Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1798 a na pochmurném zámku, daleko od jeho milovaných Benátek, se pomalu chýlí ke konci život jednoho z nejslavnějších mužů osmnáctého století. Muže, který procestoval celou Evropu, který se jednu chvíli topil v bohatství a stýkal s nejvlivnějšími lidmi své doby - papežem Klementem XIII., Voltairem, Rousseauem, Mozartem - aby to vše dokázal v mžiku zahodit a proměnit se v psance, chudšího než kostelní myš. Dobrodruha, který byl snad vším: houslistou, knězem, hráčem, vězněm, spisovatelem... Ale především a zejména milovníkem, svůdníkem, jemuž žádná žena neodolala. Jenže to všechno už je dávno, dávno pryč. Všechny, které znal a miloval, si už Bůh povolal k sobě, jediné, co mu ještě zbylo, jsou vzpomínky. Vzpomínky, které klade na papír ani ne tak v naději, že je bude někdo číst, jako spíš sám pro sebe, aby alespoň na chvíli, v duchu, unikl z nepříliš přátelského prostředí do jiného, vlídnějšího světa. A pak do jeho života náhle, nečekaně ještě jednou vstoupí žena: služka Edita, jejíž mládí a bezprostřednost dokážou ve starém muži vykřesat zdánlivě dávno uhaslou jiskřičku citu... Giacomo Girolamo Casanova (1725-1798), jehož jméno se stalo synonymem svůdníka, si svou pověst zcela jistě zasloužil. Na rozdíl od mnoha jiných známých či neznámých prostopášníků a tak trochu proti zvyklostem své doby mu však nikdy nešlo jen o sebe. Nikdy žádnou ženu neznásilnil, vždy dbal na to, aby předmět jeho touhy měl ze vzájemného vztahu stejné potěšení, jako on sám. Dokládá to jeho autobiografie Histoire de ma vie, kterou někteří puritáni považují za pornografii (a možná ne tak docela neprávem, neboť Casanova dokázal svá milostná dobrodružství popisovat velice otevřeně a do nejmenších detailů), jiní v ní ovšem vidí mistrovské dílo a fascinující zdroj informací o životě společnosti v době Osvícení.
Dobrodružný život slavného svůdníka už mnohokrát inspiroval filmové a televizní tvůrce, v jeho roli se dodnes vystřídala řada známých a oblíbených herců: od Alfréda Deésyho (zároveň i režiséra vůbec první filmové adaptace Casanovových pamětí z r. 1918) přes Bélu Lugosiho, Donalda Sutherlanda, Franka Finlaye až po Richarda Chamberlaina. V nejnovější britské verzi se na obrazovce objeví hned dva Casanovové: v roli starého, životem zlomeného muže exceluje Peter O'Toole, mladého Casanovu hraje s nemenším zápalem a úspěchem David Tennant (Devět a půl minuty, Harry Potter a Ohnivý pohár). (Za zmínku stojí ovšem i to, že britští tvůrci si tentokrát příliš nelámali hlavu s historickými reáliemi. Konkrétně se skutečností, že poslední léta svého života strávil Casanova na duchcovském zámku vévody Valdštejna. Poslední Casanovův azyl, který se na obrazovce v několika záběrech objevuje, nemá s Duchcovem nic společného ani omylem, což může českého diváka maličko pobouřit. Nicméně odpusťme Britům tuto drobnou historickou nepřesnost, která naštěstí nic neubírá na zajímavosti a atraktivitě celého díla.) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 %. Starý Casanova vypráví historky o tom, jak zprznil i ochotnou jeptišku, zbohatl a zase zchudnul a jak doopravdy miloval jen jednu ženu, která mu dovolí leda tak políbení ruky. A nakonec vypráví i o tom, jak se rozhodl takový život opustit, když i jemu zmrznul úsměv na rtech. Peter O´Toole je okouzlující vypravěč a společník a jeho mladší verze David Tennant si užívá každou chvíli na obrazovce. Ačkoliv divákova první reakce na Tennanta nejspíš bude, že to dlouhé britské bidlo jako Casanova vůbec nevypadá, svým šarmem a energií ho brzy nenechá na pochybách, že tu roli získal právem. Celkově se jedná o zajímavější zpracování tématu než film s Heathem Ledgerem, byť je to opravdu hlavně zábavná jednohubka. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných výlevů, bez přepudrovanosti a bez trapných dialogů. Nebýt nevydařené postavy potomka ve druhé části, byl by to jeden z vrcholů televizní tvorby. Peter O'Toole je parádním Casanovou a Rose Byrne jako jeho spasitelka něžným kvítkem v jeho životě, jak on sám říká "plném hnusu". Navíc ústřední motiv pravé lásky na celý život je díky Tennantovu božskému elánu nádherným sentimentálním ždímačem slz a reálným příběhem zároveň. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No co tímhle chtěl básník říct? Casanova se nejspíš v hrobě obrací, že z dobové >popkulturní< osobnosti udělali současně televizáckou figurku, šklebící se do kamery a pronášející divácky nepochybně vděčné pindy - umocněno umouněným a hloupoučkým českým dabingem. Nakonec tedy - co s komedií, u teré nemáte důvod se smát a s dramatem, jež na dramatičnosti nabyde nejspíš až při představě rozpočtu za všechny ty zbytečné kostýmy a produkci vůbec. Promarněné téma. Nic... Absolutně nic... Smutné... :-/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Dávám si to jako BBC seriál ve třech pokračování a s každým dalším zastavením je to horší a horší. Ale chápu, že Tennantovci mají radost. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Casanovove pamäti som čítala ešte v puberte (čo je teda už dosť dávno), takže si ich detailne nepamätám, no myslím, že táto verzia BBC je výrazne obohatená a prikrášlená, hlavne pokiaľ ide o posilnenie romantickej línie. Pozerá sa to dobre, hlavne vtipné momenty, celkovo ide o ľahkú zmesku komédie a melancholickej drámy prezentovanú dvoma verziami Casanovu - mladého a starého. Oddychovka na nedeľné popoludnie. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nepamatuju že by tam hrála Rose. Pamatuju se ale že jsem se na Casanovu dívala asi v jednu ráno když jse byla sama na chalupě. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Docela těžko se mi Casanova hodnotí, protože si připadám "zaujatá". Nevím, nakolik si filmaři Casanovův příběh upravili podle svého a nehodlám to zjišťovat, mně přijde stopáž na dva díly trochu dlouhá, ale.. nakonec jsem se rozhodla, že vyzdvihnu vztah hlavní postavy s Henriettou. Ve všech scénách, kde se spolu ocitli, jste jim to věřili, tu osudovou lásku dvou lidí, která v tehdejší společnosti nemá moc šancí, Laura Fraser byla skvělá, David Tennant ještě lepší. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Lehké, hravé, frivolní. V poslední třetině to ale hodně ztěžklo, zesmutnělo a ztratilo vtip. Jasně, zemřel starý, asi sám, v cizí zemi (no, popravdě u nás, v Čechách - kdo by se mu divil, že to vnímal jako vyhnanství a vězení?) a jako knihovník, ale na to, jak byl začátek rozjetý, tak konec byl zbytečně utahaně dojímavý. Ale čtyři hvězdičky dávám za to, jak jsem se v první části skoro pořád usmívala. A i když jsem si při prvních záběrech říkala, že D. Tennant jako Casanova nevypadá, tak už za chvíli jsem si ho neuměla představit s jinou tváří a za dvě chvíle mi bylo jasné, že bych se ráda nechala svést. ____ P. S. Když nad tím ještě přemýšlím, líbíl se mi Casanovův konec. Ne jeho smrt, ale chvíle, kdy přestal být Casanovou, nebo spíš, kdy se pro to rozhodl. ____ Končí doba výlučnosti šlechty, umírá epocha krajek, které Casanovovi tak hezky slušely a přichází generace jiných milovníků, představovaných jeho synem de Sadovského ražení. ____Místo laškovných her, které nebyly kruté, protože Casanova ženám dával zájem a pozornost, nastoupilo bezskurpulozní uspokojování vlastních sobeckých chtíčů bez ohledu na cokoliv. Takže světonázor, který osvobodil jednotlivce, ale zároveň rozbil i představu, že je nutné žít podle pravidel. ____ Těžko zvolit, co je lepší, ale mám pocit, že znám dost lidí, které bych označila za více či méně zdařilé odlitky de Sada, zatímco někoho jako Casanovu jsem nepotkala. /5. 9. 2010/ _________Mám ten film opravdu velmi ráda, a proto přidávám pozdější komentář: velmi se mi líbí modernizující stylizace, která některým divákům zřejmě vadí. ________Jak totiž točit historické filmy? Zcela pientně, jak bývá nejčastější? Nebo jako pravdivý příběh opentlený novodobější intrpretací? Jako dejme tomu Amadeus, kdy historickou skutečnost nahradila obecná pravda o střetu génia s průměrností? Nebo uličnicky, jako právě Casanovu, který se nedrží věrně dobových reálií a skutečných osudů hrdiny z 18tého století? ______Pro tento typ filmu je to nejlepší cesta. Vždyť přece všichni historičtí hrdinové žili ve své době a tedy byli ve své době moderní. Proč je tedy představovat divákovi jako panáky v upjatých šatech a s ústy plnými zastaralých frází, jakoby z učebnic dějepisu nebo z muzea? _____ Ať už jakkoliv, byl mužem plným života. A zaslouží si, aby takovým zůstal v povědomí i po smrti. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Můj miláček David Tennant ve velmi svůdné roli Casanovy. Fakt jsem se bavila. Prostě romanťárna pro ženy :D ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Mohl to být krásný a zajímavý film, kdyby tam nebylo pár hloupých chyb. Nikoliv historických, ale zaspala scriptka nebo ten, kdo obsazoval role. Tak zaprvé : je hloupé, jestliže hraje starého Casanovu Peter O'Toole s příslovečně modrýma očima a mladého Casanovu hraje hnědooký mladík, který se tváří povětšině ve filmu jako odkvetla kapusta na záhoně. (Mohli mu dát modré kontaktní čočky). Mě tedy sexy vůbec nepřipadal, protože Casanova oslňoval ženy duchem a charmem a výřečností, což tady úloha herci vůbec nepředepisovala. Za druhé: jestliže syn Casanovy v 10.letech má normální ústa a rty, pak jako 20.letý nemůže mít rozštěp patra. S tím se dítě rodí a je to defekt, který se operuje ihned po narození a následky jsou vidět celý život (pokud si je dotyčná osoba nezakrývá knírem), ale i tak jsou rozpoznatelné. Za třetí : Casanova zemřel u nás na zámku Duchcov, kdy tam v plné parádě "královal" Waldstein (Valdštejn) a nikoliv na nějakém pochmurném hradě, kde byl zavřen jako nějaký ubohý přiživník šlechty. Mě takové nedomyšlené věci vadí a Velká Británie spolu s panem režisérem Folksonem by se měla dějepisem zabývat trochu více, pokud chce úspěšně točit historické filmy. Anebo pak místo historická komedie by se měl film nazvat historické sci-fi. Dávám filmu 4* ale jenom kvůli tématu a věřte, že s velkým sebezapřením. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Pobavilo. Čert to zober, že dej je zas oproti realite trocha pozmenený, ale je to predsa z časti komédia, tak čo od toho čakať viac? No nejakú výtku by som predsa len mal, a to takú, že v posteľných scénach tam chýbal Point of View. ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Po tomhle se vůbec nedivím, že si RTD vybral Tennanta, jako svého Doktora. Tato minisérie mne naprosto uchvátila - skvělá hudba, herci, kostýmy, lokace, scénář... Vše fungující a úžasné. Asi nejvíc se mi líbila ta "modernizace" - gothic život pod Vesuvem atd. Opravdu moc krásná podívaná. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Historicky je sice tenhle Casanova poněkud nepřesný, ale pod vedením RT Daviese jde o skvělou podívanou, kterou táhnou vpřed nádherné Benátky, skvělá dobová výprava, vynikající Peter O'Toole a hlavně šarmantní a neodolatelný Tennant. Občas je to sice poněkud dlouhé, ale prostřihy na starého Casanovu a Tennantův elán to táhnou vpřed. Navíc tady skvěle funguje romantická linka ústřední dvojice a té komedie je tu taky docela dost. Takže výsledkem je velmi příjemná podívaná - přesně podle očekávání. Sice asi hlavně pro fanoušky tvůrců, ale i tak. 70 %. ()

xerno 

všechny recenze uživatele

V ČT to dávali na dva díly, a proto doufám, že se na mě nebude nikdo zlobit, hodnotím aniž bych zhlédl ten druhej, ovšem se mi to fakt líbilo, i když to bylo takový ulítlý, ale výborně vypravovaný, prostě jako Forrest Gump, nebo Amadeus... ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Jako bych sledovala 2 filmy v jednom. Mládí Casanovy bylo něco komedií, pornem a dramatem (A TO SE MI MOC LÍBILO) a stáří bylo jen dramatické. Mladý Casanova byl k sežrání :o) a jeho sluha ho skvěle doplňoval. Pokud jde o starého C. tak Petera O´Toolea moc nemusím (i když uznávám, že jeho kvality jsou nepopiratelné). Nelíbilo se mi, že nedokázali Casanovu udělat starším (prošel si vězením, měl dospívajcího syna a pořád vypadal jako jinoch). A mladý Giaco byl dost ošklivý - trošku přehmat vedle! ()

July 

všechny recenze uživatele

Na úvod: Casanova není historická ani životopisná série. Pokud takovou čekáte, honem běžte pryč, protože tady se dočkáte obrovského zklamání. Je hodně přikrášlená, velmi stylizovaná, leccos přidává, spoustu věcí převrací a mnohé vynechává... a výsledkem je příjemná romantická komedie s charismatickými postavami a velice zábavnými momenty. Místy se mi dost nelíbilo ztvárnění, ale jako celek mě Casanova potěšil. Ocení ho nejspíš hlavně milovníci britské kinematografie - protože tohle ani nemohl natočit nikdo jiný než Britové. Divoký anglický dvůr! Po této scéně (byť předvídatelné) jsem se nemohla přestat smát, a podobných momentů bylo více. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kto si potrpí na stredoveké historické kostýmy, tak si príde na svoje. Anglická verzia príbehu Casanovu je zaujímavá spôsobom rozprávania vďačnej poslucháčke mladej kuchárke a tiež pomerne svižná. Čierny sluha všetko vhodne dopĺňa a prináša vtip aj pri nečakaných situáciách. Za nič viac ako bežnú komédiu by som to ale nepovažoval. Záver je očakávaný, ale podaný na môj vkus príliš pateticky ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Ano, pratele, takto vypada ta opravdu kvalitni a soucasna TELEVIZNI produkce - ma tempo, napad, vtip i nejakou tu myslenku - jen (zbozne) doufam, ze se scenariste a dramaturgove nasich TV divali, aby se mohli poucit (a ze si (nejen) webmasteri ceskych TV dukladne prohlednou web BBC ;-) ) ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

David Tennant byl jako Casanova naprosto dokonalý! Jeho herecký výkon mě strhl a naprosto vtáhl do děje! Klobouk dolů! ()

Reklama

Reklama