Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus má Fantom Morrisvillu až moc suchý a rafinovaný humor. Ne že bych vtipy nepoznal, jenže jsem se zasmál asi třikrát. Možná pro můj handikap v neznalosti brakových detektivek, možná protože jsem neocenil specifickou atmosféru. Protože film slušně odsýpá a scénář nedává moc prostoru na nudu, tak mi to nakonec ani nevadilo. Iritovaly mě jen Matuškovy pěvecké výstupy. Pokud chcete spolehlivě pohřbít jakékoliv napětí, dejte mu kytaru a tři minuty času. Jako herec byl ucházející, ale zbytek se do děje vůbec nehodil. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

"Umřete tady zaživa!" I přes podařenou porci humoru, mi v paměti stejně nejvýrazněji zůstává krásná Jana Nováková... :-) ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Suchý anglický humor v tom nejlepším českém provedení. Dalším kladem filmu je příjemná nostalgie let minulých, kde se v důležitých i vedlejších rolích objevují známí prvorepublikoví herci (Nový, Marvan, Gollová, Filipovský) a nekazí jim to ani herci tehdejší mladé generace (Fialová, Matuška, Olmer či půvabná Nováková - zde však nepochopitelně nadabovaná Klepáčovou). Celý film má svou nepopsatelnou atmosféru, kterou zapřičiňuje především prostředí hradu, sklepení, tajných chodeb a dále pak perfektní komorník Jan Skopeček (snad jeho životní role). Menší vadou na kráse jsou snad ty věčné Waldovy písničky, které se zde nějak nehodí. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Češi ty parodie nějak uměli... :) ošklivě směšný fantom, ďábelský Walda Matuška, šarmantní Oldřich Nový a přenádherná Květa Fialová ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

na parodii příliš decentní a na komedii docela málo vtipné - spousta míst k pousmání, ale velmi málo k smíchu. Navíc ty přebytečné pěvecké vsuvky... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Na paródie majú českí tvorcovia patent. A táto mala veľký potenciál, už len keď sa pozriem na obsadenie, nehovoriac o ďalších tvorcoch. Bohužiaľ, potenciál nebol využitý, aj keď pár dobrých hlášok sa našlo. Škoda, že som sa občas nudil, hlavne v pesničkách, a záver bol natoľko nevýrazný, že štyri hviezdy nie sú možné. –––– Je to velký zpěvák.– Ano. A ještě větší lotr. ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Další komedie které by slušela buď kratší délka nebo ještě jedno přepracování scénáře. Takhle se hluchá místa musí zaplácávat písničkami, což mi dost vadilo už v podobném Zločinu v šantánu. Zato oceňuji některé pěkné nápady jako téměř podprahová zjevení Fantoma a vtipné figurky Kostelky a Skopečka. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Vybroušenost dialogů, výborné herecké výkony. Nádherná parodie, kterou si užijí především milovníci dobrodružných románů tzv. RoDoKAPSů. Já mezi ně také patřil a jsem na to hrdý. Četl jsem je pod lavicí stejně jako prvorepublikový elegán Nový při hraní v orchestřišti. Vtipy jsou příjemně a hlavně nenásilně vloženy do děje, který rozhodně ani na chvíli nenudí. Květuška Fialová je zde neskutečně sexy. Jen bych mezi děj nevkládal záběry na Nového v orchestru. Ruší to a děj nikam neposouvá, mimo finální scény. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jsou tam docela vtipny veci, ale taky uplny minely. Ve finale prumer (i diky spickovemu obsazeni) a male plus za krasnou Kvetu. 3+ ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Humournost scénáře je do značné míry postavena na tom, že někdo se k někomu připlíží a udeří ho zezadu tupým předmětem do hlavy. Krom toho je tam ale pár podařených fórů, které u nás vzbudily dokonce hlasité výbuchy smíchu. Vzhledem k tomu, že si uvědomuji, jak je nesnadné natočit vtipnou komedii, uvažoval jsem o čtyřech hvězdičkách, ale pak jsem si vzpomněl na Matušku a jeho odporné krákání ve filmu, a moje nadšení ochladlo. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia. Atmosféra anglického sídla v ktorom sa stane zločin je stopercentná. Scenáristi filmu sa krásne vybláznili a na filme je to vidieť. Samozrejme, že tu vidíme aj výborných hercov. Moc sa mi páči sluha v podaní J.Skopečka. Tento film mám moc rád. 85%. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Perla z rodiny českých filmových komedií a parodií. Bez váhání lze zařadit po bok nesmrtelných pecek a la Konec agenta W4C nebo Kdo chce zabít Jessii. Plejáda starých českých herců - ve skutečnosti výkvět dobově nejlepšího i tehdejší nadějné budoucnosti - vtipné gagy a dokonale nakašírované prostředí starého šlechtického sídla. Člověk se ani na vteřinku nenudí. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí detektivní parodie, z anglického prostředí, s anglickým humorem, a přece po česku. "Umíte řídit letadlo?" -"Trochu." -Ó, vy když řeknete trochu, to už něco znamená. Poletíte mým osobním dvojplošníkem. Good luck." --- "Hello, Brumpby. Starý, čilý otrok Scotland Yardu." -"Jak to děláte, Pinkertone, že jste vždycky tam, kde se něco semele?" -"Jak to děláte vy, že vypadáte jako policista i na svatbě?" -"No, zatím to spíš připomíná pohřeb." --- "Slečno Mabel, to je můj osobní nepřítel Alan Pinkerton. Novináři o něm říkají, že by měl být detektivem. Podle mého názoru by z něho mohl být docela dobrý novinář, kdyby se nestaral o věci Scotland Yardu. No, prosím, postarejte se o něho a nedbejte toho, jak vypadá. Ve skutečnosti vypadá hůř." Nemohla jsem si odpustit těchto pár vět, které ve filmu slyšíme z úst bravurního Jaroslava Marvana v roli typického policisty Scotland Yardu, kterému to samozřejmě musí pálit o trošku méně než fešákovi Alanu Pinketonovi, výtečně zpodobněném mladým Vítem Olmerem. Oba se totiž nachomýtnou k jedné zajímavé svatbě do jednoho zajímavého starého domu... Perfektní scénář, výborná režie, herecké výkony (mnoho herců dokonce říká, že si při natáčení tohoto filmu na běžné poměry opravdu výjimečně užili), to všechno z Fantoma Morisvillu udělalo to, co je, a já bych se ho skoro nebála přiřadit k nesmrtelnému Limonádovému Joovi a Fričově Pytlákově schovance. Vlastně je až neuvěřitelné, jak trefně Fantom Morisvillu zobrazuje prostředí starých anglických filmů, některé repliky a části zápletky jsou jako vystřižené z nějaké takové šerlokholmesovské nebo poirotovské detektivky (či že by snad Fantomas?)... Samozřejmě, že bych nemusela být tak nekritická, ale u Fantoma, jakožto zručně natočené parodie ve starém poctivém stylu, se mi prostě hledat chybičky ani nechce... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Doplnil jsem si další snímek, kde se objevil Oldřich Nový v komediální roli a opět se u něj pobavil. Je ale pravda, že to nebylo na úrovni Kristiána, Valentina či Šlechetného milionáře. Především kvůli tomu, že zde nemá tolik prostoru a některé vedlejší postavy mě nezaujaly. Zejména hlavní záporák v podobě Waldemara Matušky mi neseděl a jeho zpěv do tohoto filmu se nehodil už vůbec. Musím se také přiznat, že mě detektivky moc neberou, a proto mi mohlo spoustu narážek uniknout. To ovšem nic nemění na faktu, že si Fantoma Morrisvillu už znovu asi nepustím a teď mu nechám tři hvězdy. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Příjemná zábava, špičkoví čeští herci se nechali přesvědčit ke vkusnému šaškování. Parodii dokážou pokazit snad jen Američané. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Asi na to nemám geny - nudilo mě to... Některé vtipy byly docela povedené - našel bych i zajímavé postavy z filmu: Pinkerton, Hanibal Morris (Olda Nový) a fakír omámený hašišem. Vedlejší téma s nudícím se členem orchestru nebylo špatné... ale Matuškovo bandžo se skrytým samopalem prostě nemohlo zachránit tak předlouhou fádnost této ,,komedie" ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Čiernobiela česká paródia na britské dobrodružné romány (A.C.Doyle, A.Christie). Niekedy to bola celkom sranda, ale väčšinou som sa dosť nudil. Vadilo mi hlavne príliš veľa Matuškových pesničiek. Najlepší bol policajt zo Scotland Yardu v podaní J. Marvana. ()

Reklama

Reklama