných legend, které se v 80. letech nechaly naverbovat do video braku, celé svoje angažmá odehraje v sedě, kromě scény vlastní smrti, ve které leží. Moje schopnost prosledovat se téměř čímkoliv zde narazila na svůj limit a tak dokonce i v poslední minutě filmu jsem byl na vážkách zdali toto dílo dokoukám. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sadora jsem měl vždycky radši než Hvězdné války, po kterých pošilhává. Výborně obsazená, svižná a vtipná naivní pohádka-space oepra plná fantazie a akce, se sympatickými postavami. Zápletka je kombinací HVĚZDNÝCH VÁLEK (mladý hrdina opouští mírumilovnou domovskou planetu a vydává se za dobružstvím do vesmíru, darth vaderovský padouch ničící celé planety) a SEDMI STATEČNÝCH (sedm bojovníků brání bezbranné farmáře před terorem). Film své inspirační zdroje nijak nezapírá, k SEDMI STATEČNÝM dokonce otevřeně odkazuje symbolickým obsazením jednoho z nich, Richarda Vaughna do prakticky totožné role, přičemž jeho dialogy jsou téměř doslovně převzaty ze Sturgesovy klasiky. Když už jsme u castingu, je skutečně excelentní. Chladnokrevný zabiják Robert Vaughn je cool, král béčkových záporáků John Saxon jako imperátor Sador sice má do Dartha Vadera daleko, ale taky ujde, George Peppard (který se později proslavil rolí vůdce A-TEAMU) okouzluje coby bezstarostný, požitkářský kovboj a obzvlášť potěšila Sybil Danning v roli nymfomanické vesmírné amazonky. A pak je tu samozřejmě úžasný sympaťák Shad / Luke Skywalker, v podání mladičkého Richarda Thomase (TO) a skvělé komické figurky Kajman z Lambda Zóny či modrá pětka s kolektivním vědomím jménem Nestor. Co musím speciálně pochválit jsou modely kosmických lodí, s těmi si tvůrci opravdu vyhráli, počínaje Shadovou "kozatou" raketou až po Sadorovy ropuší stíhačky a finální "bitva za hvězdami" je pak opravdu monumentální. Taky tu překvapivě zemře hodně postav a dokonce se tu najde i jedno znásilnění mimo obraz. pro zajímavost, šlo o Cormanův nejdražší projekt (většina rozpočtu šla na honoráře Vaughna a Pepparda) a použité speciální efekty z dílny Hall Manových laboratoří, se objevily ještě v dalších, minimálně třech filmech, SPACE RAIDERS (1983), HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK (1984) a BIOHAZARD (1991). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak po letech mě to bavilo ještě více. Skvělá variace na Star Wars, kde fantazie nemá hranic. Roztodivné kosmické lodě, solidní triky, vesmírná bitva, honičky, torpéda, lasery, mutanti a samozvaný vládce vesmíru se svým hvězdným destruktorem, co dokáže ničit celé planety. K tomu děsivé dialogy, spousta mrtvých, umělý táborák, debata o páření a líbání, prsatá valkýra....prostě galaktický mišmaš v comicsových barvách. Dnes asi jen pro příznivce Cormana a sběratele obskurních snímků. Rozhodně ne pro diváky rozmazlené počítačovými efekty. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

K smrti nudná céčková napodobenina Star Wars. Celé to pôsobilo dojmom, že musíme narýchlo zbúchať niečo, aby sme sa priživili na tej sci-fi/fantasy mánii. Za celých úmorných 104 minút som veľmi nepostihol príbeh, navyše ústredný záporák v podaní Johna Saxona je jedna veľká biedal ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Vzdávám se, příšero mutantní! Ultimátní béčko, které obsahuje všechno, co správné béčko má mít - teplého hlavního hrdinu, který to nechce dělat zezadu a navíc ho komanduje palubní počítač, jeho nevinnou lásku, vilnou valkýru, vesmírného kovboje, padoucha vlastnícího konvertor planet (žel se ovšem nějak nedostal k vysvětlení, zdali jsou obyvatelé konvertovaných planet židé, křesťané, muslimové či uctívači velkého špagetového monstra), spoustu příšerek, vesmírné bitvy šílených lodí, zvuky ve vesmíru a pokusy o imperial march. Celé věci ještě dodává český dabing; zejména ten, kdo namlouval ještírka Kajmana, byl asi na hodně zajímavých drogách. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Vesmírný Béčko jako řemen alá Roger Corman. Sice tyhle Sci-Fi nejsou úplně moje krevní skupina ale občas není na škodu připomenout si právě takovýto Sci-Fi Béčka u kterých by dnes většina diváků znechuceně prskala a po pár minutách by to s odporem vypínala. Tohle dnes už ocení asi jen sběratelé takovýchto Retro Sci-Fáren nebo Cormanovci. 3hvězdy ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sador, vládce vesmíru je béčková odpověď producenta Rogera Cormana na úspěch prvních Hvězdných válek George Lucase. Je to barvitá a velmi kýčovitá variace na Sedm statečných a Sedm samurajů, která své inspirační zdroje nepopírá, ale rovnou na oba okatě odkazuje (ve vedlejší roli zde působí jeden ze sedmi statečných, Robert Vaughn, a planeta, o kterou má být sveden boj, se jmenuje Akira). Scenárista John Sayles vyplnil film velmi rozmanitými mimozemskými druhy, což je ostatně aspekt, ve kterém je Sador, vládce vesmíru nejzajímavější. Dějově je to pak jen strašně okoukaná snůška všemožných klišé s přehrávajícími herci pronášejícími velmi prkenné promluvy, přesto je docela zábava to sledovat. Vtipné je, jak snadno se podaří hlavnímu hrdinovi dát dohromady tým desperátů k boji proti überzáporákovi Johnu Saxonovi (mezi „statečnými“ je i člen A-Teamu George Peppard, vyzbrojený rozsáhlou sbírkou klasických westernů, a rakouská sexbomba Sybil Danning, vyzbrojena zřejmě největším výstřihem v galaxii). Zajímavostí je, že jde o jeden z prvních snímků hudebního skladatele Jamese Hornera a že na miniaturách vesmírných lodí pracoval tehdy šestadvacetiletý James Cameron. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V scenári je rozhodne veľa priestoru na slušné vtípky a hlášky, ale film ich takmer vôbec nevyužíva, snáď na jednu vydarenú výnimku. Verbovanie po vesmíre zaberie dve tretiny stopáže a nie je nijako zvlášť zaujímavé, nehovoriac o záverečnom strete so Sadorom, ktorý nemal ani hlavu, ani pätu. Uvedomujem si, že ako kolektívny zážitok v kine Hviezda na LFŠ by mi nechtene vtipných pripadalo omnoho viac situácií, ale doma som pri nich iba pokrčil plecami. Herci sú bez výnimky príšerní, čo je jedno z mála plusov tohto braku. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

V té době nejdražší film béčkového krále Rogera Cormana(2 mil). Jde o vesmírnou variantu sedmi statečných, uvidíme pár známých tváří a triky které Roger stříhá dodnes(i do filmů jenž neprodukuje). A hlavně teprve čtvrtá práce u filmu pro Jamesa Hornera a jeho hudba je skvělá. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Okázalý mix Hvězdných válek a Sedmi statečných, který své zdroje inspirace otevřeně přiznává. Robert Vaughn v roli najatého žoldáka budiž toho důkazem. Jenže o zábavnosti jednoho, či druhého si může tenhle kousek nechat pouze zdát. Mohou za to především neskutečně nudné bojové scény, hlavně ty vesmírné, kdy se opakují pořád ty stejné záběry a ani z nich není jasné, kdo po kom vlastně střílí. Korunu tomu všemu dodává plytký scénář, ve kterém na sebe podivně navazují špatně sestříhané scény (,,Zkusíme na ten tank shodit kameny." Střih, stejní lidé, stejné místo: ,,Kameny nezabraly." Co to jako je?) Jediné, co se dá pochválit, je slušné obsazení, kdy mi největší radost udělal George Peppard alias Hannibal Smith v roli vesmírného kovboje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příšerné sci-fi béčko, na kterém James Cameron sbíral zkušenosti pro své sci-fi snímky, které přišly o 4 roky později. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Ty jsi teplý?" To si jednou Corman řekl, že by mohl levně zkřížit Sedm statečných se Star Trekem a Hvězdnými válkami a vytřískat na tom nějaké prachy. Ale jako jo, když už nic, je to alespoň (i díky českému dabingu, kde snad všechny postaví mluví Svoboda) zábavné. A někdy v osmdesátém šestém v kině bych z toho byl odvařený. "Ne, zezadu ne!" ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak to tvůrci vlastně mysleli v roce vzniku 1980, ale já jsem v roce 2010 zhlédl vcelku zábavnou sci-fi komedii. Battle Beyond the Stars(v tradičně "tvůrčím" tuzemském distribučním překladu Sador, vládce vesmíru) bych označil za vtipný mix Star Wars, Sedmi Statečných a Barbarelly. Potěší hlavně postavy palubní "počítačky" Nanelie, která si evidentně s robotickými zákony Isaaca Asimova vůbec neláme obvody, procesor, nebo harddisk("Ty jsi je sestřelila! To přece nemůžeš, nedal jsem ti příkaz. - Ále kašlu na to, něco jsem udělat musela!"), a "barbarellovská" Saint-Exmin. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, že všetky tie klony Star Wars, ktoré sa objavili po premiére prvej epizódy upadli do zabudnutia. Asi za to môže slabá kvalita ich nasledovníkov. Pritom technická stránka vesmírnych súbojov je v Battle Beyond the Stars v pohode a celkom sa vyrovná aj Star Wars. Príbeh o záchrane planéty, ktorú si chce podmaniť chamtivý zloduch by tiež mohol fungovať. Ale ono to tak nejak nefunguje. Filmu chýba tá rozprávková atmosféra Star Wars. Celkovo postavy príliš v tomto filme nefungujú. Je to zmes rôznych divných mimozemšťanov s nezmyselnými motiváciami a dialógy sú miestami tak trápne, že ma rozosmiali. Ty si teplý. Mám analyzátor. Nie, zozadu nie. Ani herci to nevytrhnú. Hlavný hrdina je bez charizmy. Zopár známejších ksichtov si to tu po Seagalovsky znudene odsedia. Aspoňže na Darlanne Fluegel sa dobre pozerá. Výsledok nakoniec pôsobí ako blbý trash s trošku väčším rozpočtom. 4/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jsem Sandor z Mallmory, jakýkoliv odpor je zbytečný.................... To mi nesedlo. Divné dialogy a ještě horší Český dabing. Triky celkem povedené, ale akce divná. Celkově je to velmi průměrné. CITÁT - Jdeme na přistání........ Film má krásnou hudbu Jamese Hornera. ()

Související novinky

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Reklama

Reklama