Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (256)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Povedenější adaptace Pratchettovy knižní předlohy než v případě "Hogfather". Herci typově skvěle odpovídají charakterům hrdinů příběhu, vizuální ani zvukové stránce není příliš co vytknout, podařilo se věrně zachovat spoustu humorných situací i hlášek. Troufám si tvrdit, že tento film může být srozumitelný a zábavný i pro neznalce knižní "Zeměplochy". Já jsem se u knihy přece jen bavila podstatně víc. 74% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je tu niekde salón, kde majú svadobné šaty? A krvavý stejk?“ Bolo by nespravodlivé dať menej, ako 80%. Už za štedrú vizuálnu stránku, ktorú si svojim spôsobom bez väčších problémov viem predstaviť aj v kinách, od mnóóóžstva dobrých počítačových trikov po masky, kostýmy, interiéry, exteriéry, dekorácie. Vizuálne dole klobúk. Život tomu však vdýchli až šikovne obsadení herci (najslávnejší z nich, Christian Lee a Brian Cox, sa ujali len pozície rozprávačov a Jeremy Irons sa mihne v takej malej úlohe, že sa myslím ani nedostal do úvodných titulkov, ale určite poteší napríklad Sean „Sam“ Astin ako prvý plochozemský turista Dvojkvietok, ukážkový turista, ktorý je troška naivný, dosť popletený a samozrejme nikdy nevie, kde má batožinu), vtipné dialógy („Nemysli si, že banány rastú len tak na stromoch.“) a dobrý príbeh, v ktorom je miesto i pre nadhľad, takže o to lepšie vo výsledku fungujú „hrdinské gestá“. Plus scenár je naprataný desiatkami šialených nápadov (orangutan, korytnačky, vyhoreté mesto, škriatok vo fotoaparáte, samovražedná truhlica pardon batožina, smoliarska Smrť, pravá krčmová bitka alebo prehnane aktívny Excalibur – „Už som ti hovoril o tom, ako ma hodili do jazera?“). Pravdupovediac, miestami je ich toľko, až sa u mňa dostavil pocit únavy (film trvá 190 minút). Od Terryho Pratchetta som v čase písania tohto komentáru nič nečítal (okrem „Johnnyho a mŕtvych“). ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Adaptovat něco tak dokonalého jako jsou "pratchettovky" chce odvahu a ještě větší odvahu chce spojit dvě knihy do jednoho filmu. Ale tady se tvůrcům odvaha vyplatila. Osobně si myslím, že filmové zpracování by ani zdaleka nedosahovalo úrovně tohoto televizního počinu. Na to je na Zeměpološe příliš mnoho kouzel a lákadel, které by filmový tvůrci spíše zneužili než využili. Takže tleskám a těším se na další zfilmovaný pratchettovský klenot. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Pratchetta mám rád, Mrakoplaše už méně. Celkově mi to přišlo méně povedené než Hogfather, přičem druhá polovina je vyloženě slabá, tedy až na závěr. Za zmínku rozhodně stojí Patricij, i když se objeví v podstatě jen ve dvou scénách - a Currymu to přece jen sluší víc jako dabérovi (Gabriel! Gabriel! Já chci Gabriela Knighta!) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

"Oba jsme tak nějak neúředně mrtví..." Dobrodružství v podání nejneuvěřitelnějšího čaroděje všech dob, Mrakoplaše (a to nejneuvěřitelnější není míněno jako kompliment) a turisty Dvoukvítka (no jo, málo se Samvěd Křepelka naběhal za Frodem, teď musí obíhat celou Zeměplochu), a přitom Barbar Cohen is my hero! Trochu slabší než Zaslaná pošta, ale i tak potěší všemi postavami, které vznikly díky nápaditosti sira Terryho. Dnes sledováno na jeho poctu, R.I.P. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)
  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Jedná se o zfilmování dvou knih, které na sebe navazují. „Barva kouzel“ je předlohou první části filmu a „Lehké fantastično“ té druhé. (artuš)

Reklama

Reklama