Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvý Western ktorý som videl v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom. úvodná scénka obesencom patrí k mojim najobľúbenejším. Je to dosť zamiešaný príbeh pretože záporáci vlastne zlý neboli iba si poplietly nesprávneho človeka ktorým bol na ich nešťastie Clint ktorý sa stal šerifom. Nech bol dej ako akoľvek dobrý príbeh nebol dokončený a podľa mňa na rýchlo zhumplovaný (nedostatok financií ? možno už nebol čas ? ktovie) chcelo by to dvojku čo však už možné nie je. Nostalgia mi nedovolí takže film dostáva silné 4 hviezdy ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mstí a dělá to v rámci spravedlnosti. Musím ale říct, že kdyby si vzal radši do ruky bouchačku, vykašlal se na nějakou minulostí sužovanou ženskou a vyzval všechny padouchy postaru na férovku, dopadlo by to mnohem líp. A hudba k tomuhle snímku také není žádná velká sláva - je až příliš dramatická a jednotvárná. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak už konečně vím, proč asi tady má nějaký výborný horror tak nízké hodnocení. Možná k němu přišel jako tento film k mému hodnocení. Western totiž není žánr, který by mě nějak extra bral. V podstatě mi nic neříká. Chápu, že má své fanoušky a fanynky a že může dosahovat i obrovských kvalit, ale není to můj šálek kávy. V tomto případě dokonce i s faktem, že v něm hraje Eastwood. Film to zřejmě není špatně natočenej, není v něm nic, co by mě nějak extra iritovalo nebo nasíralo, ale prostě a jednoduše - na tomhle žánru nevidím nic zajímavého a tento film mě skoro vůbec neoslovil a nezaujal. Takže proto zcela subjektivně mé hodnocení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Super western, hoci teda VychodnyLes je lepsi reziser ako herec, ale dobre to odsypa, obycajne dialogy prevazuju, aj v tomto filme. Uzivatel genetique hovori cosi o tom, ze to, co riesi Ox Bow Incident sa tu odohra behom desiatich minut - sak sa mi hned zdalo ze to plany film, respektive len taky jakz takz znesitelny priemer. No nic, prec od Ox Bow a s5 k filmu. Herecky je to na urovni, videl som konkretne vybornu Inger Stevens /5 card stud, Firecreek/, Eda Begleyho /Sorry, wrong Number 1948, 12 rozhnevanych muzu 1957/ a Pata Hingle /V Pristavu 1954, Nevada Smith 1966/. A vzdy som vedel, ze jestvuje pesnicka od Michala Tucneho Poveste Ho vys /uz neviem presne nazov pesnicky/, a vedel som aj o filme. Akurat som nevedel, ze ho natocil Ted Post a ze tam hral VychodnyLes a spusta mne neznamych hercov - sak som to prave dopozeral, a kuknem zas profily hercov : 77 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)
  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)

Reklama

Reklama