Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také máte pocit, že jste se narodili se smůlou v patách? Věřte, že v tom nejste sami a že nakonec najdete to pravé štěstí – stejně jako Filip, ten „největší smolař“ z naší pohádky. Filipa, kominického synka, od narození pronásleduje smůla. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu, čímž na sebe a hlavně na svého synka přivolal její hněv. A aby toho nebylo málo, Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky. Aby získal její lásku a zároveň se zbavil té proklaté smůly, vydává se do světa. Tam ho čeká osudové setkání s chorobným lhářem, který se prolhal tak daleko, že už ani nezná svoje jméno a říká si Kdokoliv. Kupodivu právě s pomocí tohoto povedeného kumpána pak svede Filip nerovný boj o svoji milovanou… Velkou výpravnou pohádku napsal podle námětu Mateje Mináče scenárista Marek Epstein. Režie se ujal zkušený režisér Jiří Strach, který do rolí smolaře Filipa a jeho milované Haničky obsadil Filipa Cíla a Martinu Zábranskou. Jako Kdokoliv se představí Ivan Trojan, jako Karlos Jiří Dvořák, Karlosovu matku hraje Jiřina Bohdalová a role Štěstěny byla svěřena Dagmar Havlové. V dalších rolích se pak můžete těšit na Ondřeje Vetchého, Lenku Vlasákovou, Oldřicha Navrátila či Josefa Somra. (Česká televize)

(více)

Recenze (495)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nezkušenost se sjednocující stylizací komediálních scén a celkovou dramatickou výstavbou stojí v křestním listu pohádky, založené na neotřelém příběhu. Sice neomračující, ale přece jen vyrovnanost Trojanových hlášek drží celek celkem nad vodou. Ve stoupání ke Casinu se to vždycky láme. Jenom nechápu, jak někdo může hodnotit po prvním shlédnutí ;) "Všechno chce svůj čas !" ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná pohádka, která se vyrovná té lepší tvorbě poctivých, vtipných a nevlezle romantických pohádek. Ivan Trojan je dokonalý, Filip Cíl velmi příjemný a zbylá plejáda hereckých hvězd příjemné zpestření. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Koukali jsme na stejný film kolegové? :-) Nebo už nedokážete ocenit novou pohádku? :-) Po bambitce z minula je to další povedená česká pohádka plná humoru, nových postaviček ... opravdu překvapení. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

V porovnání s pohádkou běžící o den dříve neporovnatelné. Štastný smolař si možná ani tak nehraje na pohádku jako spíše na milý rodinný film. Hlavní síla tkví v humoru. Ta motorka, Křižík, světelný nápis mi příliš nesedly. Trojan výborný a Martina Zábranská nebeská. Škoda, že hrála jen vedlejší housle a nedostala více prostoru. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Strachovi se pohádka opět povedla. A na výbornou! Neotřelé téma, skvělí herci, hodně vtipu a nikdy ne podbízeného, levného či samoúčelného. Především Ivan Trojan boduje a jeho narážka na titul z Plzeňské fakulty je geniální a legendární. Tato pohádka se zapsala zlatým písmem do dějin české pohádkové historie. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

No, přátelé, tahle lavina, co se tu spustila, ta zasypala tuhle pohádku zcela nespravedlivě. Není to sice ani Popelka ani Šíleně smutná princezna, ale je to pohádka vtipná, zábavná a tudíž příjemná. Pomalejší tempo dává prostor Trojanovi, ten ho využívá, není nutné zrovna psát o režijní neschopnosti režiséra, od kterého by se mimochodem mnoho těch českých mohlo učit. No ale jestli se Vám to opravdu nelíbilo a já jsem ten nevzdělanej jeliman, co se smál jak blbej, tak to jsem sám rád, že mi to pořád ještě jde se u filmu bavit. 75% ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Tudy podle mě cesta nevede. Pár dobrých vtipů a slušné herecké výkony nezachrání velmi slabý děj - to se pomalu nedalodokoukat :( ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

O jednu * lepší než ta Janákova slátanina 12 měsíčků. Nechápu ale proč pohádku nenatočí jednoduše a s lepším scénářem, v tom je síla pohádek starších a kultovních. Říkám to furt dokola, méně je více. Stačí kulisy typu roubenka, Pernštejn, koňský povoz nebo sáně a pár exteriérů. Pak stačí kvalitní příběh a herci. Ve všech klasických pohádkách se jde pěšky nebo jede na koni. Aspoň že tam nevrzli ski (zkrátka a česky lyže, 12 měsíčků). Tady je zcela zbytečně motocykl. Mrví to vlepením trapné kreslené animace, kde jede motorka do Neapole a přes Moskvu to bere kamsi do Londýna nebo kam. Počítačové animace vyškrtnout, nechci žádný trapný Stonehenge (12 měsíců), ani záliv u Monte Carlo, ani Teslu s elektrickým poutačem do kasina. Stačí jednoduchá zápletka a scénář. Z herců to zachraňuje Trojan, který ostatní válcuje a pohádka stojí hlavně na něm a taky trochu kníže Karel. Ostatní velká jména i mladá zaláskovaná dvojice nula zero nic. Houslisti, překostýmovaní vojáci a trubači na koních (jeli z hradu asi 5 metrů, měli přijít pěšky jak to trubači dělali) jsou navíc a museli stát hromadu peněz. Scénka s Josefem Somrem je super, patří tam, stejně jako cikánský kočovný průvod. Aspoň tam režisér Strach protlačil pár vtipů a vtipných scének. Kouzla vypadají nejlépe, když jsou dělány postaru mlhou nebo střihem. Pak to chce nějaké rozostření nebo přiblížení kamerou a k tomu zvukový efekt. Konec. Žádné digitální trapárny, tady to nepatří, není to přece Shrek. Neviděli nikdy např. pohádku Třetí princ? Atmosféra by se dala krájet, stačí jen kamera a hudba. Stejně jako ve Vetřelci. Nic víc. Ale poslední dobou si každý hraje na Lindelofa s Ridleym Scottem a jejich podělaného Promethea. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že při televizní premiéře jsem pohádku nedokoukala, zdála se mi nudná. Šlo si tehdy přepnout na mnohem zajímavější titul. Letos jsem to zvládla sledovat až do konce. Pochválit lze dobré herecké obsazení s řadou nových mladých tváří a slušný spíše dobrodružný děj. Co mi znovu vadilo byla jakási rozvláčnost, obzvláště během motocyklového putování obou hrdinů. Taky tam chyběla srdečnost a citová věrohodnost, takže jak se mi to poslední dobou u filmů stává, žádná z postav mne nezaujala natolik, abych s ní soucítila a fandila ji, o předvídavosti příběhu nemluvě. Herci pohádkou nežili, jen v ní hráli. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Já toho Jirku Stracha prostě žeru. Každá pohádka, kterou natočí je skvělá a jde z ní to jeho řemeslo prostě cítit. Vybírá si i zde oblíbené herce a zase a opět mu to vychází. Mi nezbývá nic víc než tleskat. Skvělá pohádka na kterou se už po několikáté moc rád podívám a pořád jsem se toho nenabažil. Ivan Trojan a tím jeho smích tu jen dokazuje, jaká herecká hvězda z něj je. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Je mi fuk, že to ještě neskončilo. Po Třech veteránech je to prostě trest. Tuctové vzezření pohádky už bohužel ani nepřekvapí. Záporáci Jiřího Dvořáka mi už neskutečně lezou krkem. No a pro mě nejdůležitější humor? To je prostě ostuda. Ale co chtít od té našé seriové výroby pohádek. Bohužel i Ivan Trojan tu má už asi padesátkrát viděnou roli. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná pohádka. Konečně jsem se po strašně dlouhé době dočkal a stálo to za to. Jiří Strach je pro mě osobně zárukou, že nebudu zklamán. Užil jsem si nejen pohádkové atmosféry, ale i pár vtipných momentů. A to všechno zabalené do nádherné vizuálu. Ivan Trojan je jako již tradičně bezchybný, ale líbil se mi i výkon ostatních herců. Tato pohádka by byla na vánoce větší ozdobou, než mrazíkoidní slátanina Dvanáct měsíčků. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Tohle je víc, než jenom pohádka. Strach zase zabodoval, spolu s Epsteinem a Mináčem vymysleli krásný příběh protkaný nápaditými detaily a obsazený skvělými herci. Trojan je výborný, Cíl sympatický a Zábranská krásná. Jen tak dál, za rok zase, prosím! ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Zase jsem se dívala a zase mě to bavilo.Tahle pohádková road movie má několik plus. 1) neotřelý děj 2) spoustu vtipných hlášek 3) luxusního Trojana v hlavní roli 4) skvělé herce i v těch nejmenších rolích (Somr, Babčáková, Pavlata...) 5) žádný ušišlaný infantilní humor. Bohdalovou kritizovat nebudu, to už tu udělalo dost jiných. Navíc věkem i vzhledem se na tu roli hodila. To samé platí pro bývalou první dámu. Resumé - příště se klidně podívám zase. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dokud nezačala ČT produkovat k vánočním svátkům opravdové paskvily (viz. loňský Kouzelník Žito a spousta jeho starších předchůdců), tak jsem každoročně sledoval celou nálož nových pohádek a semtam se objevil kousek, který mě mile překvapil. Šťastný smolař s výborným Cílem a perfektním Trojanem je toho příkladem. Do dějin se sice nezapíše, ale já na něm nenašel nic rušivého. ()

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama