Reklama

Reklama

Německý vývoj tajných zbraní je třeba zastavit za každou cenu. Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Povedeny valecny, dobrodruzny, spionazni a misty take pomerne vtipny film, pomalejsi rozjezd vystrida napeti, film byl mozna inspirovan skutecnou nemeckou podzemni tovarnou na letadla/rakety. Britove maji podezreni, ze Nemci vyvijeji nebezpecne rakety dlouheho doletu, vyuzivaji existujicich identit mrtvych evropskych inzenyru, ktere nackove prave najimaji a vysilaji agenty infiltrovat/sabotovat prisne utajenou podzemni tovarnu, ve filmu se trochu moralizuje, ale v rozumne mire a opravnene, pekny dobrodruzo, co taky pekne boucha, jako bonus Sophia Loren... ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

O filmu Operation Crossbow se dá říct, že jde o svkělé válečné drama se Sophií Loren. Pochopitelně musíte být velcí optimisti, abyste si nevšimli, že Sophia Loren se zde objeví ve velmi zanedbatelném množství a svým mírně afektovaným výstupem zanechává dojem převoněné osoby v malém prostoru. Kladem je, že se film dokáže v některých momentech vyhnout zažitým postupům a ačkoli námět není zvlášť originální, určitě by mohl fungovat aniž by postrádal dramatický náboj. Bohužel kvůli otrocké režii působí snímek odtažitým (tak trochu dokumentárním) dojmem. Lehký nadprůměr 3* ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený špionážny film z obdobia 2. svet. vojny, ktorý je neprávom trochu v tieni. Skúšky nemeckých rakiet s dlhým doletom boli napínavé, rovnako tak i cesta špiónov za ich likvidáciou. Tí sa nakoniec dostanú až do samotného jadra vývoja, prísne stráženého a tajného miesta, obklopeného samými inžiniermi pracujúcimi pre Ríšu. Samozrejme nebude to jednoduché a ani bez obetí. Podzemné scény v tajných priestoroch mi prišli zaujímavé i z dôvodu, že niečo podobného som odohral na PS hrách, napr. Wolfenstein. Od S. Loren som vo filme čakal podstatne väčšiu úlohu, ale inak film nesklamal. 80%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady britských vojnových filmov o tajnej a odvážnej operácii s cieľom otočiť vojnu v prospech spojencov, podobné ako filmy Operace Frankton, Letka Moskytů, Ponorka X-1, Operace Vzteklý pes či Ďáblové v oblacích. Akcia nie je síce bohatá, dostaví sa viacmenej až v závere, ale prípravy na ňu sú celkom pôsobivé a nechýba pri nich napätie. Rovnako zaujímavé sú aj skúšobné lety Nacistov s ich pilotovanými raketami. Celkovo posovia scény z nacistického veliaceho a výskumného tábora dostatočne vierohodne. Peppard ako posila od Amikov nie je síce zapamätateľný, ale zo skúseností z predchádzajúcich filmov sa na takéto role celkom hodí. Zato Lorenová, ktorá je uvedená vo filme ako prvá, vyzerá o 10 rokov staršie, ako v má v skutočnosti a prekvapivo je jej postava skôr do počtu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Operace, jejíž aktivace i zhodnocení je zahaleno do dýmu Churchillova doutníku, podpásovka producentského pasáka Contiho, který dá Loren do titulků na první místo a pak ji zákazníkovi půjčí jen na 15 minut, paňác Peppard, kterému by se nerozčísla pěšinka ani kdyby stál půl metru od spalovací trysky V-1, občas nečekané ukončení některých charakterů a konec v podzemním komplexu ve stylu tehdejších Bondovek. Po technické stránce odpovídající době vzniku, ve způsobech míchaní faktů a fikce bez nějaké zásadnější atraktivity pro diváka.. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • V záběru, kdy vidíme hranici mezi Německou říší a Holandskem, je vidět vlajka používaná Německem až po 2. světové válce, tedy černo-žluto-červená. (WolfIssen)
  • Lilli Palmer vyhrála Cenu San Sebastián za nejlepší ženský herecký výkon v roce 1965. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama