Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (94)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kámoše jsem se dostal k tomuto miniseriálu, takže jméno Susanna Clarke jsem před tím nikdy neslyšel. No, není to tak dokonalé, jako se tady někteří rozplývají. Oceňuju délku seriálu, ostatně jinak bych se na něj ani nedíval, přičemž suverénně nejlepším atributem je stylizace ortodoxního anglikánského prostředí, které bere dech. Jste-li fanouškem extrémně korektních gentlemanů, sirů a etikety, budete slintat blahem. Kladně lze zhodnotit taky snahu autorky zaplést nitky reálných historických událostí do pozadí příběhu, no větší konspiračení by taky neškodilo, bohužel nezklamalo mě ani tak pomalé tempo, v Anglii se přece nespěchá, ale na moje očekávání zaškrcená fantasy složka. Čaruje se, né že né, ale přece jen by se hodil monstróznější záporák a spektalukárnější vyvrcholení. I tak ale můžu Strange a Norella doporučit, na téhle stopáži to za podívaní jako alternativa k Potterovi rozhodně stojí. 80% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako by se „viktoriánsky dickensovský ráz“ komplexní, stylisticky vypiplané a na stránky rozhodně nijak skoupé „skrz na skrz a do morku kostí britské“ (ne)fantasy předlohy odrazil i v uctivém přístupu BBC k uchopení této látky a tak se jedná spíše o ilustraci předlohy než o její adaptaci v pravém slova smyslu. Ovšem je třeba uznat, že jde o nádhernou i detailní ilustraci přesně vystihující původní látku (atmosférou, obsazením, pozvolným tempem i zpracováním), což rozhodně nebývá pravidlem. I když… U BBC vlastně ano. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Tak dobré, jak jen asi adaptace sedmi set stránkové knihy může být. Až na drobné odchylky skoro doslovně převedené na televizní plátno. Méně magické mytologie (což nevadí, protože čtenář ji zná z knihy), více dobové atmosféry. Vhodně obsazené, hlavně Childermass v podání Enza Cilentiho pro mne oproti knížce dost "vyrostl"... 80% ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Seriál mě bavil víc než kniha. Autorce knihy Clarkové chyběla schopnost stvořit živé postavy a vzhledem k tomu, že šlo o její prvotinu, nějakou chvíli trvalo, než se rozepsala. Tohle seriál překonal, výrazní herci vtiskli svým postavám čitelnější charakter a střih napravil dojem z občas mátožného děje. Navíc se podařilo vytvořit tu správnou temnou atmosféru, kterou Clarková v knize, navzdory tématu a drsnému viktoriánskému období, kdy se děj odehrává, svým "lehkým" psaním téměř zabila. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell jsou příjemnou civilní fantasy pohádkou s krásnou dobovou atmosférou Británie za vlády Jiřího III. Příběh o zapomenuté magii a dvou moderních čarodějích a jejich přátelství a nepřátelství je také moc hezký. Sedm epizod má dohromady sedm hodin. Klidně jich mohlo být i víc, protože každý díl stál za to. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama