Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velikánské zklamání. Uhrančivá Táňa Pauhofová v slátanině z níž čpí haléř z každého záběru. A vzhledem k tomu, že velkolepá výprava je základem každé správné pohádky, je to malér jako hrom. Krom toho hodně špatný casting čertů. Až moc cool a vždy pohotově hláškující princ. Pavel liška v další z nekonečné řady rolí idiotů. Eva Holubová jako notně odkvetlá "sexbomba". No brrr. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kouzelné peklo, démonický čert, velmi příjemná služebná, poměrně sympatická princezna, několik dobrých vtipů a písnička, ke které Zuzana Navarová natočila geniální klip. Tím končí výčet pozitiv. Pohádka je podivně zblblická, hlavnímu hrdinovi má člověk většinu času chuť nafackovat, aby ho aspoň na chvíli probudil a při závěrečné svatbě nemáte pocit radosti, jak bývá obvyklé, ale spíš upřímné úlevy. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka, s dějem dlouho bez děje, která mě příliš nezaujala, ačkoli se tváří velice vznešeně. Navíc herci do hlavních rolí byli vybráni až snad na Jiřího Lábuse a Josefa Somra zvláštně a mně více sympatičtí herci se objevovali v roličkách, které by zvládl jinak v pohodě kompars. Takže obsazení vypadá na obrazovce převelice zajímavě, ale mnohé herce zvučnějších jmen jsem téměř nezahlédl či nepoznal. Nejvíc mě asi zaujalo, že pan kameraman měl v oblibě záběry shůry či přes lustr. Celkově se u mě jedná o načančané skoro nic. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že Čert ví proč patří rozhodně k té lepší části novodobých českých pohádek, i když pro děti možná tak úplně není. Obzvlášť mě potěšil herecký ansámbl - Somr, Lábus, Holubová a pekelníci by si zasloužili metál, ostatní jim to aspoň nekazili. Co pohádce ubírá body pracně získané hudbou (Ostrouchov jako vždy ve formě), kostýmy, krásnými obrázky krajiny či Pernštýnu, to bylo rozuzlení celé "dramatické zápletky" - to totiž působilo asi tak, jako že si scénárista odběhl na záchod a dopsalo to za něj šestileté robě, neboť geniální lest zůstala zcela bez vysvětlení (nebo aspoň jeho náznaku), takže se nesla v duchu hesla: "Abrakadabra hepyend!" Jinak ale vtipné a správně atmosférické. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z porevolučních pohádek určitě nejnádhernější výprava a také mnoho zvučných hereckých jmen. Když jsem pohádku viděl poprvé, musel jsem vypnout televizi, protože jsem mnohdy nevěřil svým očím. Tohle má být pohádka pro děti? To je jako normální, co čerti dělají se svými jazyky? Podruhé jsem byl docela překvapený. Začátek jsem trochu přetrpěl, ale pak se mi film začal i líbit. Není to sice nijak veselá záležitost, ale já tedy spíše fandím vážnějším pohádkám a tahle rozhodně není špatná. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a v jeho blízkém okolí. Hradní pivnice byla vystřižena z hradu Lipnice nad Sázavou. Pila se nacházela u rybníka Harasov na Kokořínsku. Králova i ministrova komnata se nachází na hradu Grabštejn. Královský trůn bychom mohli navštívit na Lemberku. Peklo bylo natáčeno v továrnách v Kladně. D8le se filmovalo v Pieninském NP na Slovensku. (TuristikaJi)
  • Představitel čerta, Csongor Kassai, je původem Slovák, a tak byl kvůli svému akcentu předabován Oldřichem Kaiserem. (anni.)

Reklama

Reklama