Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Rodinný western výpravěný z pohledu malého chlapce, tolik obdivujícího pistolníka, který ocení hlavně mladší diváci. Hlavní postava mi neustále svým vzhledem přípomíná tolik oblíbeného Old Shatterhanda. Není zde nouze o šlechetnost, čest a podlost. Trocha naivity a prostý příběh vynahrazuje nervy drásající závěr, kdy je Shane na cestě zúčtovat s těmi zlosyny, pronásledován právě malým klukem. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ešte v žiadnom filme som nezarigestroval takú hustú frekveciu oslovovania hlavného hrdinu. Je to samé Shane, Shane, Shane... a zasa len Shane. Tiež tie zbytočné poznámky pri bitkách (zlom mu väz, ukažmu mu, do neho...) mi prišli hlúpo smiešne. Nie som zrovna odborníkom na westernové filmy, ale v tomto snímku som ja veru toľko tu vyzdvihovanú realističnosť nevidel. Videl som nádherné panorámy hôr v pozadí nejednej scény a naivné starosvetské herectvo. Keď však zoberiem v potaz rok vzniku tohto filmu, tak dávam tri hviezdičky. *** ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny western s klasickou zápletkou o dobrých prisťahovalých farmároch a zlých pôvodných chovateľoch dobytka. Podaný tak detsky rozprávkovo so snahou diváka morálne poúčať. Čo zvýrazňuje výrazná postava malého chlapca, ktorý je vždy v kľúčových chvíľach na scéne a sleduje, čo sa deje. Naviac tu má kopu scén v ktorých mu postavy vysvetľujú svoje konanie a hovoria, čo je správne a čo nie. Dvakrát ma tento prístup nebral a postupne to bolo otravné. Hlavný drsný hrdina, ktorý sa prikloní na stranu farmárov nepôsobí dvakrát uveriteľne. Herecky je taký nemastný neslaný a v tom Old Shatterhandovskom oblečení vyzerá smiešne. V kontraste k tomu naivnému podaniu príbehu je spracovanie akcie. Sú tu len dve dlhšie bitky a jedna prestrelka, ale aj dnes pôsobia dosť drsne a sú fakt kvalitne prevedené. Ich čo najrealistickejší špinavý štýl mi pripomenul Eastwoodových Nezmieriteľných. Takisto správanie zbabelých farmárov je na tom podobne. Celkovo zaujímavý film, ale čakal som od neho viac. To večné poúčanie a ten chlapec ma dosť srali. 6/10. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film mne mile překvapil, už dlouho jsem neviděla tak krásný western. Nechci a nebudu řešit jeho délku, zdlouhavost nebo přemíru holywoodskosti, mně cele zaujal a ani chvilku jsem se nenudila! A navíc si odnáším cenný zápis do seznamu literatury, na kterou si brousím zuby: Jack Schaefer: Jezdec z neznáma! Jestli je předloha opravdu lepší než film, což zhusta bývá, mám se na co těšit! ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • V roku 2007 tento film Americký filmový inštitút zaradil medzi 45. najlepších filmov všetkých čias. (westerns)

Reklama

Reklama