Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní western. Jsou tu fakt dobrá místa, místy zajímavé poselství a myšlenky, na druhou stranu tu najdeme hodně vaty. Myslím, že to Eastwoodovi ne zcela sedlo. Ten film by chtěl prostříhat a možná urychlit tempo. Akční scény jsou dobré, postavy indiánského náčelníka a indiánky jsou zajímavé, plivání velmi vtipné, taky některé hlášky. Škoda, že ten film je až příliš dlouhý a někdy i nudný. Nerad to dělám, neb Clint je můj oblíbenec, ale musím dát tři. Sorry, Mr, Eastwood. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„V tejto mizernej vojne sme prehrali tak trocha všetci.“ Clint Eastwood vraj kedysi povedal, že THE OUTLAW JOSEY WALES je jedným z jeho najobľúbenejších filmov. Neviem, nakoľko je to pravda, ale nečudoval by som sa, keby bola. Viete, ja westerny príliš nemusím, banda zamračených chlapov v klobúkoch... a čo ako. Česť výnimkám (7 STATOČNÝCH, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, PROPOSITION). Väčšinou sa nudím (BLEDÝ JAZDEC, NEZMIERITEĽNÍ) a u THE OUTLAW JOSEY WALES mi prvú hodinu hrozilo to isté. 135 minút je ale more času na to, aby ma Eastwood dostal. A musím povedať, že hoci to nebolo ľahké, nakoniec to zvládol. Uvedomil som si, že sa čoraz viac bavím na dialógoch („Ľudia, ktorí sa mi páčia, dlho nevydržia.“ – „Ako som si všimol, ani tí, čo sa ti veľmi nepáčia.“), na výborne napísaných postavách (Chief Dan George – MALÝ VEĽKÝ MUŽ), na drsných, no pritom nie za každú cenu krvavých prestrelkách a na nechutných fľusancoch Clinta Eastwooda, ktorými častoval v priebehu filmu každého, vrátane toho úbohého škaredého hlúpeho psíka, ktorý ho chcel mať tak rád. V Eastwoodovej filmografii je snímka výnimočná monológom k múdremu indiánskemu náčelníkovi (Will Sampson - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM, KOSATKA ZABIJAK). Eastwoodovi neprajníci si robia srandu, že je to najdlhšia vec, akú sa kedy musel učiť. Ak si v tej chvíli spomenieme na jeho mlčanlivých „mužov odnikiaľ“, ktorí sa vždy tvárili, že hája svoju spravodlivosť, no v skutočnosti hájili aj spravodlivosť iných, sú slová o „ponuke smrti a ponuke života“ dojemné, nečakané a šokujúce. „Vy viete, že zabudnúť nejde.“ ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale Psanec Josey Wales mi tak nějak sednul. Mám rád realističtější a špinavější pojetí westernů a tento film je toho perfektním příkladem. Postavy ve filmu nejsou žádní nažehlení kovbojové ala Old Shatterhand, ale polozvířata pro které jsou koupel, praní nebo holení sprostá slova. Umím si představit, že takhle nějak to skutečně vypadalo. Navíc příběh je vlastně takový road movie, v němž jsou naskládány epizodní příběhy, což slibuje nemalé množství té správné eastwoodovské akce. Clint sám je zde po herecké stránce o něco blíže skutečným lidským bytostem, než tomu bylo v jeho starších filmech. Na začátku mu ukápne i nějaká ta slza, ale pak už z něj kapou jen olovo, tabákové plivance a hlášky. Film má dobré reálné kostýmy i výpravu a i když se díky rozvolněné koncepci nemůže jednat o majstrštyk, přesto mi dal všechno co od kvalitního westernu očekávám. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)

Reklama

Reklama