Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá rodina s dvěma dětmi obývá miniaturní jednopokojový byt na sídlišti, bez naděje na cokoliv lepšího. Do velkého vedlejšího bytu se přistěhuje nový nájemník, který vypadá velmi distingovaně, tajemně a intelektuálsky (Milan Lasica). Po večerech navíc velmi volnomyšlenkářsky. Nešťastní Syslovi, kteří nemohou najít ani chvíli, ani prostor pro své soukromí, jen bezmocně naslouchají zvukům odvedle. Jednoho dne však otec (Marián Zednikovič) nešťastnou náhodou udělá do zdi díru, díky níž může procházet do sousedova bytu. On a postupně i celá rodina začnou objevovat nový svět – zdánlivě svět všeho, na co se Syslovi neodvážili pomyslet ani v nejsmělejších snech. Z prolínání obou prostorů i napětí z odhalení, mizení lidí v jednopokojovém bytě atd. vznikají komické situace vycházející z postřehů z nejvšednějšího rodinného života. Pod kůži se však zadírá i úvaha o lidské svobodě a prostých lidských touhách. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní, dalo by se říct komedie? Zábavný nápad a satira na poměry v panelácích, kterou obohacují dobří slovenští herci. Celý film má zvláštní meditační atmosféru a když člověk uvidí panelové sídliště, výtahy a sousedky, chytne ho nostalgie, nemluvě o klasických slovenských hercích, kterým tady vévodí Milan Lasica. Překvapením je jméno režiséra, který se později vrhnul na něco kompletně jiné záležitosti... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Casy, kedy Rapos este vedel tocit aspon slusne filmy, tak to boli 80. roky. Aspon, ze sa tam objavil inteligentny humor dvojky Lasica -- Satinsky, uz len kvoli nemu sa film podaril. Jo, za normalizacie sme vedeli tocit kvalitu, skoda, ze teraz tocime jeden hnoj za druhym. 74 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film tím nejlepším a nejhodnotnějším výtvorem Dušana Rapoše, je to velmi tristní i zarážející zjištění a skutečnost. A není to ani závratná zábava veselí a smíchu, i když je samotný film dělaný daleko lehčeji a hravěji oproti jiným režisérovým dílům. Základní zápletkou je občasná tíživá bytová situace mladých rodin. Řešení je elegantní a úsměvné. Prvotní nesmělost se proměňuje v pohodlí, využívání a zneužívání nově nabytých možností. Hlavní postavou je mladý muž a hlava čtyřčlenné rodiny Svätopluk Sysel (dobrý Marián Zednikovič), který poživačně, dětinsky a velkopansky využívá nově získané čtvereční metry ke svému soukromému životu a rozehrává velkolepou hru. Ovšem osud mu ve své škodolibosti vrací každou podpásovou ránu zpět. Hlavní ženskou postavou je jeho manželka Olga (sympatická Zuzana Bydžovská), která trpělivě, shovívavě i radostně využívá vše z nově nabytého území. Navíc je i netradičně odměněna za svou roli v příběhu. Třetím do party důležitých postav je osamělý kouzelník dr. Mahm (dobrý Milan Lasica) s rozsáhlým bytem a častou služební cestou. Pomalu se ztrácí v drobnostech zmatků, aby nakonec slavil svou sladkou rozkoš spravedlivé odplaty. Z dalších rolí: laskavý indický mág a Mahmův kamarád Hadži Rawall (zajímavý Andrej Hryc), ničím překvapený vyšetřovatel nahodilé manipulace z nedbalosti (příjemný Július Satinský), či energické, zvídavé i nadšené děti manželů Syslových Andrejka (Slávka Šebová) a Dodo (Tomáš Zednikovič). Žánr komedie funguje i v tomto případě, byť to není strhující podívaná. Herecké výkony jsou více než důstojné a z celku vychází i optimistická a rozverná nálada. A Dušanovi se alespoň něco obstojnějšího povedlo vyrobit a dodat do veřejné distribuce. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak tento film jsem vubec neznal a kvuli nemu jsem na statni svatek vstaval pred sestou hodinou ranni... Musim rict, ze absurdnejsi a snad i dementnejsi zabavu z nasich koncin uz jsem dlouho nevidel. Lhal bych, kdybych tvrdil, ze me film nebavil a u nekterych scen se nezasmal. Urcite jeden z nejlepsich pocinu rezisera Rapose, i tak ale nepresahuje prumer. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Čas od času si pouštím, jeden z nej 80 let...Film není jen komedie je tam hodně melancholických tonů... ta scéna ve výtahu ze Šimonem vauuuu... Stejnojmenná kniha "Utekajme, už ide! " která diváka vybízí ke koupi na základě zhlédnutí filmu nemá s filmem nic společného, jedná se o antologii scifi povídek z roku 2011,kdy ta úvodní s názvem "Utekajme už ide" je  zombie-horor odehrávající se v ulicích Bratislavy a v útrobách hokejového stadiónu během MS v hokeji. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(15/2018) / Len ako perlička, aktuálne Moonlight 64%, Utekajme už ide 75%. Rapoš sa nezapre, klasický slovenský film ktorý smeruje od nikiaľ nikam. Hlavne keď ten námet je vlastne docela pecka. Odporúčam snáď len obyvateľom panelákových sídlisk (4/10) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zaujímavý film, ktorý vznikol tesne pred pádom komunizmu a ktorý TV uvádzala ako silvestrovský hit!!! A myslím si, že to nebol zlý nápad... :o) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Poměrně nadhodnocená komedie, která ovšem přináší líbivou atmosféru mrazení v zádech - nejen ze zakázaného, ale i z lehce oblečených slečen ovíjejících se kolem hada (nebo naopak?). Nicméně přece jen u mě přvládá pocit rozpačitosti, když jsem se i při kraťoučké stopáži stihl u některých pasáží statečně nudit... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento film musel byť na sklonku socializmu veľmi populárny už len preto, ako znamenito riešil bytovú otázku. Stačí trošku karate a problém je vyriešený po všetkých stránkach. Rapoš vymyslel skvelú zápletku, Lasica so Satinským jej dali šmrnc, absurdné situácie a exotické rekvizity. Ako deti sme to radi pozerali, asi aj pre tých pár neprístupných scén, ktoré sa tam objavia ako blesk z jasného neba. Dnes vidím, že film je oveľa náročnejší na pochopenie, ako by sa zdalo, tie ukryté obrazy vtedajšieho sveta, rozdelenia spoločnosti a rodinných problémov sú viac ako len komédiou. –––– Vážení súdruhovia obyvatelia... –––– Pán doktor, ale ja sa ho bojím. Nebojte sa, dal som mu vytrhať zuby. –––– Jáj, Zuzky! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prumerna pozdne socialisticka komedie, neslana - nemastna. Vybornej Lasica, jako vzdy. Dve zajimavy zensky, ani jednu jsem nedokazal identifikovat (uvadecka, zaver u vytahu). 3- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film je pamätník herca , ktorý nás opustil v tých najlepších rokoch. Marián Zednikovič nemal lepšiu filmovú rolu ako v tomto filme....80%. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Začínalo to veľmi sľubne, vtip to nepostrádalo, film celkovo bavil svojim trefným satiricko - alegorickým humorom. Postupne to pomaly upadalo, resp. dejová složka sa začala recyklovať. Každopádne tento film patrí k tým lepším , čo Dušan Rapoš, potažmo slovenská kinematografia vyprodukovala. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že tohle natočil Dušan Rapoš.. Komediální příběh, který neurazí a v poklidu míří do ne příliš předvídatelného konce. Na 86. rok zajímavý počin i co se nahoty v tv týče :) 70% ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Vy ste nikdy netúžili k susedom urobiť dieru a chodiť na návštevy, keď nie sú doma? Videl som to niekoľkokrát a vždy mi dalo námahu prekonať túto túžobnú myšlenku. Síce do panelu by som sa natrápil, ale tá predstava.... ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Komedie založená na výborném ironickém humoru a skvělou panelákovou atmosférou:) Herecké obsazení nemá chybu. Je tu spousta vtipných nápadů, které z filmu tvoří velmi zábavný počin, na který se ráda podívám znovu. A co mám nejraději, film působí velmi lidsky a reálně. Žádné zbytečné emocionální či jiné výlevy... ()

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Semináru slovenského filmu, Nitra

Semináru slovenského filmu, Nitra

24.10.2009

5. - 8. 11. 2009 sa v Nitre (Aula UKF v Nitre) uskutoční II. ročník Semináru slovenského filmu. Seminár slovenského filmu bude tento rok pri príležitosti dvadsiateho výročia novembrovej revolúcie… (více)

Reklama

Reklama