Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (556)

HAL 

všechny recenze uživatele

Výborné drama které ze všeho nejvíc připomíná puzzle - zpočátku nepochopitelná a nesmyslná hromada, ze které ale postupem času začne na povrchu vznikat celkový obraz... pokud je divák dost trpělivý a do konce i přes nepřístupnost filmu vydrží. George Clooney v roli Michaela Claytona je jako Erin Brockovich temné strany síly... ale škoda že ne až do úplného konce, s tím méně korektním a kladným zakončením by jeho postava i vyznění celého příběhu dostalo dost zajímavý náboj. 8/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton je špecializovaný pracovník na špinavú robotu v jednej z advokátskych firiem v New Yorku. Momentálne prežíva náročné obdobie. Jeho finančná situácia je pomerne mizerná, čaká ho rozvod a v práci prežíva jedno z najkomplikovanejších období. Prípad ktorý momentálne jeho zamestnávateľ rieši je zložitejší ako sa na prvý pohľad môže zdať. Chémia ako taká, od určitej doby, priamo či nepriamo ovplyvňuje naše životy. Stravu, rast, prírodu. Ale čo ak ohrozuje zdravie ľudí? A čo ak na daný problém upozorní advokát a priateľ v jednej osobe, ktorého majú všetci za blázna? Michaela Claytona čaká najväčšia výzva jeho života. Očistiť jeho meno. Pomerne komplikovaný príbeh v ktorom sa prelína dej úvodu so záverom. Priznám sa, že som sa miestami trošku strácal. Človek musí počas sledovania tejto drámy dávať veľký pozor. Miestami monotónne dielo v závere ponúka očakávané no zároveň prekvapivé rozuzlenie. Napriek tomu ma tento film až tak nebavil. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

I want more...movies like this one. Film, ktory sa nemusi hrat na chytry, pretoze chytrym skutocne je (nielen a predsa prave hlavne v nich - zanrovych ukotveniach). Film, ktory jedna s divakom ako rovnocennym partnerom hry - poskytuje informacie v presne davkovanej miere, aby si hru spolu s tvorcom vychutnal podla planu. O prvoplanovost nejde, o poctivo odvedenu filmarcinu urcite ano. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Tentokrát začnu citací trefného komentáře kolegy Superpero: "Film s nejdelším rozjezdem v historii." Na druhou stranu ta ocenění - 1 Oscar 1 + 6 nominací včetně na nejlepší film. Já bych to viděl tak mezi - začátek je opravdu dlouhý a nepřehledný (málem jsem odešel), pak je to dobře natočené drama s mým oblíbeným Georgem Clooneym v roli uklízeče problémů velké právnické firmy. Ale stejně jsem nepochopil nejasně definované vztahy mezi subjekty předmětného právního sporu postižení občané, Kenner, Bach a Ledeen a firma U/North, což mi dost kazí i celý film (a podle komentářů ostatních nejsem sám). Myslím si ale, že i v obsahu na ČSFD je chyba a že Claytonova firma Kenner, Bach a Ledeen nevede spor p r o t i U/North. To je to dost zásadní vada i jinak docela překomplikovaného scénáře. Potěšilo mne, že v klíčové scéně filmu se i těžce zkoušený Clooney taky držel úsloví: "Nechte to koňovi, má větší hlavu." Trailer: http://www.csfd.cz/film/223275-michael-clayton/videa/ ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

MICHAEL CLAYTON patří k filmům, o kterých netřeba moc psát, stačí je „bez námahy“ vnímat, jako by i jeho úspěch vzešel „pouze“ z dobrého režisérského úsudku a dobrých herců. Je to velmi, velmi dobrý film – tak dobrý, jak jen „malý“, do sebe uzavřený film může být. Netrpí chybami, kterými by si naběhly obdobné současné filmy; Tony Gilroy náznaky nepatřičných ambicí, které látka implicitně obsahuje [narativní hra, právnické drama s liberální agendou, paranoidní právnický thriller, oscarové výkony ve vedlejších rolích, rodinné melodrama, výrazný oblouk polepšení se hrdiny atd.], výborně tlumí, ale zároveň nepodléhá současné módní tendenci „špinavých“ filmů s temnou atmosférou a nekorektně se chovajícími hrdiny, které prvoplánově komplikují (ne-li znemožňují) citovou identifikaci. Gilroy emoce zná, jen je úsporně halí do ryze vizuálních komentářů a neokázalých dialogů. Jinými slovy zbavil příslušné žánry (právnické, trochu i rodinné drama) patiny mnohokrát viděných klišé, psychologizování a přepjatých emocí, ale přitom dokázal natočit velmi empatický film. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Jediný z filmů, který byl nominován na Oscary 2008 do více než jedné herecké kategorie. (DaViD´82)
  • Dětská fantasy kniha s podobenstvím "Realm and Conquest", kterou Claytonův syn doporučí otci a Arthurovi, vznikla přímo a jen pro účely filmu. (DaViD´82)
  • Michael Clayton (George Clooney) nosí hodinky značky Jaeger-LeCoultre Master Hometime. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama