Reklama

Reklama

Letopisy rodu Shannara

(seriál)
  • USA The Shannara Chronicles (více)
Trailer
USA, (2016–2017), 13 h 49 min (Minutáž: 40–42 min)

Předloha:

Terry Brooks (kniha)

Hudba:

Felix Erskine
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Zapovězení zlí démoni se začínají vracet na světlo světa mytických Čtyř zemí! Letopisy rodu Shannara je epická televizní adaptace rozsáhlé knižní fantasy ságy spisovatele Terryho Brookse. Odehrává se tisíce let v budoucnosti a popisuje dlouhé putování tří hrdinů, na jejichž bedrech spočívá osud světa. Kříženec mezi elfem a člověkem Wil (Austin Butler), elfská princezna Amberle (Poppy Drayton) a tulačka Eretria (Ivana Baquero), kterým pomáhá poslední druid Allanon (Manu Bennett), musí zachránit starověký strom Ellcrys a zastavit armádu démonů. Jinak je se vším konec. (TV Prima Cool)

(více)

Recenze (169)

fmash 

všechny recenze uživatele

Náhodou by to docela šlo, navzdory okatě béčkovým detailům, jako padnoucí rifle, traktorové podrážky bot, tři tisíce let staré kastle aut u cesty nebo zřejmě obdobně stará (sic!) kapačka infuze v Utopii. Nemluvě o faktu, že snad všechno, co působilo aspoň trochu originálně, byly posbírané motivy z různých filmů a her. Ale totálně to zabila zhruba druhá půle, kdy se o záchranu světa bojující partička mládeže projevovala vesměs jako banda blbečků. To je sice pro žánr young adult víceméně typické (kde také čerpat materiál pro další díly, kdyby se všichni chovali racionálně a přitom scenárista za moc nestojí, že), ale prudilo to fest. 1¾. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dovedete si představit něco mezi fantasy sci-fi a postapokalypsou ? Eh, taky jsem si nemyslela, že to jde, možná spíš by mě ani nenapadlo přemýšlet o tom, jestli by to mohlo jít. Ale evidentně, všechno jde. I když "jde" je asi i všechno co k tomu můžu říct, aspon o první serii tedy. Kombinace žánrů, jakkoli zní jako pěst na oko není na tomhle seriálu vůbec to nejhorší, možná dokonce je to to, kvůli čemu jsem vydržela těch 10 dílů. Jinak teda bohužel herci jsou občas k pláči, postavy jsou k pláči a hudba (ted mi na mysli konkrétně vyvstanula jedna scéna z posledního dílu, kde jsem se neubránila smíchu) z toho místy dělá frašku ještě větší, než dialogy...a to už je co říci. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Takový ten typ megasračky, co vám v prvním momentě "vybouchne" ze zadku a zasviní celou záchodovou mísu. Nebudu vyjmenovávát všechno, co je tam zle, stačí jen to úplně nejhorší. V žádném jiném fantasy nebo historickém filmu/seriálu jsem neviděl pohromadě tolik ksichtů "do riflí". Tenhle výraz používáme pro herce, jímž abnormálně nevěříte jakýkoliv historický kostým a každou vteřinu čekáte, kdy se půjde převléct do riflí. S každým dalším ULTRAmoderním nepřirozeným hezounkem, co se postupně objevil na scéně, se mi víc a víc otevírala kudla v kapse. Až jsem se pořezal. To snad přímo bylo myšlené jako parodie, jakoby se někdo podíval na Hru o trůny a řekl si, sakra, ten casting je moc dokonalý a přirozený, zkusíme to obrátit o 180 stupňů a vybereme ty nejhůř zapadající, nažehlené tvářičky. Trapas. Ono vůbec po Hře o trůny už asi bude hodně těžké přijít s nějakým fantasy, které nebude vypadat jak - chtěl jsem napsat Trabant vedle Porsche, ale hodí se spíš - kus hovna na chodníku vedle Porsche. Odporná, uhlazená podívaná pro teenagery a buzničky. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot: Nejočekávanější televizní fantasy seriál roku je tady. Děj není nijak originální, ovšem co bychom chtěli od žánru, který téměř sto let chrlí jedno dílo za druhým. Shannara naštěstí spadá do ranku těch kvalitnějších. Herecky překvapivě dobře obsazená i zahraná (ač 80% osazenstva vypadá jako by vypadlo z focení nové série pro Vogue, ale co jsme mohli čekat od Mtv, že?). Hudebně, trikově (najdou se slabší místa. Například ztvárnění některých démonů) a technicky se jedná o nadprůměr. Jedinou týku bych směřoval ke střihu. Během akce je příliš chaotický a roztřesený. Snad se to během následujících epizod ustálí a dostaneme přehlednější akci. Celkově u mě převažuje spokojenost. Obrovský potenciál by tu byl. Teď jen doufat, aby se to neutopilo v přebytečné vztahové vatě alá 90210 (což v mnoha případech hrozí). Jediný velký mínus krom střihu bych dal za teen-muziku, ovšem vzhledem ke stanici a k faktu, jakou službu žánru v televizi prokazuje i tohle přehlídnu. _____ EDIT: Po šesté epizodě se z nadějného guilty-pleasure stává čím dál větší tragická bizarnost epických rozměrů. Každý díl mě překvapí větší a větší scénáristickou bezradností, klišoidností a naprostou absencí logiky. Kdyby mě někdo vzal po hlavě krumpáčem možná by mi tento patvar přišel inteligentní. Sérii nicméně dokoukám (,když už se blíží cílová rovinka), protože nechci přijít o nejlepší sitcom na poli televizní zábavy současnosti. Mtv jede! ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Není to tak zlé. Popravdě, v rámci možností je to docela dobré. Je to tolkienovštější než samotný Tolkien, a rozhodně to není žádná Hra o trůny, natož Pán prstenů. Pokud se ale podívám do žánru nenáročných fantasy seriálů, tak to svůj účel plní. Elfové vypadají jak členové chlapecké skupiny, kteří si nasadili špičaté raráškovské uši, a poslední měsíce trávili v posilovně, aby měli odpovídající pekáč buchet. Iluze, že se opravdu jedná o velkou fantasy, tu ale je, stačí k tomu občas pár dobrých panoramatických průletů nad elfím palácem, nebo starou pevností, v horách. Děj se pak sice přesune do kulisových interiérů, jak z dob Hvězdné brány, ale iluze vítězí, a divák nemá pocit, že by se na seriálu šetřilo. Děj je svižný a málokdy nudí. Jasně, když se nad ním začnu zamýšlet, tak mi dojde, jak nekomplikované, jednoduché a občas až primitivní to je. Hlavní postavy jsou dobré, a jejich vzájemné interakce jsou vtipné. Představitelka elfí princezny je rozkošná (takže další plus). Vlastně nevím, na co bych si měl stěžovat, v daných mantinelech je to zábava a baví to – a to je hlavní. UPDATE: Uf, už tak benevolentní nejsem, poslední tři díly byly už opravdový masakr, co se týče počtu pitomostí na scénu. Při vážných scénách, osudových rozhodnutích apod. jsem měl co dělat abych se nesmál. Závěrečná bitva, byla o tom že asi 30 komparzistů dělalo, že se mlátí plastovými meči v noci v lese. Pořád jsem si musel říkat, že tohle není HBO, ale MTV. No, ale pořád se tam něco děje a nenudí to, a svým způsobem je to i zajímavé... ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Shannara Chronicles sice do fantasy žánru nepřináší nic nového a až příliš se podobají Pánovi prstenů, ale od nějakého druhého, třetího dílu jsem se nenudil ani vteřinu. O napínavé scény tu není nouze, masky démonů jsou opravdu výborné (v tom se Pánovi prstenů téměř vyrovná) stejně tak jako různé vidiny a ovládání mysli, které působí patřičně děsivě. Epizody končí v klíčových situacích, takže navnadí k sledování dalšího dílu. Není to nicméně jen prvoplánový krok, díly působí plnohodnotně i tak. Teď k negativům. Vlastně se tam toho děje tolik, že na konci epizody ani nedokážu říct, co vše se tam vůbec přihodilo. Chybí tomu nějaké hlubší momenty, s minulostí postav se seznámíme jen povrchně (Eritreia budiž výjimkou), některé se na obrazovce objeví příliš pozdě. Mám na mysli třeba jednu elfku, o které jsem ani nevěděl, že existuje, a najednou plánuje převrat. Nesnáším zde všudypřítomné záchrany na poslední chvíli, šťastné náhody a nepravděpodobná setkání. Většina rádoby hlubokých promluv šustí papírem a herecky to také není žádná sláva. John Rhys-Davies se v postapokalyptickém světě převtělil do elfa a jednoznačně předvádí nejpřesvědčivější výkon, třebaže jeho vizáž elfská zrovna není. Většina ostatních herců je béčkové kategorie, i když Aaron Jakubenko mě zaujal a hrál velmi přesvědčivě, vychvalovaný Manu Benett není zlý, ale jeho postavu zkrátka podkopávají jalové repliky. A o ničem jiném, než o vážných a osudových záležitostech od něj neuslyšíme. Humor tu v podstatě chybí. Zato romantiky je tu na můj vkus až příliš. Pokud si někdo stěžoval na milostný trojúhelník v Hobitovi, který byl zpracován velmi citlivě a jemně, tak tady bude vyloženě trpět. Zamrzí také lacině vypadající výprava. Což o to, hlavní elfské město vypadá z ptačího pohledu působivě, ale zblízka už je to horší. Spíš než elfskou architekturu mi interiéry připomínaly prostředí nějaké vesmírné lodi. Škoda. Ale rozpočet asi nebyl příliš vysoký, jak naznačují i jiné věci. Hudba je velmi zvláštní, vágní, nemá žádný rozpoznatelný motiv, ale působí dosti étericky. Abych to shrnul, seriál určitě stojí za zhlédnutí nejen pro fanoušky fantasy. Kvalita sice není špičková, za což může jak zpracování, tak předloha, ale zábava je zaručená. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Potenciál veľký. Ale na mňa je to moc MTV. Dialógy miestami špatné. Feši herci niekedy nedôverihodný. Za niečo stoja hlavne Manu Bennet, ktorý sa úspešne stáva mojím najobľúbenejším seriálovým hercom, Gimli a James Remar. Ostatní boli obsadení kvôli estetickým, nie hereckým prednostiam. Aj keď na princeznú sa dosť dobre pozerá. Keby to bolo drsnejšie, išiel by som z hodnotením hore. Takto keď neukážu ani kozu. Dávam iba 3*. Napriek tomu, aká je to chujovina, celý seriál ma bavil a tešil som sa na každý diel. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Smíchejte výpravu z Pána prstenů, naivitu děje fantasy seriálu devadesátých let, účinkující ze soutěže krásy a dialogy z hloupého béčkového filmu, a získáte The Shannara Chronicles. Příběh ze světa, v němž lidská rasa zmutovala v několik jiných, civilizace se zhroutila a funguje magie. A taky sem tam přežila budova, nebo se zázračně zachoval dopravní prostředek. Nezdá se to, ale tyhle objekty jsou skoro to jediné, co drží atmosféru jakž takž nad vodou. Až mě překvapilo, jak málo k tomu stačí. Zbytek je bída. Proroctví, dvojice vyvolených, příslib budoucí romantiky, mocný a zlý nepřítel, mise za záchranou světa, blablabla. Však to znáte. Vrchol hrůzy tvoří soundrack. Nese se v jakémsi epicko-popovém stylu. A když to vypadalo, že si seriál sáhl na samotné dno, tak do toho někdo začal zpívat. ()

Playman odpad!

všechny recenze uživatele

Představte si Game of Thrones. Máte? Super. A teď si představte, že jsou Game of Thrones ve skutečnosti post-apokalyptický seriál, který se odehrává v době po skončení civilizace, kterou moc dobře znáte. Protože se v ní zrovna nacházíte. Máte? Ne? Už ztrácíte? No tak pozor to je teprve začátek. Místo děsivých monster, temného fantasy prostředí a epických bitev si představte metrosexuální hipsterský elfy. Žánr fantasy vyměňte za Victoria's Secret Fashion Show. Přidejte sira Johna Rhyse-Davise, který vyměnil série Pán prstenů a Indiana Jones konečně za něco pořádnýho. Objednejte si to u produkce MTv a dostanete The Shannara Chronicles. O čem to je? Nevím. Jen jsem nevěřícně v křečích sledoval a snažil se pochopit, jak je možný, že vzniknul seriál vedle kterýho je Pán šelem fascinující velkolepé dílo s hlubokým přesahem. ()

KitFisto 

všechny recenze uživatele

s Každym dalším dílem horší a horši. Po 4 díle to jde do úplných sraček, ale manu benet si to neskutečně dává. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, ale po shlédnutí takřka poloviny série mám velkou chuť si ji přečíst, jen abych mohla začít brblat. Má to krásný vizuál umocněný tím, že jde o post-apo fantasy. Představte si to jako Pána prstenů říznutého Hrou o trůny (tvůrci se nebojí krve) a celý tenhle potenciál prožeňte silným filtrem teenage drama. Jop, taky z toho mám rozporuplné pocity. Nedokážu překousnout hlavně dvě věci: 1) Čas. Za 30 let všichni zapomněli, že na světě existuje magie? C'mon, tady se asi stala chyba, někdo zapomněl připsat nulu nebo dvě? A on tam ten čas nesedí v mnoha dalších ohledech. 2) Postavy. Nevěřím tomu, že v předloze jsou tak ploché až tupé postavy. Chápu, že je to daň za to, že Shannara vznikla na MTV, ale nedokážu se zbavit dojmu, že by hlavním hrdinům slušelo, kdyby byly tak o 10 let starší. Nepůsobilo by to pak jako banda děcek na tripu, kterou v tom dospělí navzdory zdravému rozumu podporují. Trochu dospělosti prosím. Jako easter egg pro milovníky filmové Středozemě tu můžete vidět své staré známé v nových rolích (zatím jsem napočítala 3, ale to je číslo, které se může jen zvyšovat). Je dobře, že Shannara vzniklo, epických fantasy je v seriálovém světě jak šafránu a Hra o trůny potřebuje zdravou konkurenci jako sůl. Jen si nejsem jistá, jestli se epičnost Shannary neutopí v úlitbách pro "potřeby" mládeže. Můžeme jen doufat, že se seriál nebude bát jít na hlubinu, místo aby zůstal v mělkém rybníčku laciné líbivosti. UPDATE: Tak nakonec je úlitba pro fakt, že to vzniklo na MTV až příliš velká... ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Bože můj! Finále za mnou... and the show has found a new low. Již od začátku byla jedna věc je jasná: seriál má blíže (jak jednotlivými aspekty, tak celkovou kvalitou) k Legend of the Seeker než Game of Thrones. Jeden veliký rozdíl od LoS - ten se dá alespoň sledovat, toto jsou muka. Začněme ale klady seriálu: Nový Zéland krásný jako vždy, Manu Bennett, a někteří "herci" se vážně snaží hrát (to, že nemají kvalitní dialogy a nejspíše se propadají hanbou, když ty hlášky vypouští z pusy, je věc jiná). Zápory: příliš modelovští herci a herečky (jakože všichni, ale chápu taky, že přesně to byl vzhledem k cílové skupině záměr MTV), hudba je spíše pro teen drama než fantasy (a do většiny scén se jednoduše vůbec nehodí), kostýmy otřesné (nákup v C&A a našití knoflíků či cvočků jako fantasy oděvů moc neberu - ani v post-apokalyptickém fantasy světě!), interiéry jsou hrozné, režie asi neexistuje, a to NEJHORŠÍ nakonec: scénář (plytký příběh, směšná návaznost scén, uspěchanost, otřesné dialogy). The Shannara Chronicles je ostudou celého fantasy žánru. Po celou dobu jsem plánoval dát 2*, po finále ale nemohu jinak než 1*. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po prvních zhruba třech dílech jsem byl docela mile překvapen. Jasný byli tam trochu gay elfové, low budget, kostýmy a herci vypadlý jak z mola od Dioru nebo odkladiště Disney channelu, ale od okamžiku, kdy Allanon řekne Willovi, že je posledním vyvoleným z rodu Shannara, byl to totální namrd s neskutečnym tahem na branku. Prostě mělo to ten stary dobry feel prepalene ale epicke Hero's journey. Takový, kterou už v dnešním Hollywoodu nenajdem. Odkaz na osmdesátky se dal najít i v tom syntackem Soundtracku jak od Vangelise. A pak ty shoty na koních, labuzo, tušil sem predzvest serialoveho Warcraftu, nicméně zhruba odpůlky jsem zjistil ze je to teenagerska anguish sragora, které byste ty dialogy ještě porad odpustili, kdyby to mělo asoň pořád meaty akci. Ta se ale vyjma konce úplně vypařila a zbylo jen dialogové utrpení. Ubercoolness tak skončila už na pláži, kde Allanon vykuchal okřídleného démona ve slow motionu. ()

andalin 

všechny recenze uživatele

Prvni epizoda byla vazne priserna. Jinak me to ale kupodivu celkem chytlo. Nemuseli by byt vsichni tak krasni a dokonali, ale pribeh je ok. Bohuzel nic az tak originalniho. Edit po 2. serii: O mnoho lepsi dojem nez z 1. serie. Otravna Amberle tu uz dikybohuzato neni a misto ni nastupuji zajimave nove postavy, konkretne druidi princezna. Fajn zvraty. Poradny jatka. Chci dalsi serii. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Klady: povedený vizuál, Manu Bennett, Ivana Baquero.. nic z toho buhžel nezachrání bezradné scénáristy. Viděno 9 dílu - v KAŽDÉM z nich dojde k únosu/situaci rukojmí - nejotřesnější seriálová klišé. Knihy Terryho Brookse sice nejsou žádná špičková fantasy, ale tohle si nezasloužili. ()

herr_carter

všechny recenze uživatele

Dokoukány tři díly a dál už nějak nebyla síla. Nikdy jsem neviděl delší než desetiminutovou pasáž ságy Stmívání, ale jsem pevně přesvědčen, že Letopisy rodu Shannara jsou určeny právě pro příznivce této série, jejichž ročníky narození se povážlivě blíží číslu 2000, nebo jej už dokonce přeskočily. Herecky nevýrazné, dějově umleté a jediná věc, která mě dokázala při jakés-takés pozornosti udržet do konce 3.dílu je přítomnost herce Manu Bennetta, jakožto druida, jež byl dávno považován za mrtvého, ale najednou se zjeví, aby pomohl hlavním hrdinům znovu uvěznit démony...................moje hodnocení = nehodnoceno. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem Shannary je zoufalá povrchnost a zkratkovitost scénáře. Když vezmu v potaz, že se jedná o nepokrytou vykrádačku Pána Prstenů, tak jsem si často připadal, že nepolíben předlohou sleduji středozemskou trilogii, avšak bez úvodního prologu. Příběhu chybí jakákoliv hlubší mytologie či představení základních stavebních kamenů nastíněného světa (jedna věta na vysvětlenou je fakt málo), a vy pak často vůbec nevíte, proč postavy dělají to, co dělají, ani proč mezi nimi panují vztahy, jaké mezi nimi panují. Důležité události, jež v minulosti stanovily současné geopolitické rozložení panující ve světě Shannary jsou jen letmo zmíněny a nikdo se s žádným vysvětlováním neobtěžuje. Divákovy pak nezbývá, než se soustředit na ústřední dějovou linii, která má však také dost hluchých míst, a příliš nepřemýšlet nad pozadím a smyslem událostí. Je mi jasné, že v adaptacích komplexnějších příběhů je určitý stupeň zjednodušení třeba, ovšem u Shannary byl kontext oholen až na kost a zamýšlenou epiku pár zdařilých CGI záběrů a solidních kostýmů nevykouzlí. Shannara proto na mě zatím působí především jako promarněný potenciál. Uvidíme, jestli s druhou sérii dojde ke zlepšení. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé časti možno nič extra, je to na striedačku, ale dávkovanie napätia celkom fajn, spracovanie taktiež ujde, obsadenie ujde, čo je najviac zaujímavé a pritom z toho neukazujú nič, tak mytológia daného sveta. Bojím sa však, že je to kvôli tomu, že vôbec nebola vytvorená. Ale ešte jednu sériu by som si dal. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Seriálová hloupost dospěla vrcholu tímto seriálem, který je něco mezi elfím BH90210 a snahou vytěžit něco z oblíbenosti Pána prstenů. Viděl jsem první sérii a tak budu hodnotit tu...jediné, co si zaslouží kladné hodnocení jsou exteriéry, vizuální barevnost, sem tam hudba a I. Baquero (ne její herecký talent, ale vizuál). Jednoznačně převládají mínusy - od strašně hloupého příběhu, který si hraje na něco co není a bere se strašně vážně, po přehrávaný chraplák M. Bennetta trousícího jedno ´moudro´ za druhým, po absolutní nesympatickou NEherečku P. Drayton, která na to prostě nemá až po amatérské bojové scény a směšné masky skřetů a trollů....hrozný..... I tak jsem sebral veškerou odvahu na zkouknutí druhé řady....byla lepší to jo, ale kvalita i tak neskutečně nízká a asi nemá cenu tu znovu popisovat všechny ty mínusy...holt asi se není čemu divit, že co sezóna, tak jiná televizní stanice a pro tu plánovanou třetí sérii se nedaří sehnat nikoho, kdo by to chtěl vysílat.... Nesmyslná seriálová ubohost... ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

4 díly a dost. Svoji cílovku to asi zaujme, ale na mě je to moc "MTV". Největší problém pro mě je, že to vizuálně působí otřesně uměle a příběh patří k těm teenager fantasy, který už jsou na mě moc tupý.40% ()

Reklama

Reklama