Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 4
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Videa (30)

Trailer 4

Recenze (496)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vrátili se ze zákopů Velké války, ale ti, za které bojovali, se k nim nechtějí znát a tak jim nezbývá, než ovládnout ulice Birminghamu a živit se po svém. Gangsterský seriál z poválečného roku 1919, kdy Anglii sužují komunističtí agitátoři, teroristé z IRA a pouliční gangy plné bývalých vojáků. Výborné obsazení, výborný příběh. Jediný větší problém jsem měl s hudbou. Čekal bych spíš ostrovnní folk, než ostré rify elektrických kytar. Ale to zase nebyl takový problém. 85% ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Gangsterky můžu všema deseti a o to víc, když se odehrávají ve 20. letech... hodnocení si nechám po zhlédnutí celé řady, ale už teď si dovolím pár postřehů. Herci, výprava a dobová atmosféra (u BBC tvorby už skoro tradičně) na jedničku. Překvapením pro mě už od prvních epizod je – jakožto posluchače Nicka Cavea a White Stripes - netradiční soundtrack (paradoxně ale možná právě proto, že většinu hudebního doprovodu znám, mě trochu rozptyluje; nejsem velkým zastáncem hudební recyklace, protože když mám některé tracky spojené s jinými filmy (případ Cavea), v novém kontextu působí trochu nepatřičně… ale to je asi čistě můj problém). Více o seriálu po posledním díle... edit: Od začátku do konce poutavé drama, na které se hezky kouká (o Cillianových modrých očích ani nemluvě) i skvěle poslouchá (ach ty přízvuky), jen postavám by dle mýho slušela větší hloubka .. ale to se dá napravit do příští řady (jestli nějaká bude..). Celkové hodnocení 80%. ()

Reklama

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Komentář po první sérii: Vzhledem k tady těm ohlasům a ódám, jsem čekala mnohem větší nářez, víc krve, větší koncentraci žiletkových soubojů a uřezaných uší. Děj je zajímavý a je to rozhodně další příjemná změna po stereotypních kriminálkách a tak podobně. BBC se předvedlo, to bezpochyby, ale na můj vkus je to trošku roztahaný. Představovala bych si to svižnější. Hodinový díl by mi měl utéct ani nevím jak. Ve skutečnosti si myslím, jak dlouho už se dívám a odkoukala jsem teprve 15 minut. To jako vadí hodně. O jejich ušišlané angličtině, ve který rozumím jen jména nebo názvy, radši ani nemluvím. Uvidíme, s čím se vytasí druhá řada. Po druhé řadě zlepšuji hodnocení na plný počet, protože tam jsem našla to, co mi v první chybělo :) Pořád se tam něco děje, přibyla spousta nových zajímavých a charakterově rozličných postav. Celá série utekla jako voda, takže mi nezbývá nic jiného, než to sjet ještě jednou :D PS - skvěle vybraný a sestavený soundtrack! ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice kvalitní a draze působící televizní seriál, jenž má silné charaktery budované skrze kvalitní herce. I scénář si nese vysokou úroveň, a tak mi v této sféře vadila snad jen skoro nesmrtelnost hlavních hrdinů - Blinderů, kteří mnohokrát mohou velice hnusně zařvat, ale vždy je z toho vyseká nějaká šťastná náhoda nebo událost. I tak milovníkům mafiánských snímků tento seriál vřele doporučuji. Máte velkou naději, že u něj budete chrochtat blahem jako Al Capone u kubánských doutníku. První série: 80% Druhá série: 80%. Celkové hodnocení: 80% ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

1. série - 5* » stylová britská gangsterka, která se může pyšnit výbornou dobovou atmosférou, vymazleným vizuálem, božským (a skvěle pasujícím) soundtrackem, geniálním Cillianem Murphym a hromadou převážně drsných a nekompromisních postav, které jsou kvalitně napsány i zahrány.. jsem maximálně spokojen a těším se na druhou sérii, ve které to snad pořádně roztočí Tom Hardy.. (18.10.2014) | 2. série - 4* » druhá série není tak přímočará, děj místy působí zbytečně překombinovaně, jelikož je rozmělněn spoustou více či méně důležitých odboček a seriál se nakonec stává především soubojem "chudáka gangstera" s větrnými mlýny v podobě Koruny.. potenciál Toma Hardyho mi zde navíc přišel trestuhodně nevyužit.. to už ale moc kritizuji, protože Peaky Blindeři jsou i ve druhé řadě pořád tou skvělou podívanou jako předtím a další sezónu budu v napětí očekávat.. (6.1.2015) | 3. série - 4* » Shelbyovcům se i ve třetí sezóně daří držet vysoko nastavenou laťku, ale podobně jako u druhé série mám i zde pocit, že jim po většinu stopáže chybí jasně vymezená ústřední zápletka, a tudíž tah na bránu.. v nadupané poslední epizodě si to pak sice všechno sedne, ale občasné rozčarování z předchozího dění to přirozeně jen tak nepřebije.. přesto jisté čtyři hvězdy (19.7.2016) | 4. série - 4* » Tommy a spol. se tentokrát pouští do křížku s newyorskou mafií a je to opět lahůdková záležitost, kde je zejména na ďábelském Adrienu Brodym vidět, jak se v roli Lucy Changretty náramně vyřádil.. přesto mám pocit, že zmíněný konflikt nabízel ještě o něco větši potenciál, jelikož prostřední epizody místy trpí poněkud slabším tempem.. i tak jde nadále samozřejmě o jednu z nejkvalitnějších televizních podívaných současnosti.. jo a Tom Hardy v každé své scéně opět fantastický! (10.1.2018) | 5. série - 4* | 6. série - 4* ||| průměr = 4,2* ()

Galerie (660)

Zajímavosti (70)

  • Pomenovanie Peaky Blinders je odvodené od toho, že členovia gangu mali na prednej strane baretiek veľmi precízne všité britvy, ktorými ľahko oslepili protivníka. (Wooke)
  • Herec Cillian Murphy pochází z Irska, ale hraje Angličana (Thomase Shelbyho). Annabelle Wallis je naproti tomu Angličanka, ale hraje irskou rodačku (Grace Burgess). (oli009)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama