Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida, tak se dá i v dnešní době vidět ještě kvalitní válečný respektive protiválečný film, a dokonce i s tématikou až ne tolik často ve filmech zobrazované první světové války. Chce to jenom zabrousit trochu do minulosti, a můžete při tom zůstat i v našich luzích a hájích a nemusíte si pouštět rádoby spektakulární ptákárny typu 1917. Tenhle kousek mi dlouho unikal a za mě nakonec vesměs spokojenost. Některý věci ke konci mi přišly trochu urychlený a samoúčelný, ale jinak kvalitní mrazivá exkurze do hrůz první války. Fanatik Hoferik který se stane obětí toho co si sám nastavil je naprosto přesný. Film určitě nedoporučuji milovníkům koní.70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Doteraz som plný počet hviezdičiek priznal iba 23 česky alebo slovensky hovoreným filmom. Signum laudis bol jedným z nich. Pri opakovanom zhliadnutí som už nemohol prehliadnuť drobné nedostatky na inak vynikajúcom diele. Podobnosť s Kubrickovými Cestami slávy mi už pripadla vzdialenejšia. Vlado Müller bol vo filme neprekonateľný a viacvrstevný. Liškova hudba, ktorú mám rád, mi tentokrát nepripadala vhodná k námetu a ladeniu filmu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Film o tom, kde začíná a končí míra chlapáctví za první světové války. A kde metály a vyznamenání, jako je Signum laudis, nemají cenu, pokud chlap není chlapem. A tím fanatický kaprál Hoferik opravdu není. Drama nabízí poutavý pohled do nitra vojáků, kteří mají válečné vřavy plné bajonety. Je překvapivě dobře natočeno a časté slabiny českých produkcí, jako jsou výprava, kostýmy nebo válečné scény, tady sklízí uznání. Martin Hollý film natočil poměrně syrově, bez velkých příkras a znázornění první světové války probíhá o to víc barvitě a přesvědčivě. Dopomáhají k tomu také vynikající herecké výkony všech zúčastněných. I u nás se točily pěkně hustá válečná dramata z války, která není ve filmech, až tak profláklá. 100% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nezmyselnosť vojny, ale podaná trochu inak, než ju poznáme od Kubricka. Z mnohých dialógov mi išlo akoby švejkovské poňatie vojny a zvýrazňovala to hudba, občas dychovka ako z komédie a občas nedefinovateľné tóny, keď išlo do tuhého. Vlado Müller sa tu hraje nielen ráznou postavou, ktorá mu vždy išla, pästnými súbojmi, na ktoré mal predpoklady, ale aj kladivom, čo boli najmučivejšie scény v histórii čs filmu. Aj napriek všetkým nespochybniteľným kvalitám ma to až tak nebavilo, hlavne v prvej polovici, tá druhá, to už bolá iná káva. (19.3.2016) ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Absurdita války a zkurvenost lidské povahy v celé své odpornosti aneb 1. světová válka rovnou z první linie, kde zákopové peklo není nic ve srovnání s psychickými pochody oficírské elity, atrofující to pýchy rakousko-uherského mocnářství v předvečer jeho zániku. Prvotřídní herci, zajímavá hudba a důkaz, že k natočení silného filmu monstrózní rozpočet nepotřebujete. A Müllerův Hoferik? Smutný hrdina a zároveň prvotřídní hovado. 4 a půl* ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Aj napriek tomu, že sa film predal do 42 štátov sveta, pre absolútny nezáujem divákov u nás ho stiahli z kín už po troch dňoch. (Raccoon.city)
  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • V jedné scéně na sebe kaprál Hoferik (Vlado Müller) prozradí, že dělal koňského handlíře v Reichenbergu. Reichenberg je starý název pro město Liberec. (Lars)

Reklama

Reklama