Reklama

Reklama

Imaginárium Dr. Parnasse

  • Velká Británie The Imaginarium of Doctor Parnassus (více)
Trailer

VOD (1)

Dr. Parnassus (Christopher Plummer) kdysi dávno vyhrál nesmrtelnost v sázce s ďáblem panem Nickem. O mnoho století později našel pravou lásku a s ďáblem podepsal novou smlouvu. V ní stálo, že se vzdává své nesmrtelnosti výměnou za mládí, ale jeho prvorozené dítě se v den svých šestnáctých narozenin stane majetkem pana Nicka. Nyní se čas Parnassovy dcery Valentiny naplnil a on se trápí, jak jí zachránit před neúprosným osudem. Pan Nick přijíždí, aby si převzal svou cenu. Rád se však vsází, a proto se rozhodne znovu riskovat. Valentinu získá ten, který první svede pět nových duší... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 151)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Na Gilliamových filmech je mi blízká divácká nepodbízivost, která je v případě jeho novinky patrná na celkové náladě i nejednoznačných charakterech postav, ale mám za to, že ta jeho skutečně nejlepší díla uzpůsobují svou formální stránku hlavním hrdinům/hrdinkám (BRAZIL, 12 OPIC, KRAJINA PŘÍLIVU) a pro ozvláštnění vypravěčsky nezdařilé (?) žánrovky bez pořádného napětí není nutné chodit za zrcadlo. Jinými slovy: neustále se zde zdůrazňuje, nakolik je potřebné vyprávění, ale přitom IMAGINÁRIUM DR. PARNASSE, ač jedno z nejsoudržnějších Gilliamových děl, od vyprávění často neposedně ubíhá a obsahuje řadu výpustek na to, aby nás o důležitosti příběhů přesvědčilo. Je tak velice dobré v jednotlivostech, zvláště v případech, kdy se odkazuje na předchozí tvorbu a vstupuje poetika Monty Pythonů či jsou přítomny "gilliamismy" (podrývání autorit), ale celkové vyznění i podání myšlenkového poselství je víc než rozpačité. Přesto jde o nekompromisní film o zkáze a smrti, především ale konci jednoho věku - starých časů, kdy velcí vypravěči s nevídanou představivostí, kteří ovlivňovali chod Země, skončili jako pouliční šarlatáni hrající divadýlko pro pár zájemců. Stále se mezi ty zájemce počítám, ale lepší život - na rozdíl od dvojznačného závěru - nevidím v středostavovské a měšťácké touze po založení rodiny a pořízení dětí. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasicky roztříštěný pozdní Gilliam, hýřící zajímavými nápady ve sférách scénáře (charaktery, snové světy, narace) a vizuální fantazie, bohužel poskládanými bez ladu a skladu. Zmatek a mlha neujasněnosti se vznáší nad podstatou, fungováním i ztvárněním obou předložených světů (Imaginárium a fiktivní Londýn, popřípadě fiktivní Země), nad historií jejich nejstarších obyvatelů, nad motivací postav, nad jejich nejednoznačností (záměrnou či nikoliv?) i nad nastalými zvraty, které děj často zavádí (příjemně i nepříjemně) do nečekaných odboček. Gilliam měl samozřejmě i v tomto případě napůl příslovečnou smůlu - předčasná smrt Heatha Ledgera jej jistě připravila o pár podstatných segmentů, osvětlujících důvody i vývoj Ledgerovy postavy (náhradníci se pochopitelně nedovedou naladit na vlnu post-jokerovského rauše, v kterém viditelně unavený Ledger jede, do čehož je nemile nucen obzvláště zmatený Colin Farrell), která zřejmě měla být klíčem k celému filmu. Jak podotkla Nathalie, Gilliam se po většinu času jen ztrácí ve vrstvách významů a odkazů, které rozhodně nejsou bez zajímavosti či požitku, já však přeci jen raději ty hříčky, které jednotlivé střípky logicky a přitom rafinovaně splétají do umně provázaného, fantaskního celku. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Podle prohlášení soudních lékařů se otrávil předepsanými léky na spaní. Smrt nezavinilo přehnané množství, ale kombinace víc léků. Velká škoda velkého talentu. Heath Ledger byl samozřejmě tím hlavním lákadlem, proč jsem to s Terrym Gilliamem takhle po letech zkusil. I když jsem tomuhle tvůrci v jeho dřívějších filmových zastávkách ne vždy rozuměl. Heathova kreace je mnohotvárná, velmi silná. Chaoticky pojatý děj se krom toho snaží oblbnout vizuálním a současně velmi dynamickým vypravěčským principem, který vesměs funguje. Téhle temné pohádce vychází i to, že scénář jakž takž drží pohromadě, protože divák prostě bere v potaz, že je to celé cirkus, který počítá s tím, že se necháme fantazijně unášet. Kombinace digitálních a klasických triků je fajn, věčně opilý bručoun Christopher Plummer, uhrančivá Lily Cole, „dohrávači“ za Heathe i talentovaný Andrew Garfield jsou velmi dobří. Srdcovka to ani zdaleka nebude, ale ty čtyři hvězdy dávám nakonec nejen kvůli Ledgerovi. Přistupte blíž.. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době, vlastně tak od 12 opic, první Gilliam, který mě vážně oslovil. Gilliam totiž nechal své představivosti volný průběh a i když je tam tomu opravdu místama až moc, tak se na to stejně celou dobu hezky kouká. Příběhově je to totiž parádní, postavy zajímavé,prostředí za zrcadlem skvěle využité a hlavně zpracované. Právě tady měl ten film největší šťávu. Po herecké stránce samozřejmě také vynikajcí od poslední Ledgera a jeho záskoky až po Christophera Plummera. Jenom je místy docela vidět, že kvůli problémům při natáčení nějaká ta scéna chybí. Takže se někdy nedozvíte jak co funguje, nebo proč mění postavy názor ze scény na scénu. Ale s tím se dalo při těch potížích tak nějak počítat. Počítat se totiž nedalo s tím, že by Gilliam ještě vytvořil něco tak bizarního a přesto skvělého a jsem rád, že překvapil. P. S.. : Lily Cole to zatraceně sluší. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.3/10] | me: Výlet do podvedomia človeka plného hravých predstáv ale i nečistých zvrátených úmyslov a falošných tvárí. Je to zvláštne, ale veľmi zaujímavé. Dej je skvelo rozohraný a postavy výborne ladia k celkovej atmosfére filmu. Je to svojské fantasy zasadené do dnešnej doby s množstvom nových nápadov, výborným Ledgerom a jeho ďalšími tvárami. Škoda, že to je herecké predstavenie, ktorého sa nám už v takejto kombinácii nedostane. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (19)

  • Koniec má namiesto klasického „Directed by…“ nápis „a film by Heath Ledger and friends.“ (Greenpeacak)
  • Film se začal natáčet 9. prosince 2007 a práce byly přerušeny 24. ledna 2008 kvůli smrti Heatha Ledgera. O měsíc později - 24. února se začalo znovu. Natáčení definitivně skončilo 15. dubna 2008. Točilo se v Kanadě a Velké Británii. (Varan)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Reklama

Reklama