Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Stegr 

všechny recenze uživatele

75% - Tak je to tady, můj 1000 ohodnocený film! Chtěl jsem, aby to bylo něco speciálního a jako velký fanoušek Terryho Pratchetta jsem si řekl, že 189 minut trvající Otec prasátek bude ta správná volba! Předtím se mi do něj právě kvůli jeho délce nechtělo, ale 1000 hodnocení nemá člověk každý den, tak jsem do toho šel. Zfilmování Pratchettovy knihy mě potěšilo, i když bych byl mnohem raději, kdyby to byla jiná kniha než Otec prasátek. Ale jsem rád i za ni. No, film samotný se celkem povedl. Opravdu jediné, co mu já mohl vytknout, byla ta ohromná délka a tudíž dosti pomalé tempo. Pro fanouška Terryho Pratchetta je však téměř povinností film vidět! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Žádná velká paráda; ale popravdě si ani neumím představit, jak by se to dalo udělat lépe. Možná by se do převodu Terryho Pratchetta filmaři ani neměli pouštět. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Důstojné televizní zpracování výborné knihy, za které by se Terry Pratchet rozhodně nemusel stydět. Sice má pořád docela dost much, scénář není k lidem neznalým knihy příliš přívětivý a i to televizní zpracování je na snímku hodně vidět (například kůň letící nad lesy vypadá přesně jako v 25 let starém Souboji Titánů), ale ducha předlohy zachovává na výbornou a má opravdu vynikající obsazení, hlavně Marc Warren v roli hodně nestandartního zabijáka Časnačaje je dokonalý. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkala filmového zpracování své oblíbené Zeměplochy a musím říct, že nezklamalo. Asi takhle nějak jsem si to představovala. K postavám nemám výtek - jsou úžasné. Warrenovi, který perfektně ztvárnil Časnačaje, zatraceně sekne to skleněné oko a člověk by mu skoro věřil, že je šílený (vyučený) vrah. Zuzanka, jakožto neohrožená ochránkyně svých dvou malých svěřenců, je zatraceně krásná a sympatická a její dědeček, tentokrát zkoušející i jiné povolání než to "životu nebezpečné", vyvolá na mojí tváři úsměv kdykoliv se objeví na plátně (třeba když se pokouší trochu lidsky zvolat HO HO HO, nebo když v závěrečné scéně mrkne na Zuzanku). Banda mágu také pobaví (obzvlášť ta část kolem koupelny postavené Zatraceným Hlupcem Johnsonem) a HEX věřící na Otce prasátek je prostě dokonalý. Potěší i Noby (ač není pochyb, zda je člověkem) a drobnůstky jako Krysí Smrť a podobně jsou kouzelné. Triky jsou naprosto nadstandardní, pokud vezmeme v potaz, že je to jen "obyčejný" televizní film. Že to nemá děj? To bych tedy neřekla a také si myslím, že i když má Hogfather své mouchy, rozhodně si nezaslouží hodnocení odpad. Proč dávám pět hvězdiček? Protože jsem zatraceně nekritická k něčemu, na co léta čekám a co mě kupodivu nezklamalo... A taky pro Smrťvu větu: "HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMANS" ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nadšen. Tyhle adaptace mají svoje kouzlo a radši uvidím Pratchettovky v televizním podání, než v nějaké podivné pitvořině. I stopáž se mi líbí, jen to člověk musí pochopit a opravdu si celý děj rozdělit na dvě části. Jinak je to tříhodinový nával na mozek. Takhle je tu spousta fajn postav s haldou úžasných nápadů. Otec prasátek se mi líbil daleko více než Barva kouzel. Na jednu stranu se zde řeší každá blbina a děj se sune opravdu velmi pomalu, ale na druhou je pak prožitek daleko větší. 5 hvězd nedám jen proto, že si dovedu představit ještě lepší podívanou, kterou snad dostanu v dalších adaptacích...ač ten Smrťův doslov si možná pátou hvězdu zasluhuje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto nevýrazná a po všech směrech nezajímavá fantasy podle Terryho Pratchetta. Filmu se v žádném případě nedá upřít originalita ale i ta je zde jen díky nápaditému románu než díky režii, která je po všech směrech neinovativní a nudná. ()

Papekus 

všechny recenze uživatele

Abych se trochu odlišil ... .četl jsem skoro všechny knihy a myslím si, že mám jasnou představu o fungování světa Zeměplochy :), A film se mi hodně líbil .... navíc, když jsem zjistil, že je to televizní produkce, tak o to více. Sice jsem si Alberta představoval jinak (tj. povahově), tak Smrť je skvělý a Časnačaj ještě lepší. A jak už tady někdo psal .. jeho hlas je naprosto úžasný :) ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Další z brilantně natočených příběhů Zeměplochy. Děj je výrazně komornější, než jeho pozdější bratříček Barva kouzel, zato spolehlivě baví skvělými skeči. Hou Hou Hou ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Žít ve světě, kde rozdává dárky "santovským" způsobem Otec prasátek, tak bych snad i Prasečnice (Vánoce) začal mít rád, jelikož co si budeme povídat, ani Santa či český Ježíšek tomuhle tlusťochovi nemohou konkurovat. A co dodat na adresu nejcharismatičtějšího smrťáka? Podobného "antihrdinu" jsem ve filmovém světě také zatím neviděl..Ho Ho Ho. Heh..který opilec by nechtěl být pod dohledem Boha kocoviny?:) Prostě pecka, plná podivných (zábavných) postaviček, absurdních hlášek, které děti snad kolikrát nemohou chápat a příjemných (nedigitálních) masek a triků - tímto jevem jsem nadšen, která mi nabídla prozatím největší porci zábavy a uspokojení v rámci "dětského" fantasy žánru. 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Geniální to sice není, ale nemá to k tomu příliš daleko. Málokde najdete tolik filozofie, která působí tak lehce a přitom hluboce, tak uceleně a nenuceně, pozitivně a pravdivě, přitom ne úplně optimisticky.. K tomu notná dávka humoru, výborná vizuální i zvuková stylizace, parádní postavy, svělí herci... Zbývá tedy jediná otázka: "Have you been nasty or nice..?" :) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Báječný film! Není to sice tak dobré jako knížka, ale to u adaptací bývá zvykem. Dlouhé čekání na zfilmování nějaké Zeměplochy se vyplatilo a ač jde o televizní produkci, není to na tom prakticky vidět. Kvalitu příběhu zaručuje předloha, na tom se nedalo nic zkazit, ale co se tvůrcům povedlo v oblasti triků, kostýmů, výpravy je nádhera. A herecké obsazení je taky poměrně slušné, nad Zuzanou jsem se přímo rozplýval, takhle nějak jsme si ji představoval :) ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

První půlka slabší, druhá o moc lepší. Bohužel odpůrci Terryho Prachetta to přijde nudné a nepřehledné, fanoušek si přijde na své (knihy jsem četla skoro všechny, nic si z nich nepamatuju, ale ve své době jsem to vážně žrala :). Je to asi jako se zfilmováním Harryho Pottera, kdo nečetl, nemůže pochopit film, a tady je to to samé, proto ději nic vytýkat nebudu. Kulisy teda mohly být nápaditější a herci se mohli trochu víc snažit, ale tak byla to televizní zpracování že ano. Samozřejmě vtipná byla scéna s Noční hlídkou (jako vždy i v knize:) a mágové, ale i já jsem si místy zívla...65% ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Videne az po Barve kouzel a Zaslane poste a silne sklamanie v podobe nudy. Ani kniha nepatri k mojim oblubenym, ale takto hlucha urcite nebola. Tak sa aspon utesujem, ze su Pratchettovky flm od filmu lepsie. (Nechapem, ze tu ktosi vyzdvihoval postavu Nobyho. Nahodny divak nemal sancu sceny s nim chapat a citatel si ho iste pre seba vytvoril nalezite zaujimavo, ziadny obycajny typek s miernym predkusom.) ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem celou dobu sám sebe ubezpečoval, že tak jako Barva kouzel mi Otec prasátek do oka nepadl, stejně nemohu jít s hodnocením níže. Scházela mi sice celoplanetární atmosféra zeměplochy a roadmovie kouzelné sešlosti se skvělým Barbarem Cohenem a banda kouzelníků odsud se zdaleka nevyrovnala intrikánům odtamtud, ale smrťák je opravdu parádní postava a celkově ta dobrá sluneční strana i přes občasné výkyvy poměru sil sympaticky měla navrch nad temnotou. A konečně jsem se dozvěděl, kde se vzal Boogeyman. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Proč vytýkat filmu podle literární předlohy, že je podle literární předlohy? Je fakt, že první půlka byla místy zdlouhavá, ale tou druhou se to napravilo a myslím, že je to velmi hezký a příjemný počin. jsem fanda Terryho Pratchetta, tudíž díky za zfilmování jednoho příběhu - ale mnoho dalších na tuto příležitost čeká! Tak šup:)) ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Stačilo mi vidět úvod, ve kterém vesmírem líně pluje želva A'Tuin a věděla jsem, že tento film mě nemůže zklamat. A taky že ne. Smrť je jedna z nejlepších literárních postav, jaké kdy kdo stvořil a její filmové ztvárnění se vůbec nemá za co stydět. Už jen ty scény, kde se učí ono Santovské "HOHOHO!" by se daly tesat do kamene. Časnačaj je naprosto geniální, stejně tak Zuzana a mágové z Neviditelné univerzity. Noby Nóblhoch se ve fimu mihne jen párkrát, ale rozhodně na něj nezapomenete. Mohl by jen stát a koukat před sebe a já bych se potrhala smíchy. Ještě nikdy jsem s adaptací knihy nebyla takhle spokojená a říkám si: kolik že toho ten Pratchett napsal? Chci další film! "Lidé dělají život tak zajímavým. Ve vesmíru plném zázraků dokázali vynalézt nudu." ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je těžké narvat knížku do filmu, ale film se mi moc líbil. Knihy od Prachetta jsem nečetla žádné a tak jsem neměla porovnání, ale film byl pěkný. ()

Reklama

Reklama