Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (1 246)

Fr 

všechny recenze uživatele

„DERRY JE JINÝ NEŽ MĚSTA CO JSEM POZNAL. KDYSI UDĚLALI VÝZKUM A VYPADÁ TO, ŽE TU LIDI UMÍRAJ NEBO MIZÍ ŠESTKRÁT VÍC, NEŽ JE PRŮMĚR…“ /// Kurva chlapče, nelez do toho sklepa! No tak nic... Tančící klaun a v hlavní roli děti. Zneužívání, šikana... není to samo vo sobě horor? A teď do toho ten pomalovanej šašek. Trochu to příběhově hapruje, taky s nima moc nesoucítím (prostě parchanti, co se chovaj, jako by neměli kouska rozumu...) a láska... ty vole v 21. století... Asi bych si dokázal představit pokračování, páč na tyhle týnejdžerský časy su už starej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1986 napsal Stephen King, neznám. 2.) Neznám ani tenhle film. 3.) Nevím, jak odradit parchanty od návštěvy cirkusu. 4.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podle literárních předloh spisovatele Stephena Kinga toho vzniklo na filmovém plátně už nespočet, leccos je u mě hodně vysoko. Tentokrát podává obraz o problémech, které sužují svět dětí (a nejsou to lehká témata – sexuální zneužívání, rasismus, šikana), což samo o sobě stojí na pevných základech. Hlavní linie ovšem spoléhá na pološíleného klauna Pennywise, který je zosobněním zla a o kterém bychom se rádi dozvěděli víc. Smůla. Prostě se objeví, vyděsí, mučí, zabíjí, ovšem často bez logické opory. Navrch tamní policie se úplně nesnaží, takže fiktivní městečko obchází strach a zvyšující se počet zmizelých dětí. Kdo si vedle strážníků rozhodně nezaslouží přes prsty, jsou velmi šikovní malí herci. Casting se náramně vydařil, uvěřitelné mladé tváře potěší, velká chvála směřuje i na bezchybný herecký výkon Billa Skarsgårda. Stejně jako na práci maskérů a argentinského režiséra (Andy Muschietti), který nabízí příjemně gradující a zručně natočený kousek. Fanouškovská základna po právu roste (ona už dvojdílná televizní verze z roku 1990 solidně lákala), škoda jen, že tvůrci víc nehrozí atmosférou, ale lekačkami, jenže v tak předlouhém filmu nakonec divákův zájem kapku povadne a celkově budování napětí přestává působit. Což je velká škoda. PS: Sophia Lillis kouzelná. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná bych filmu mohla odpustit, že se rozhodl soustředit na pouhý bezvýznamový sled expozičních lekaček a děj řešit během poslední čtvrthodiny, kdyby tak strašně neoslabil a neponížil svoje dětské hrdiny. Knižní předobrazy jsou chytří, organizovaní, stateční a vyspělí hrdinové s komplikovaným zázemím a komplexními problémy. Tady je to banda zmatených řvounů bez morální síly. Bill Skarsgard je uvězněný v digitálních tricích a společně se vším tím řvaním nemá šanci předvést skoro nic. A kromě toho, že se tvůrcům nepodařilo vybudovat představu, co je Derry vlastně za místo a co dělá s lidmi a dospělými, si myslím, že posun děje z padesátek do osmdesátek nefunguje. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Skratkovitosť bola v tomto prípade doslova nevyhnutná, pred filmom som nevedela, že to rozdelili na detskú a dospelácku časť, ale spravili dobre. Neviem si to predstaviť v jednom filme, ani keby mal dve a pol hodiny. S výsledkom som veľmi spokojná, len jedna vec mi nejde do hlavy a nevidím v nej žiadne využitie ani pre druhý diel - prečo z Mikea Hanlona urobili sirotu so zhorenými rodičmi? ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat tak tlustýho Kinga s milionem odnoží a vedlejších příběhů s hustými myšlenkovými a pocitovými zastávkami je odvaha největší a už za to si tvůrců cením. Dopadlo to líp, než jsem čekala, jen bych příběh neporcovala na děti a dospělé, protože sílu IT vidím právě v prolínání strachu dítěte a dospělého s dítětem uvnitř. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Když skupina hlavních hrdinů stojí před kinem v Derry 4. července 1989, je na kině napsáno, že vysílají Smrtonosnou zbraň 2 (1989), ale ta byla celosvětově uvedena do kin až o tři dny později. (holyterry)
  • Andy Muschietti vyprávěl o jedné příhodě z natáčení: „Byl jsem ohromen, jak skvělou řeč těla Bill Skarsgård (Pennywise) má. Do jedné scény jsem potřeboval, aby se jeho oči dívaly každé jiným směrem. Řešil jsem, jestli použít vizuální efekty, ale on řekl: ‚Myslíš takhle?‘ A udělal to naprosto perfektně. Říkám mu: ‚Člověče, právě jsi nám ušetřil 200 tisíc dolarů‘.“ (Barka)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama