Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná zábava s nadprůměrnými ambicemi. Somáliho epos mi přišel na začátku vtipný a zajímavý, později čím dál víc jenom zabíral místo. Jediné pozitivní na něm byla účast Vladimíra Javorského v několika rolích. O jeho vykonstruovaném propojení s hlavní linií škoda mluvit. Dalším problémem bylo obsazení. Vejdělkovi se (podobně jako v Účastnících zájezdu) povedlo obsazení nejmladšího z ústřední trojice, ale ukrotit Bolka Polívku rozhodně nedokázal. Ten se prostě celou dobu jen předvádí, ale nehraje. K tomu pár rumunských krásek a docela povedená hudba a máte film, který sice neurazí, ale také nenabízí důvod, proč se k němu vracet. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ano, kde sa hrabe vejdelkov roming na macku a kocura emira kusturicu. aj napriek tomu musim povedat, ze je prijemne sledovat mojich dvoch oblubencov polivku a labudu, aj ked prvy menovany trosku lezie na nervy svojou niekedy moc umelo tlacenou vulgarnostou, ktora kedysi vyborne fungovala v kurva hosi... film je strasne dlhy, a to je jeho najvacsi nedostatok. posledna polhodinka je uz cisto o nude a o dozivani, skoda, prva polhodinka slubovala mozno nieco viac. ale musim uznat, ze ku dvom poharikom vina, ktore som si pocas tejto dvojhodinky doprial, ide o idealneho partnera na jedno pouzitie. peknych 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem náhodou. Dá se to pro jednou vydržet. Jen bych chtěl v dnešní době potkat tak důsledného a na tradici lpícího Róma. ***(18.10.2010) ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Humbuk kolem Účastníků zájezdu jsem upřímně nechápal a cikány nesnášim. Berte mě klidně za rasistu, ale po zkušenosti, kdy si mě tři černý svině odchytly, aby mě bezdůvodně zmlátily (nakonec jsem se z toho vykecal), pro ně jiné označení nemám. Přesto jsem na ROMing šel s nemalým očekáváním. Nechal jsem se naladit slibnými trailery. Jenže moje vysoké očekávání dostalo menší studenou sprchu. ROMing je film rozdělený dvou odlišných polovin. Jedna vypráví romskou pohádku, kterou sepisuje jedna z hlavních postav. Tato část se snaží být silně artová. Druhou polovinou je klasická komediální road movie, kde ovšem není moc míst pro zasmání. Jediné vtipné momenty mají na bedrech piča-kreace přesvědčivého Bolka Polívky. Možná se měl Marek Epstein vykašlat na eposovou polovinu a zaměřit se pouze na komediální část snímku a více jí vybrousit, protože obě části filmu se mezi sebou dost rušivě a hlasitě perou a jejich souboj vynáší stopáž zbytečně výš. I když 105 minut není moc, tak párkrát jsem zkontroloval hodinky a to není dobře. Za pochvalu stojí dobrá kamera, která párkrát nabídne obrazy pohledové kvality. ROMing je nekonzistentní film, u kterého se Jiří Vejdělek nemohl rozhodnout, co vlastně chce točit. ()

klerik

všechny recenze uživatele

Dosť (!) riedky film, ktorý nie je dostatočne obrazovo nápaditý, aby to nevadilo. Fajn hudba. Zlepenec, ktorého jednotlivé scénky nie su až také vtipné, ako by sa žiadalo... A buranského Polívku tiež v takýchto úlohách nemusím... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

České filmy moc nemusím ale uznávám, že na tenhle jsem se docela těšil. O to větší však bylo moje zklámání, jelikož se film ani trochu nepovedl. Je to sice lepší nežli režisérovi předchozí "Účastníci zájezdu" ale i tak slabota. Vše zachraňuje Bolek Polívka i když je pravda, že i on (a jeho slovník složený z p*čus apod.) později omrzí. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Po Účastníkoch zájazdu, ktorí boli pre mňa neuveriteľným sklamaním, ma s ROMingom Vejdělek naopak prekvapil. Inteligentný humor snáď nebude čakať nikto a preto sa pripravte na humor vulgárny, ale fungujúci výborne. Bolek Polívka a Marián Labuda boli skvelí, zvlášť druhý menovaný ma zaujal viac, ale hlášky prvého menovaného zase "neprebije" nikto. Prevažne celý film je v podstate ako tie Polívkove hlášky. Zábavná pi*ovina.:) ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - CZECH FILMS 2007-2008 - České filmy 2007-2008 - 25%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.7/205 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Klobúk dole pred prirodzenosťou Polívku, klobúk dole pred Labudom je samozrejmosťou. Ale tak lacná záležitosť nemohla sláviť úspech ani v Jarovniciach, kde cigánskemu starostovi museli vymenovať bieleho zástupcu, pretože ten vie aspoň čítať a písať. ()

Rimmer100 

všechny recenze uživatele

No abych pravdu řekl, až na pár vtipných scén - film plný řevu a romského jekotu. Takže prakticky o ničem. Způsobeno nepovedeným scénářem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film, který neví čí je. Možná je to dílem produkce, protože "hořké komedie ze života" u nás mají pořád ještě dobrý zvuk, takže je producenti chápou jako klíč k úspěchu a alespoň nějaké rentabilitě filmového podnikání, ale možná to zprominutím podělal pan režisér. Námět má nepochybně hlavu a patu, ovšem opět se tu ukazuje, že to, co je silné na papíře, nevyzní tak silně natočeno na filmový pás: To, že vedle reálného děje sledujeme také onen, v průběhu filmu sepisovaný "epos", divák postřehne až někde v polovině, což je dle mého chyba, neboť tím dochází k zánrovému i dějovému zmatení. Policejní kontrola či křestní obřad jsou žel vrcholem nechtěné trapnosti a filmového neumětelství. Některé motivy zůstaly celkem zbytečně zcela na půli cesty. Například se nic moc nedozvíme o nevěstě, za níž se všichni celou tu dobu pachtí, takže závěr vyzní poněkud do ztracena. Také onen romský "epos" se se samotným dějem filmu prolíná a proplétá pouze velmi uměle, což je nepochybně škoda. Podobně i románek Jury s Bebetkou končí najednou a do ztracena, ačkoliv jej tvůrci připravovali prakticky polovinu filmu... Jakoby bylo pro scénáristu i režiséra podstatnější diváky překvapovat než budovat děj. Překvapivost sama o sobě však evidentně spíše působí dojmem rozvratu, než že by byla vhodným prostředkem vyprávění a pointování příběhu. Škoda. Přitom řada věcí funguje dosti bezchybně, především kamera, střih a zvuk (přesněji hudba, přičemž tvůrcům tiše odpouštím nepokryté vykrádání Emira Kusturici). PS: Nejsem Rom, ale mám pocit, že tohle není film o Romech, nýbrž o tom, jak si někteří gádžové Romy představují. Ne, že by to bylo úplně špatně, ale úplně dobře to také není... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Opravdu jsem očekával spíš oddechovou zábavu než obrazový, dějově neukotvený výjev nutící k zamyšlení. Označení komedie je zavádějící, i proto strhávám jednu z hvězdiček. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Výkon Bolka Polívky nemožný. Jeho příslušnosti k romské menšině jsem věřila asi tak jako spontánnosti jeho nadávek a v mnoha situacích bylo nasnadě, že si sám prosazoval svoje zavedená klišé, která už dost nudí. Naproti tomu projev V. Holuba byl naprosto přirozený a civilní, příjemným překvapením byl i V. Javorský, navíc jsem se dočkala po dlouhé době příběhu - vlastně dvou v jednom. Silnější výhradu bych měla ještě k hudbě, ta působila vlezle a rušila. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Film z Rómského prostředí, který podle mě nespadá moc do žánru komedie, ale to je jen můj pocit. Film je založený na tom, že Marián Labuda se rozhodne napsat epos o Rómském králi, který nám celou dobu vypráví a s tím se prolíná i skutečná dějová linie, která už tak zajímavá není. Ve filmu je hodně výrazný Bolek Polívka (ve špatném slova smyslu), který mi zde přišel příliš hrubý a sprostý. To bylo už moc nejen na mě, ale řekl bych, že i na něj to bylo dost nepřirozený. Každopádně pochválit se dá atmosféra i příběh, který nám dává možnost nakouknout do Rómského prostředí. Strašně rozporuplný film, kde se budu stydět nejméně asi za 3 hvězdičky, ale myslím, že z toho šlo dostat mnohem víc. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Na komédiu nevtipné, na drámu a nejaké hlboké myšlienky je to povrchné a ja doteraz neviem čo to vlastne bol za guláš. Aj mimo "škatuliek" ma to skrátka nebavilo a celkovo mám pocit, že to bolo celé šité horúcou ihlou (a to sa ešte v rámci časového presu išlo asi všetko na jeden krát, ako si inak vysvetliť, že pár krát je v zábere mikrofón?). Nezaujímavé a vcelku nudné a jediný pozitívnejší poznatok je ten, že Labuda nezabudol hrať a Polívka je stále charizmatický (hoci jeho postava po čase tiež lezie na nervy:). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak docela se dá pochopit, co chtěli autoři říct, včetně určitých přesahů, ale zpracované je to tedy s prominutím kravsky. Neustálé přeskoky mezi dvěma příběhy jsou zde jen proto, že nadějně rozjetá scéna v jednom příběhu by musela v něco vyústit a muselo by třeba i dojít ke konfliktu, a aby nedošlo, skočí se do příběhu druhého. A zde vice versa. Kdyby vzali tvůrci třeba postavu mladého Roma a toho dali do středu děje a kolem něho se všechno motalo, vyznělo by to daleko líp a přesvědčivěji, i záměr by vynikl jasněji. Takhle je to nudné, dlouhé, televizní, s hezkou kamerou a standardním Bolkem i standardním Labudou, nic víc, nic míň. Btw, komedie to rozhodně není. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Polívka s Labudou udělají občas nějaký vtip. To je tak jediné plus. Jinak je to trapné, nudné a schématické až hanba. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Od předchozího Vejdělkova filmu, Účastníků zájezdu, odlišuje Roming nejen bezpochyby kvalitnější, mnohoznačnější scénář, ale dovolím si tvrdit, že i vyzrávající kvality samotného režiséra. Ještě to sice není film ze kterého byste nevěřícně lapali po dechu, ale za pohyblivými obrázky jako by tu byla ukryta jakási cílevědomost, jistota v uchopení tématu. Ruku v ruce se scénáristou Epsteinem tu režisér vytvořil tak hezké momenty jako například scénu, kdy dojde ve vypravěčově peru inkoust, a tím pádem se zastaví i vyprávěný příběh (v čase i prostoru). A vůbec struktura scénáře je velmi zajímavá. Přecházení z reality do symbolicky laděné pohádky, kterou vypráví postava, kterou hraje Labuda, mi přišla přinejmenším na české poměry dost originální (v podobně mainstreamovém filmu rozhodně). Film je výrazný také svou obrazovou barvitostí, která koresponduje s pestrostí cikánského života a hudby. Vytknout by se dala snad až přílišná nekonfliktnost celého filmu, a sem tam nějaké to hlušší místo, hlavně ke konci už to vázne trochu víc. Jestli mě ale nějaký český film letos překvapil snad ani ne tím co, vypráví, ale jak to vypráví, pak rozhodně Roming. ()

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama