Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Námět je teda hodně okoukaný, ale příklad uvést nemohu, protože bych vyzrazoval souvislosti =). Prostředí je krásný, Skandinávii mám hodně rád a les je jedno z mých nejoblíbenějších hororových prostředí vůbec. Herci jsou docela fajn, SPOILER ale trochu mě mrzí, že na nich nešla moc poznat ona změna a pak taky odlišná délka proměny u jednotlivých členů (ikdyž o době napadení se dá u Thomase spekulovat) ... KONEC SPOILERU Ze zkušenosti s podobnými snímky se mi zdá, že když je to vedeno pouze formou zážitku a nejsou nám oznámeny skutečnosti kolem, je to lepší. Forma natáčení, kdy je to vedeno ve stylu přítomného kameramana, který ale není jednou z postav, má svoje klady i svoje zápory. Co se kladů týče, mizí tím otázka, proč to daná osoba točí, ikdyž jí už jde o život a taky můžeme sledovat dění nehledě na to, kde se pohybují ostatní postavy. Atmosféra byla výborná ale k plnýmu počtu tomu chybělo z mého pohledu trochu více agresivity, strachu a špetka něčeho, čím by se mi to výrazněji zapsalo do paměti. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Blair Witch meets Invasion of Body Snatchers, akurát v nezáživnejšom podaní. Nízky rozpočet sa k tomu vyslovene hodí, ale celé je to zbytočne natočené ako taký „found footage“ s trasúcou sa kamerou, neustálymi detailným pohľadom na tváre hercov, no found footage to pri tom nie je, nakoľko ani jedna postava na kameru nereaguje. Na mňa to však hlavne vôbec nefungovalo ako horor, pretože inými vychválenú atmosféru som necítil ani za mak, napätie už vôbec nie, prostredie lesa bolo málo využité a v podstate sa ani nie čoho báť, nakoľko tu postavy na seba akurát divne zazerajú a upodozrievajú z toho, že už nie sú ... no nebudem viac spoilerovať, v úvode komentára vymenované filmy už prezradili aj tak viac než dosť. A teraz si predstavte, že niečo takmer na vlas podobné ako v tom druhom menovanom filme sa odohráva uprostred obyčajného lesa s asi iba piatimi postavami a natočené to je kamerou ako z Blair Witch. CELKOVO: 2* (4/10) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno