Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (860)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmm, asi je to na 70%, ale spíše kousek pod. Film nabízí otřepané téma (které se ale asi nikdy neomrzí) a tak se snaží nahnat 'body navíc' hrou na pseudodokument ve stylu Blair Witch. "Dokumentární" pasáže se míchají s těmi skutečně hollywoodskými a místy to působí skoro nepřehledně, když je divák na plátně či obrazovce nucen sledovat leckdy až 4 záběry současně. Různé nedostatky se ale snažili tvůrci zamaskovat atmosférou a na tomto poli se jim přeci jen vedlo lépe, některé scénky vypadají opravdu "hustě". V součtu to vyjde na takový lehčí "bu-bu" film, jenž může snadno znervóznět mnohého diváka, ale protřelé movie-matadory nechá v klidu a maximálně jim na tváři vyloudí lehčí úsměv. Kdo zarputile věří v UFO, ať si k mému názoru klidně přičte jednu (blikající a cik-cak se pohybující) hvězdičku navíc. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější a nejtrapnější sci-fi poslední doby. Nálepka ,,podle skutečných událostí, doloženo dobovýmy dokumety" zněla zpočátku zajímavě, ale skutek utek. Ty rádoby pravé záběry mě po chvíli už dost štvaly. Nenapravila to ani Milla Jovovich, ani Elias Koteas. Takový film nepřináší nic nového ani originálního, je to postě jen moderní nonsense, který snad nestojí ani za zkouknutí. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

"Upozorňujeme vás, že některé z následujících výjevů jsou velice znepokojivé..." To pronesla na začátku filmu herečka Milla Jovovich. A je to pravda. Ale hlavně je to velmi zajímavý film, který může být jak geniální mystifikací, tak i ryze pravdivý. Pracuje s naprosto dokonalou, děsivě úzkostnou atmosférou, a funguje daleko lépe než vzdálený příbuzný Paranormal Activity. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Fakt nezvyčajný úvod už od prvých sekúnd v podaní M. Jovovich, ktorá varuje pred silnými zábermi a strašidelným príbehom. To všetko tvorcom vyšlo tak napoly, pretože až na pár strašidelných scén tu nejako nefunguje celkove prepojenie príbehu, spätne mám pocit akoby som sledoval niekoľko viac, či nemej vydarených scén, ktoré nedokázali vytvoriť nejaký súvislejší celok. Celkovo hodnotím priemerne, ale priznávam, že scény so zahľadenou sovou v okne pôsobili desivo. Film 60%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmov o inteligentných a nadprirodzených veciach bude ešte veľa, každopádne tento medzi inteligentné a nadprirodzené určite nespadá. Je to len šikovne a účelne natočený mysteriózny thriller, ktorý využíva nefiktívno-fiktívne udalosti, ktoré sa stali-nestali. Režisér lišiacky použil všetky dostupné prostriedky, aby filmom vzbudil znepokojenie a spoľahlivo sa mu to podarilo. Každopádne, keby bol námet prezentovaný ako jedna epizóda z 'The X Files', určite by sa jednalo o jeden z vrcholných dielov. Priamo horrorových scén nie je vo filme veľa, ale podobne ako v nedávnom 'Paranormal Activity', keď prídu, tak stoja za to. Atmosféra je celkom dobrá, trošku trvalo, kým ma dokázal film zaujať, ale zaujímavé spracovanie, strih a kamera si ma veľmi získalo. Inak si ale myslím, že Osunsanmi veľkú budúcnosť nemá. 75%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Název Čtvrtý druh je odkazem na J. Allen Hyneka a jeho rozčlenění UFO. (3DD!3)
  • Když kosmická loď přilétá nad dům Tylerových, zprvu můžeme vidět světlo, které dům ozařuje zleva, ovšem ze záznamu policejní autokamery plavidlo přilétá zprava. (Nick321)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama