Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pětice biologů vyráží na vzorky do pohořelého lesa, jenže najde podivný kus masa a pak se začnou dít podivné věci… Rozjelo se to jako minimalistický sci-fi horor (a už tak mi to úplně nesedlo), pokračovalo jako nezajímavá lesní telenovela - nuda nuda nuda. Atmosféra asi byla, ale v tom případě jsem ji nenašel. ()

Reklama

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

SPOILERY___ Snaha o realističnost se myslím povedla. Herecké výkony působí jako nevýkony, tudíž dobře a přirozeně. Líbí se mi postupná gradace, dokonce jsem si i zvykl na tu roztřepanou ruční kameru. Jednoduše atmosféru to má velmi drtivou. Co však trochu kazí celkový zážitek, je příběh. Máme pětici vědců, kteří se dostanou do zapomenuté oblasti Švédska, tam objeví cosi položivého a něco neznámého (možná nějaký parazit nebo vir, kdo ví). Ten si libuje v horkých oblastech a způsobuje změnu chování svého hostitele. Máme první zádrhel: když ten brouk zlikvidoval všechny larvy, měli by se tedy navzájem taky pozabíjet, ne? Další chybou je chování postav. Já osobně, kdybych si měl s něčím podobným poradit, ihned bych se snažil dostat někam, kde seženu pomoct. A to bez ohledu na to, jestli startuje nebo nestartuje auto. Jako celek na mě Okanda působí určitě nadprůměrným dojmem a pro fanoušky Záhady Blair Witch nebo The Thaw doporučuju. 65% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama