Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Prapodivná vyprávěnka. Kulisy má správně pohádkové, o to víc zarážející je poněkud neobratné zápolení, které provádí dějová linie sama se sebou, když průběžně popírá a mění, co už mezitím stihla divákovi předhodit. Jakoby měla jen ledabyle načrtnutý výchozí a cílový bod a teprve během natáčení se ve spěchu pokoušela nějak smysluplně vyplnit vakuum, nacházející se mezi nimi. Nadpřirozené bytosti i hrdinové a antihrdinové z lidského světa tak trochu roztržitě těkají z místa na místo a přeskakují z repliky do repliky v rozporu s logikou a vesměs působí jako poněkud tragické postavy mdlého rozumu. Krom toho - pro mě osobně je na pováženou, že příběh se zpronevěřuje základním stavebním kamenům všech pohádek: Dojde sice ke klasickému střetu dobra ze slem, ovšem ve finále si veškeré zlo v podstatě v klídku vegetuje dál, aniž by bylo jakkoli potrestáno či okolnostmi přivedeno k nápravě. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kerekes je sympatická, Donutil se Stašovou výborní, Gottwald nenápadný. Dešťová víla (kterou hraje Vlasáková, na to bych málem zapomněl) se mi svým způsobem líbila, i když místy nudila svou rádoby poetikou. Pozvolné tempo, trocha toho - pro mě snesitelného - patosu, dobrý digitál i celkový vizuál. Možná tohle měla být raději volba ČT na Štědrý večer. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdosi kdysi napsal na adresu Čert ví proč, že pohádky umíme natočit, ale neumíme je napsat. Vávrův počin z roku 2003 jsem sice doteď neviděl, pro Cieslarovu Dešťovou vílu to ale platí dvojnásob. Technicky velmi dobře zpracovaná pohádka (byť občas se stále dost televizním vizuálem) bohužel naprosto fatálně padá na hubu, kdykoliv přijde na příběh, logiku, motivace postav a jejich konání. Absolutně zmatečné epizody, časoprostorová nenávaznost a absolutní iracionalita některých rozhodnutí i zvratů '(vypadá to, jako by se tak třetina filmu vystříhala) uráží inteligenci diváka bez ohledu na věk a jediné, co jsem si z toho filmu odnesl je velmi silná slabost pro Évu Kerekes... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Typicky nově udělaná pohádka, která místo aby člověka rozveselila, tak ho spíše uvede do rozpaků. Místy je pohádka poměrně zmatená, osoby se vynořují a zase zanořují na místech, kde by to člověk ani nečekal. Nic veselého se během děje neodehraje, zlo není potrestáno, druhý hlavní hrdina je vlastně zbabělec, žádná z postav nemá šanci na naše sympatie a happy end se koná jen díky nadpřirozeným silám. Ve výsledku to sice není velká tragédie, ale nic víc než průměrná pohádka to není. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pěkná kamera i hudba. Jinak je to ale spíš nuda.Všechny postavy jsou jednorozměrné figurky, pohádkové mocnosti si vyberou jedinou kladnou postavu a rozhodnou se ji pořádně potrápit, snad aby si z ní někdo nechtěl vzít příklad. A ty karikatury primitivních venkovanů? Zas taková sranda to nebyla. Bez aspoň trochu funkčního scénáře dobrou pohádku nenatočí nikdo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)
  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama