Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nájemný vrah Robert Rath, životem poznamenaný samotář, má už dost zabíjení a chce začít nový život. Své zákazníky nezná, komunikuje s nimi pouze pomocí počítače. Než stačí splnit novou zakázku, předejde ho jiný zabiják. Představí se mu jako Miguel Bain. Zná Rathovu minulost i to, že kdysi zabil svého kolegu Nikolaje, aby dokázal, že je ve svém oboru nejlepší. Další objednávka, kterou Rath dostane, je smrt čtyř obchodníků a dívky jménem Electra, která jim má prodat důležitou disketu. V hotelu, kde má k transakci dojít, však čeká i Bain. Ten postřílí nejen agenty Interpolu, ale také obchodníky. Dívce se podaří uniknout, ne však na dlouho. Najde ji totiž nejen Rath, který dívce pomůže, ale také Bain, který se s ním zuřivě střetne v jejím bytě. Rath tuší, že má být Bainovou další obětí, a dokonce pochopí i to, že se ho ctižádostivý psychopat pokusí zabít stejným způsobem, jako on před lety zabil Nikolaje. Rozhodne se hrát s nájemným zabijákem složitou psychologickou válku nervů. Bain je nucen šest hodin trpět v tropickém vedru u téhož okna, odkud kdysi střílel Rath. Nakonec se však přece jen dočká. Rath vychází z banky a ocitá se na mušce Bainovy pušky. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (428)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas jako správně vyšinutý Miguel Bain exceluje v tomhle Stallonovském akčňáku, který na dlouhou dobu znamenal poslední zdařilý kousek v jeho filmografii. Osobně bych označil Nájemné vrahy (aby taky ne, když se na nich podílel čtyřlístek Wachowští, Helgeland, Donner) stejně jako Cliffhanger nebo Demolition Man za nejlepší Slyovy filmy v Devadesátkách. Banderas později ještě více zazářil v Desperádu a minimálně konec 90. mu patřil. Třetí do party je krásná Julianne, která klame tělem a dokáže v pohodě zahrát i trošku ztřeštěnou třicítku. Finále správně vygradované a tyhle sniperské souboje zřejmě nikdy neomrzí. 75% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z filmů, na kterých jsem vyrůstal. Stylový zabiják před odchodem do důchodu Sly Stallone versus šílený Antonio Banderas. Poctivá akční podívaná z poloviny let devadesátých. Sly v jedné ze svých nejlepších rolí a Antonio stále ještě na počátku kariéry. Příběh předvídatelný, zápletka nepřekvapující, ale všechno ostatní je na svém místě. Richard Donner ví, jak na diváka zapůsobit a akční scény jsou všechno jen ne nudící. Herecké výkony až na Banderase žádné, ale to snímku paradoxně pomáhá. Banderas tak působí odlišně než všichni ostatní, což jen podtrhuje jeho šílený a posedlý charakter. Plky, to už jsem dlouho neslyšel.. plky. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých Stallonových klasík, ku ktorej som si nikdy cestu nenašiel. A pritom to na prvý pohľad vyzerá tak dobre, tématika nájomných zabijakov podporená výbornými hercami, na poste režiséra klasik Richard Donner a ideálny rozpočet, ale všetko kazí obyčajný, až mdlý scenár a málo akcie. Jedine úvodná polhodina mi príde úplne ideálna, obaja nájomní zabijaci dostanú svoj priestor, pričom chémia medzi nimi funguje výborne, dej je zaujímavý, dynamický a ešte aj tá akcia sa mi tu celkom páčila. Ale potom to už upadne, príchod ženského elementu pokazí čo môže, dejovo mi to už príde úplne priemerné, tempo výrazne upadne, ale stále sa na to pozerá pomerne dobre, no druhá polovica už pokazí, čo môže. Prenesenie deja do exotiky mi vôbec nesadlo, toto prostredie mi pri tomto type filmu vôbec nesedí, celý dejový motív s bankou ma absolútne nezaujímal, akcia tu už nie je takmer žiadna a finále mi vôbec nevyhovovalo. Pozerať sa na to dá už vlastne len kvôli vynervovanému Banderasovi a zaujímavému vyrozprávanému príbehu s poučením. Sklamaním je aj akcia, ktorej je nielen veľmi málo, ale je aj dosť jednotvárna a pôsobí až moc pasívne. Jedine tá úvodná polhodina mi v tomto vyhovovala, prestrelka na cintoríne a aj následná sekvencia s policajtmi sú celkom slušné, ale potom už nie je moc o čo stáť. Vizuálne sú bez problémov, ale obsahovo a zaujímavosťou mi prídu na úrovni akčných scén z priemerných seriálov, takže dá sa na to pozerať, ale chýba im akýkoľvek zaujímavejší okamih. A nevyhovovovalo mi to ani po stránke usmrtených obetí, buď v prestrelke neumrie nikto, alebo je to len o využití momentu prekvapenia a rýchleho vystrieľania všetkých v dosahu, chcelo by to aspoň jednu klasickú žánrovú prestrelku. Obsadenie stojí vlastne len na týchto troch postavách, Sylvester Stallone tu síce mohol aj niečo trochu zahrať, takto tá jeho potreba chrániť osobu určenú k likvidácii nefunguje až tak dobre, ako by mohla, ale dá sa nad to povzniesť, viac ma bavil energický Antonio Banderas, ktorý svojim scénam dáva ten správny náboj, ale Julianne Moore nepatrí medzi moje obľúbenkyne a povrdila mi to aj tu. A Richard Donner sa snaží, ale z tohto scenára viac nevyťaží. Takže nie je to zlý film, dokonca som ho už videl viackrát, ale pre mňa je to s výnimkou úvodnej polhodiny sklamanie. Chcelo by to zaujímavejší scenár, dynamickejšie prevedenie, viac akcie a odstrániť ženskú postavu, aby súboj dvoch špičkových zabijakov bol postavený na niečom zaujímavejšom, než ochrane človeka. 58% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

To je tak krásně, úžasně debilní, že se tomu nedá odolat. Wachovští střelili k tomuhle scénář Joelu Silverovi společně se scénářem k Matrixu, přičemž za každý z nich dostali mega. Tenhle jim pak překopal Helgeland na žádost Donnera, který to chtěl trochu prozářit a uklidnit (script-doctoring byla jeho hollywoodská specialita). To se mu povedlo natolik, že Wachovští dělali co mohli, aby byla jejich jména odsekána z titulků leč marně. Z toho, co jsem vykutal, tak přepis odskákala milostná sekvence mezi Moore a Stallonem (díky kurva bohu) a naopak byl připsán závěrečný debilní twist (kurva proč?!). Je vlastně zajímavé zde nacházet už ty různé detaily, které odkazují k tomu, že již bylo uhněteno těsto na jednu z nejdůležitějších filmových událostí vůbec. Jedna z hrdinů je hackerka s nickem Electra a závěrečná vychytávka ze slunečními brýlemi si taky nejspíše nijak nevešla do dobrodružství posádky lodi Nabuchadnezzar. Vypadá to, že v tuhle dobu byla určitá snaha přiřadit Banderasovi jeho typickou střeleckou pozici z Desperada, kdy, obvykle obouruč, střílí z pistolí způsobem, jako by se spíš pokoušel vrhnout celou zbraň. Tenhle jeho styl ale do vyčištěných prosklených devadesátkových interiérů příliš nesedí a působí tam strašně neohrabaně. V této pozdní éře Donnera se vyjevuje jedna z jeho specialit a to je schopnost nabírat si na bedra ty nejhorší možné herecké osery (děti, zvířata, Sylvestra Stallone, Billa Murrayho, Marlona Branda) a přežít to. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Špičkový scénář, výborná kamera, jen 3 herecké hvězdy a ani minuta nudy. Sly poněkud akčně pokulhává za svižným Antoniem, ale má to v popisu role, takže pro mě pořád jednička. Toníček využil všecky svoje klady - sexepíl, šmrnc a temperament ve stylu španělského bolera. U smyslné Julianne jsem docela tápala či má raději svou kočku nebo sousedku než chlapy, ale kdo se má vyznat v hackerech!? Nakonec prokázala ženskou intuici a pro kufr se vrátila, takže u mě dobrý. Nejlepší "Silvestrovská" hláška - Ostříhej se. ;-) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (21)

  • Z filmu byla vypuštěna scéna, v níž jde Miguel Bain (Antonio Banderas) přes hřbitov a potká hrobníka. Dá se předpokládat, že jej pak mimo obraz zabil a vzal si jeho uniformu, což vysvětluje, proč ji nosí později ve filmu. (BloodMax)
  • S výjimkou hřbitovní scény, kdy na Miguela (Antonio Banderas) pálí svou služební zbraní jeden z osobních strážců, jsou veškeré výstřely potlačené tlumiči. (Conspi)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama