Reklama

Reklama

Let číslo 93 aerolinek United Airlines startoval kvůli čekání na ranveji o něco později. Když letadlo dosáhlo letové výšky, už byly dostupné zprávy o unesených letadlech. Piloti dostali textovou zprávu: "Pozor na vpád do kokpitu, dvě letadla narazila do Světového obchodního centra." O chvilku později do kokpitu vtrhli únosci, z rádia se ozvalo dvakrát Mayday, pak se řízení zmocnil únosce. Pravděpodobným cílem letadla měl být důležitý objekt ve Washingtonu, spekuluje se o sídle Kongresu nebo Bílém domě. Pasažéři uneseného boeingu se telefonicky spojili s policií, linkou United Airlines i svými blízkými na zemi. Dozvěděli se o únosech letadel a jejich nárazech do budovy Světového obchodního centra. Podle rekonstrukce událostí se pak pasažéři odhodlali k odporu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 264)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Do 5* mi síce niečo málinko chýbalo, aj som zvažovala, že ich udelím, ale bolo by to skôr za to, že je to skutočný príbeh. 11. september. Táto udalosť, ktorá sa navždy zapísala do dejín, je vždy prvé, čo sa mi s týmto dátumom spája. UNITED 93 je veľmi dobre natočený film, svedčí o tom aj fakt, že aj keď som vedela, ako to skončí, celý čas som bola v napätí a bála sa o tých najprv nič netušiacich pasažierov na palube. Vlastne bolo to strašnejšie a hororovejšie ako horor. Príbeh, ktorý sa naozaj stal, už len pri tej samotnej myšlienke som sa musela báť. Neviem si ani predstaviť, čo museli tí ľudia zažívať. Neopísateľnú beznádej a strach a ten pocit, že ich milovaní sú dole na zemi. V tomto filme to celé vyzerá tak reálne! Prekvapilo ma, že tu hrali skutočné letušky a skutoční piloti, wow. V novembri 2001 som prvýkrát v živote letela a bolo to práve do New Yorku, len o nejaké dva mesiace neskôr. Ani sa mi nechce veriť, že už prešlo toľko rokov. United 93 som videla až včera prvýkrát. Oplatí sa vidieť. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

To, jak se Greengrass popral s tímto velice citlivým tématem, je obdivuhodné. Film vás už od začátku vrthne do děje a propustí tak 15 minut po titulkách. Poprvý vás silně zamrazí v zádech už při vzletu U93, jelikož je vám jasné, že už nikdy nepřistanou.Ať jste nárazy do WTC viděli kolikrát jste chtěli, nikdy jste to neviděli na radaru nebo z řidicí věže. Při přepadávání letadla je napětí vyšponované,celá scéna je vysoce sugestivní. A konec nemusím snad ani komentovat - mráznahánějící rozhovory po telefonu, závěrečná "bitka" a potom dlouhotrvající ticho... Když jsem se po konci dostal z tranzu, musel jsem ještě dlouho čekat, než se uklidní má roztřesená kolena a žílyrvoucí tep a já budu moci vstát... Nevím, co předvede Forman v Goyovi nebo Fincher v Zodiacovi, ale myslím, že Oscar za režii se může rozdávat už teď... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když jsem si sehnal tento film, vůbec jsem netušil co od něho čekat. Jen jsem věděl, že se to odehrává kolem 11.září. Film mě usadil do křesla už od prvních minut. Každý by si řekl že únos letadla tu byl už kolikrát, ale takhle autentický pohled do světa teroristů, leteckých dispečerů a armády je jiný. Výborně jsou tady vyjádřeny emoce lidí, pasažérů letadla, kteří pro záchranu jiných lidí na zemi obětovali svůj život a postaví se na odpor teroristům v letadle… ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

No čo dodať, terorizmus prekvapil američanov a to dosť tvrdo presne do ich srdca. Skutočne skutočná udalosť o skutočnosti, ktorá sa nemala stať. 85% ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že v Letu číslo 93 jsem neviděl žádnou známou tvář, které by na sebe poutala přílišnou pozornost a proto ten film je tak úžasný a režisér Paul Greengrass u mě hodně moc stoupnul. Prostě je to naprosto dokonale natočené a i když moc dobře víte jak to skončí, tak těm lidem prostě moc přejete, aby přežili. Několikrát během těch 111 minut mi chodil mráz po zádech a to hlavně kvůli tomu, že představa, jak tam sedím, byla až příliš reálná. ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

Super filmeček, i kdyz fakt smutnej. Opravdu nesnášim terorismus fakt nechápu ty hovada, který tohle můžou udělat a zabít nevinní lidi. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Snímek popisuje reálnou situaci na palubě uneseného letadla č.93. Čtyři fanatici ovlivní životy několika desítek lidí na palubě. Posádka se snaží velice dramaticky bojovat o svůj život. Jejich snažení je až do posledního úderu srdce, přesto to nestačilo. Téměř bez hudby a přikrášlení. Dojemné poslední okamžiky a rozčilující neschopnost velení americké armády. Dokumentární pohled na vše okolo této tragédie, mě vtáhl do děje a já tolik přál pasažérum, aby přežili. Bohužel to ale nebyl typický akční film s dobrým koncem. Fanatici jsou nebezpeční a je jedno z jaké země pochází. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Bez mrknutí oka pět sluncí. Paul Greengrass předvádí atmosférické, napjaté drama točící se jak na palubě letadla, tak mimo něj. Jde o film stejně dravý, jako skutečný. Herecké výkony ve všech rolích výborné. Morální či filozofická poselství, značná. Ještě nějakou dobu po skončení filmu nad ním neustále přemýšlím a rozhodně se na něj někdy podívám znovu. Pokud tragédie z 11. září 2001 přinesla nějaké pozitivní aspekty, tento film je jedním z nich. Ovšem s tímto verdiktem už balancuji na hraně morální propasti. Takže raději dále pomlčím. 90% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Je jedno, jestli víte, jak to skončí či nikoliv. Greengrass vás svým budováním napětí a atmosféry uzemní. Kontrast mezi nemohoucností armády a postupně se rodící vzpoury pasažérů je značně znepokojující. Emoce všech druhů postupně vřely a probíjeli se na povrch, aniž by bylo násilně tlačeno na divákovi city. Všechno se tak dělo postupně, nenásilně, ale přesto s pevnou rukou a jasným cílem toho, čeho chce režisér dosáhnout. Film ale srážel nepovedený dabing, i když to není primárně jeho chyba. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvedená práce, po všech stránkách, jejíž genialita pro mě byla především v mimofilmovém vnímání reality, viz. : "American 11 zmizel" ; "Podívejte na WTC!!" krásný, jednoduchý a přitom ryze filmový efekt...A těch je plný film. Deprimující a fascinující zároveň, kostka ledu, nejintezivnější filmový zážitek za posledních deset let... nutno vidět. Ps. PO druhém zhlédnutí bych nejraději přidal dalších pět hvězdiček, absolutní zážitek!!! ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Tohle sice patri k vytecnym 5* filmum, ale nepatri to k filmum, na ktere by clovek podival podruhe ci dokonce potreti... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Tento snímek, jímž Greengrass dokazuje velké filmařské schopnosti, ve vás zanechá hlubokou ránu a ještě dlouho se můžete utápět v depresích. Politicky korektnímu a propracovanému filmu, který se citlivě a zároveň bez falešných emocí vypořádal se stále ožehavým tématem jedenáctého září 2001, ale jedna věc malinko ubírá na kráse – první polovina filmu, kde je sice pěkně znázorněn nic netušící svět s nic netušícími lidmi, kteří nastupují do letadla smrti, ale dramatická niť je až příliš nepatrná. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

syrové dokumentární drama, snažící se ze získaných faktů zrekonstruovat únos jednoho z letadel při událostech 11. září 2001 - díky neznámým hercům a Greengrassovo dokumentárnímu stylu natáčení působí film tak realisticky, že po dokoukání budete mít pocit jako by jste právě zhlédli nahrávku ze skutečného letu United 93 a na plátně viděli zemřelé lidi, jimž tento snímek vzdává poctu. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Člověka hodně dojímá to že film podle skutečnosti, na druhou stranu však těžko někdo zjístí jestli to tak opravdu bylo, nebo si jen tvůrci přidali záměrně omáčku aby nám hráli na city. ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Při koukání už nevěříte na zázraky, věříte v sílu sebezachování a touhy žít, bez ohledu na výsledek, nám již známý. 11.září si zasloužilo být zfilmováno důstojným způsobem, a tento snímek to dokázal, mrazivě a pravdivě, s emocemi opravdu lidskými.Mrazivý konec, tma a klid. 100% ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

25.7. 2010 - už nikdy si nebudu pouštět katastrofické německé filmy o letadlech, tornádech a pod.. Pustím si jen Let číslo 93. Proč? PROTOŽE JE JEDNOZNAČNĚ NEJLEPŠÍ VE SVÉM OBORU ! ___ Tempo neustávalo, první minuty jen takový rozjezd, ale co přišlo potom bylo ohromující. Paul Greengrass jak ho znáte a jak ho máte rádi a když ještě nemáte, tak věřím tomu, že začnete mít. Přišel, natočil, zvítězil a přesvědčil celý svět. Na konci už jako bych s herci i já přestal dýchat. ___ R.I.P ___. Film mně zvedal ze židle. I bez Matta Damona to jde. Děkuju za jeden z nejnapínavějších filmů všech dob. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Noční můra s DiCapriem

Noční můra s DiCapriem

12.09.2014

Britský režisér Paul Greengrass s oblibou rekonstruuje skutečné události. A po Krvavé neděli, Letu číslo 93 nebo loňském Kapitánu Phillipsovi si našel další projekt, s nímž se ohlédne do minulosti.… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Reklama

Reklama