Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

RHK 

všechny recenze uživatele

Špičkový western v režii Clinta Eastwooda, který hraje i hlavní roli. Potulný jezdec v kolárku kazatele se zastane zastrašovaných bezbranných lidí v zlatokopecké osadě proti konkurenčnímu agresívnímu důlnímu podnikateli. Zároveň si však přichází vyrovnat staré účty. Perfekcionalistická režie a silný příběh, napětí je od počátku do konce. Jeden z nejlepších Eastwoodových filmů a novodobých westernů vůbec, podle mne na ČSFD hrubě podhodnocený film. Zbytek - odkaz na westerny Shane a Tuláka z širých plání - už dobře okomentoval sud a já nemám co dodat. Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=n7_ByjqH8pY ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z westernů s klasickým tématem boje proti bohatému utlačovateli chudých a jejich schopném ochránci. Ač klasika a vcelku relaxační film, nějaká témata k zamyšlení přece jen nabízí. Clint je pro role drsných samotářů vyloženě jako zrozený, zbývající herci ve svém poli působnosti nijak neruší, akorát ta zamilovaná náctiletá husička mi poněkud šplhala na nervy a hlavní záporák byl jaksi nevýrazný. Žádná zběsile akční jízda, nicméně pohodový, příjemný film. 70% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Od kedy som prečítal rozsiahly román Temná Veža, od amerického spisovateľa Stephena Kinga, mám pre filmové westerny s Clintom Eastwoodom doslova slabosť. To ako Eastwood stvárnil titulné postavy drného, samotárskeho pištoľníka mi evokuje spomienky na románového hrdinu Rolanda Deschaina z Gileadu. Presne tak som si ho predstavoval. Tajomného charizmatického muža, s nejasnou minulosťou, tvrdého, ale zároveň spravodlivého a nekompromisného. Clint Eastwood je a zrejme aj navždy ostane najväčším filmovým Pištoľníkom. V tomto konkrétnom prípade sa predviedol ako "Biely jazdec" a ja som si opäť spomenul na Rolanda. **** ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Clint jako další bezejmenný drsňák, ale to rozhodně neznamená, že by ten film byl nějak pitomý nebo nestál za to vidět. Dokonce se nebojí takového přístupu, že protivníky proti hlavní postavě představí až po půlce filmu. Není to zrovna typický kousek a rozhodně patří k těm povedenějším Eastwoodovým westernům. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Klasický western, nic víc, nic míň. Eastwood tentokrát nepředvedl nic, co by stalo za zapamatování. Klasické westernové schéma, které ničím nevybočuje z tradičního žánrového klišé. Eastwood tentokrát selhal i při výběru herců, protože žádný z nich (s výjimkou Richarda Kiela) příliš nepřesvědčil. I padouch byl poněkud slabší. Klasický western, který stačí vidět jednou, čistý průměr. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • „Tenhle film vyvolává úplně jiné duševní pocity, než Nesmiřitelní (1992). Ti pojednávají o zápasu člověka s jeho vlastní duší a minulostí. V tomto filmu ale nevíte, jestli je hlavní postava kněz nebo jen jakýsi přízrak,“ popsal svůj temný western Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)
  • Než se v září 1984 rozběhla první klapka, ležel celý projekt několik let v šuplíku. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama