Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ještě že teď Jarda Jágr v NHL přepisuje jeden rekord za druhým. Jak jsem ho o víkendu sledoval, vzpomněl jsem si díky tomu, že jsem si kdysi stáhl nějaký kanadský film o jejich hokejové legendě a tak nějak na něj zapomněl. Takže Jardo díky Ti bo ten film je opravdu vynikající a těším se až jednou budu koukat na film o Tobě. Tak ale zpět k raketě. Nic moc jsem o něm nevěděl, o to víc jsem si to ale užil. Neskutečně charismatické zobrazení doby čtyřicátých a padesátých let minulého století, to byla vážně pecka, stejně jako hokej samotný. Žádné chrániče, žádné helmy, jen odhodlání něco dokázat a zápal a vášeň pro hru samotnou. Krásný příklad toho, že jen talent samotný nestačí a bez opravdové vůle a nasazení a tvrdé práce se úspěch nedostaví, čehož zářným příkladem je i po půl století ten náš Jarda. Hokejové scény byly krásně natočené, bylo tam vše, góly, souboje, bitky a navíc to nebylo jen o tom hokeji ale i o komplikovaných vztazích frankofonních hokejistů a vedení NHL. No prostě paráda. Dokonalý životopisný film o velké legendě, která svým přístupem mnohé změnila a měla přesah i přes tu ledovou plochu! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem dlouholetým fandou udílení rychlosti tvrzené pryži vytvarovaným kusem dřeva (umělé hmoty, hliníku, laminátu, titanu, grafitu či kevlaru) za účelem napnutí zauzlovaných provázků připevněných ke svařeným železům za zády maskovaného muže. Také se snažím sledovat historii NHL od doby, kdy hráči místo puku honili na rybníce zmrzlý trus a přesto jsem jméno Maurice "Raketa" Richard dosud spojoval pouze s hromadou statistických údajů. Nyní jsem měl možnost vidět skromného chlápka s bojovným srdcem, dynamitem v bruslích i pěstech, který toužil něco změnit. Takového žabožrouta si dám líbit. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitních filmů z hokejového prostředí je jako šafránu. Historii NHL se dnes tvůrci věnují pramálo, přestože to byla doba plná hrdinů a hokejistů s velkým H. Jedním z nich byl i fenomén své doby, Maurice "The Rocket" Richard. Kdo ho nezná, nesleduje NHL nebo mu je celá hra s gumovým pukem ukradená, prosím nekoukat. Tohle je čistě film pro potěchu fanouška, který chce nahlédnout do dob štíhlých brankářů s minimem chráničů, hokejistů bez helem, kterým tekla krev a lize, která se těžko vyrovnávala s diskriminací a protekcionismem. Maurice Richard mnohé změnil... Film má i přes určitě skromný rozpočet pěkný vizuál, naplňuje všechny stylové povinnosti a přináší i nezapomenutelné historické momenty (Richard a Henry) stejně jako postavy (Conn Smythe...). Opravdu hodně překvapil Roy Dupuis, který je znám všeobecně asi jen jako vlasatý Michael z Brutální Nikity. Jako Maurice je uvěřitelný, minimalistický a vyrovnaný. Nejdůležitější okamžiky života obrovské hokejové hvězdy, která stála na začátku stvoření nejslavnější hokejové ligy. Skrze špínu, krev a tvrdost k nesmrtelnosti a ještě dál. PS: poslání smysluplnosti boje proti velkým a bohatým "větrným mlýnům" se nedá přehlédnout. PPS: pátá hvězdička za naprostou dominanci na poli sportovních a autobiografických snímků. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Krása! Každý film z hokejového prostredia poteší, a to som doteraz Maurica Richarda poznal len skrz jeho legendárne roky v Canadiens, no o tom pozadí okolo jeho účinkovania v NHL som až tak veľa nevedel (hoci dávnejšie som o tom čítal článok). Perfektne vystihnutá atmosféra 40tych a 50tych rokov v NHL, resp. slávnu éru Original Six (Canadiens, Maple Leafs, Bruins, Rangers, Red Wings a Blackhawks). Tento film je obrovskou poctou pre montrealskú Raketu, presne takú ako si zaslúži. Veď aj vďaka nemu sa "pohli ľady" a Franko-Kanaďania sa po dlhom boji dočkali uznania. Aj keď Mauricova kariéra bola doslova popretkávaná neustálymi konfliktami a predsudkami zo strany vedenia, len kvôli jeho francúzskemu pôvodu. Ani sa mu nedivím, že cítil taký smútok a bezútešnosť, a to aj napriek toľkým úspechom, za ktoré by si obrovský kus úcty právom zaslúžil. Je to pán hokejista! Toľko skvelých hokejových príbehov, osudov, udalostí a kariér hráčov by stálo za sfillmovanie - tak dúfajme, že ich bude len a len pribúdať. The Rocket bol výborný filmový príbeh s veľkou dávkou reálnosti, no k úplnej spokojnosti predsa len niečo chýbalo - najmä lepšie vykreslenie vzťahov medzi Mauricom a jeho spoluhráčmi (presne to isté mi chýbalo aj vo filme o Charlamovovi - Legenda 17). Takže tak - len malý kúsok od 5*. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem sledoval pořád dokola šestidílný dokument Legendy hokeje o dějinách NHL. Z celé plejády hráčů mě tehdy nejvíc zaujal jeden ... Maurice Richard. Životopisný film o něm byl pro mě proto velkou nostalgií, ale především výjimečným filmovým zážitkem. Když napíšu, že atmosféra byla autentická, pořád to přesně nevystihuje, to co jsem viděl na monitoru před sebou. Při záběrech z hokejových zápasů jsem si často nebyl jistý, jestli tam tvůrci nepropašovali ukázky z dobových dokumentů. Velice se povedly i scény mimo led, které občas svou kamerou a barevným laděním navozovaly pocit, že opravdu sledujete autentické záběry. Roy Dupuis se opravdu na dvě hodiny stal Mauricem Richardem. No a celý příběh se centralizoval vlastně na nenávist mimomontreálských hráčů a fanoušků vůči Richardovi, nefér praktiky rozhodčích i šéfa ligy a snahu jednoho člověka to změnit, takže jsem měl občas pocit, že nesleduji životopisné sportovní drama, ale akční film s názvem Sejměte Richarda nebo thriller o boji proti totalitnímu režimu - zde vedení NHL. (Nevím na kolik bylo vše v tomto ohledu pravdivé a nakolik si tvůrci události pro větší dramatičnost upravili, ale vem to čert. Vyšlo jim to na jedničku a po tom, co jsem si včera četl o praktikách NHL v tomto období bych se nedivil vůbec ničemu). Napětí vydrželo od začátku do konce a místy jsem se neubránil husí kůži. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Maurice Richard vyhrál 1x Hart Trophy, 8x byl vybrán do prvního all-star týmu sezony, 6x do druhého all-star týmu, od roku 1947 do 1959 se zúčastnil všech All-Star Games a v roce 1961 vstoupil do hokejové síně slávy. (JOHN.NY)
  • Počas bitkárskej scény v Madison Square Garden (aréna New York Rangers) sme si mohli všimnúť hráča na lavičke so slúchadlami, ktoré v tej dobe ešte neboli vynájdené. (vander19)
  • Film pojednává o éře, kdy NHL hrálo pouze 6 klubů zvaných "Original Six". Šestici tvořily Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, Chicago Black Hawks a New York Rangers. Často se nesprávně uvádí, že jde o zakládající členy NHL, ale liga byla těmito kluby tvořena pouze mezi lety 1942 a 1967. Ve filmu vidíme v akci všechna tato mužstva kromě Chicaga. (pawleta)

Reklama

Reklama