Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 2
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (109)

Soweek 

všechny recenze uživatele

Válečný film jehož ústředním motivem rozhodně není válka. Spike Lee to vzal trochu z jiného úhlu a tak se nám tu nabízí nevšedný příběh z italského prostředí roku 1944. Uplně nadbytečná je část filmu odehrávající se roku 1983, myslím, že bez ní by film dosahoval jistě větších kvalit. Vcelku neznámá herecká jména jistě potěší svými výkony a sem tam i nějakým vtípkem. Celkově tedy velmi příjemný zážitek i přesto, že nejsem fanouškemválečných filmů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spike Lee filmy točí tak trošičku pro svoje. Stejně tak to musí být vidět i v tomto filmu, který určitě není špatný, ale na to jakou má délku bych od něj čekal krapet víc akce. Když už natočit válečný film, tak ho natočit tak, že v něm budou scény, na které nezapomenu, které mě rozpláčou nebo k smrti vyděsí. Když to ve filmu chybí, tak se nedá mluvit o válečném filmu. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Miracles are the only sure thing in the life. Spike Lee a světová válka, nečekaně odzbrojující! Režisér dokonale skloubil dohromady válečný film s thrillerem, opravdu dojemným příběhem a naprosto nečekanou pointou, jenž staví tento snímek vysoko nad svůj žánr. A jako třešničku na dortu byl prvním tvůrcem který ukázal, že chrabří američtí vojáci nebyli pouze bílé barvy. Podobných filmů by se mělo točit víc! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spike Lee v bitevním poli? Myslím, že i kdyby odcestoval na druhý konec vesmíru, stále by se věnoval svým oblíbeným tématům, které umí zasadit do jakéhokoliv prostředí. Ve válečném dramatu o tom, že zázraky se občas dějí, opět nahlíží na rasismus i hříchy minulosti, které se umí ozvat i po desítkách let. Není to sice taková hra s divákem jako třebas Spojenec, na druhou stranu ta přímočarost bude mnohým po chuti více. Zvláště, pokud dovedete docenit sympatické postavy a náhody na úrovni zázraků (což soudě podle brekotu na IMDb asi ne). Ale i kdyby to ne, pasáž se zmrzlinou či kostel ve Sv. Anně jsou emocionálními peckami, které nabízí málokterý film. Škoda, že stejnou razanci nemá i ten katarzní závěr, který jsem prostě tušil od půlky. Jinak moc gut. 4 a ½. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dialog mezi detektivem Riccim a novinářem Timem Boylem není nějak moc zajímavý nebo zvláštní, je spíše obyčejný, ale to co při rozhovoru dělá kamera je perfektní. Úplně se mi zatočila hlava. Psychologie jako druh války dokáže velké divy z naším myšlením a kdo odolá teplému lidskému slovu je ztracen. Zvlášť když mluví nepřítel, který ví jak jste na tom špatně. A tak Buffalo Soldiers rota Fox a rota Georgia pomalu odolávájí stresu, únavě i hladu. Nejdřív mi ve filmu vadila hudba, ale postupem času jsem si uvědomil jak krutě vybarvuje obsah filmu. Je to krutý a smutný snímek o rotě černochů, kteří v Itálii bojují proti Německému vojsku. Škoda, že byl do češtiny přeložen jen Anglický jazyk ostatní rozhovory jako italština nebo Němčina jsou pouze s titulky. Proč není přeloženo všechno ? ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)
  • Při masakru ve Sv. Anne v provincii Lucca bylo zabito 560 lidí. (tomas.sulc.7)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama