Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gomora je styl života. Gomora je vyznání, které se nezapomíná a hlavně nepromíjí. Gomora je mafie, která vládne Itálií a hlavně Neapolí. Gomora je továrna na peníze, která denně vydělá desetitisíce eur praním peněz, prodejem drog a zbraní. Gomora je ale také uskupení, které pomohlo lidem po 11. září. Ta poslední věta, ta mě docela zarazila. A není to poprvý. Pamatuju si, jak Yakuza pomáhala tenhle rok lidem, co byli zasaženi na pobřeží tsunami vlnou. Proč to dělají a jaký to má účel? To zřejmě nikdy nepochopím. Stejně tak, jako nepochopím tenhle film, který snad nejlépe vypovídá o tom, jak to v takovém společenství funguje. A že to skutečně funguje. Všechno má svůj řád. Všechno má svoje opodstatnění. Pokud řád porušíš nebo uděláš něco, co nedává smysl, budeš pykat. To je holt život. Jindy ti život zaplatí zkušenostmi, tady ty budeš muset platit životem. Plnej počet ale filmu nenarvu. Film je totiž natolik přesnej, že celý dvě hodiny sleduju pošuky se zbraněmi a s nimi kopu nesmyslných scén, které mi nedávají smysl. Nicméně i ty jsou bohužel součástí něčeho, čemu se říká Gomora a pro ty, kteří o tom nic neví, není záhodno, aby je vůbec kdy pochopili. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Pokud by se bral tento film jako hraný dokument, jeho hodnota by byla vyšší. Film se zabývá zásadními problémy: násilí, moci, drog, zbraní, nebezpečným odpadem i výrobou oděvů. Prokreslení postav je mnohdy jen povrchní, samotný děj skáče z jednoho problému na druhý, propletenost postav a děje tu je, ale bez většího významu. Dokument to také není, protože důležité fakta se dozvídáme až při závěrečných titulcích. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano .. Chladná a brutálně nudná freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. ___ Pár kulek do hlav anonymních gangsterů. Nuda. Aukce na zakázku na šaty. Nuda. Snaha kluků o proniknutí k mafiánům. Nuda. Vybírání výpalného. Nuda. Hledání místa pro skládku. Nuda. Návštěva strip baru. Nuda. Poprava ambiciózních mladíků. Nuda. ___ Nefilmový dokumentární styl, absentující hudba, strohá kamera, nulový děj. Nuda, nuda, nuda. 25%. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Nuž, má tento film aj svetlé momenty ale väčšina je to nuda... Na to že režiséra Mattea Garroneho údajne naháňa camorská mafia po celom svete je to fakt slabota.. Takýchto filmov bolo. FIlm je akokeby zložený z príbehov viacerých ľudí... Jedniný ktorý ma zaujal bol príbeh dvoch chalanov čo nepatria ani na jednu ani na druhú stranu... Ostatné ma nenormálne nudili... Príliš prepletené a prekombinované.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievanie chlapcov v hnusnom talianskom gete má svoje zákony, a tamojšiemu životu sa musia „prispôsobiť“, ako vedia. Zo začiatku sa mi zdalo, že sa vo filme bude iba drogovať a prepočítavať prachy. Niekedy sme v mafiánskych filmoch boli zvyknutí na doláre, teraz je to trochu zvláštny pocti, keď mafiáni prepočítavajú rovnaké peniaze, aké mám v peňaženke, len nie v takej hrúbke a také špinavé. Okrem prachov došlo aj na zbrane, streľbu a toxický odpad, ktorý by som označil ako najvážnejšie posolstvo filmu. Príbeh bol dosť rozkúskovaný bez uvedenia do situácie a tak som možno nie všetko správne pochopil, napríklad aj vložku s módnou zákazkou pre čínsku štvrť. –––– Tak a teď jsi chlap. Bravó. –––– Buď jsi s námi nebo proti nám. Vyber si. Když jsi proti nám, tak odsud neodejdeš, protože ti nevěříme. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Camorra operuje hlavně na území Neapole. Formovala se už v 18. století z menších gangů. Někdy okolo roku 1820 získala podobu jakou má dnes. Mezi její hlavní činnosti patří vydírání, prodej drog a vybírání výpalného. (blackrain)
  • Robertu Savianovi mafie vyhrožovala, protože ukázal ve filmu její praktiky. (Avalon820)
  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama