Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jan Míka zřejmě vůbec nerozlišuje, pro jakou cílovou skupinu píše, neb i pohádky cejchuje stejným patosem, jako když vyrábí svůj x-tý nekonečný seriál pro Českou televizi, ale v nich alespoň sentiment vyvažuje občasným vtipem, který ovšem v této pohádce naprosto schází (a nezachrání to ani epizodní role Petra Nárožného). Dešťová víla má sice většinou pěkný vizuál (třeba takové dešťové schody do nebe se skutečně povedly), ale je nepřiměřeně patetická a na zvolenou stopáž se v ní skoro nic neděje. Hudba Petra Hapky sama opravdu všechno nezachrání... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mizérie. Patrně nejvíc zde překvapí jméno režiséra, protože od Milana Cieslara by jeden očekával mnohem víc. Dešťová víla je spíše vhodnou alternací k jednoduchým a divácky vděčným pohádkovým filmům Zdeňka Trošky nebo Zdeňka Zelenky, čemuž napovídá především forma. Hapkův líbivý hudební podkres, nevynalézavý scénář, přehršel efektních triků, zapouštějících v současných českých pohádkách pevně své kořeny, ne právě kvalitní herecké obsazení. Asi nejhorší je Donutilův lakomý sedlák, tupě šaržírovaná figurka, pitvořící se v každém druhém záběru. Škoda, mohl to být jinak zajímavý pokus o netradiční pohádkový příběh z tradičního českého prostředí. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pěkná kamera i hudba. Jinak je to ale spíš nuda.Všechny postavy jsou jednorozměrné figurky, pohádkové mocnosti si vyberou jedinou kladnou postavu a rozhodnou se ji pořádně potrápit, snad aby si z ní někdo nechtěl vzít příklad. A ty karikatury primitivních venkovanů? Zas taková sranda to nebyla. Bez aspoň trochu funkčního scénáře dobrou pohádku nenatočí nikdo. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Překrásné filmové lokace, hezké kostýmy a až na hlavní mužskou roli i skvostné herecké obsazení a stejně je dojem z této pohádky téměř nulový. Může za to jistě již zde mnohokráte zmiňovaný téměř nulový děj, neschopnost tvůrců pocitově spojit diváka s hlavními postavami (úkoly neúkoly Květušky) a opravdu jednoduchý, natahovaný scénář. Mnoho postav je navíc téměř k ničemu. Pro mne pohádka na jedno použití, příště v "souboji" programů rozhodně zvítězí na všech frontách kvalitnější "Honza málem králem". ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jen za vždy skvělého Miroslava Donutila a k mému překvapení skvěle hláškujícího Petra Nárožného * nedám. Celá pohádka je výsostně trapná. Efekty naprosto pofidérní. Herecky až na pár vyjímek ubohé. Naprosto nevěrohodně interpretovaná doba. Naprosto debilní děj. Pohádka se táhne odnikud nikam. Naštěstí po hodině a půl přijde vynucené rozuzlení. Trapas, průser, odpad. Nebýt Donutila, vypínám. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Filmová roubenka, kde bydleli dědeček s babičkou (Jan Skopeček a Věra Kubánková), stojí na nádvoří hradu Helfenburg u Úštěka. Dále se natáčelo v okolí Drábských světniček či v kaolinovém lomu u Kaznějova. (rakovnik)
  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)

Reklama

Reklama