Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Diskuze

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

Tak nakonec to vypada,ze by se Elysium mohlo zaplatit.Vsichni nadavate na roztresenou kameru.Tu pouzival i Greengrass v Bournovi a Zeleny zone.Me osobne se to libi.Ja jenom doufam,ze se Blomkamp neproda nakemu projektu za 200 mega jako Del Toro(ktereho mam rad).

na příspěvěk reagoval ywo666

Klenotka

Klenotka (hodnocení, recenze)

Viděno dnes...tak nějak jsem se u posledního souboje přistihla, že fandím záporákovi...aneb Copley byl asi nejlepší část filmu.

na příspěvěk reagoval ywo666

packa

packa (hodnocení, recenze)

SPOILER!!

Proč by Fichtner přenášel v hlavě ty data, když jejich stažení způsobuje jistou smrt? Nepřijde vám to jako blbost? Nebo jsem jen nedával pozor? Přiznávám že před projekcí jsem vymlasknul jedno šestipivo, takže mi možná něco uniklo...

na příspěvěk reagoval Peklop

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Mne sa tam páčil práve ten odkaz na zdravotíctvo, keď mu na ožiarenie predpísali nejaké potláčače príznakov. Extrémnejšia verzia toho, čo dnes funguje.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Jaro_slav

Prvni větou diskuzního příspěvku hodnotíš jeho zbytek? :) White House Down - stejně jako Independence Day - není parodie, leda pastiš, v čemž je dost zásadní rozdíl. A když je někde nadsázka, znamená to automaticky, že vyznění je pro většinu lidí přijatelnější, protože po nich nevyžaduje reflexi/domýšlet různé věci/neodvádí jejich pozornost směrem ke společenskému přesahu, resp. ten. činí stravitelnějším humorem?

 

Každý film má nepřímo sdělené vyznění, které se může týkat třeba vývoje postav/y (např. "je třeba myslet i na druhé" u Elysia) a vztahovat se ke společenské situaci (např. "systém zdravotnictví je špatný, přerozdělení moci je nespravedlivé atd.").

 

No a pokud Elysium dle Tebe vyznívá tak, jak píšeš, jde o velmi "originální" "interpretaci".

na příspěvěk reagoval ywo666

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jaro_slav

To že White House Down pracuje s nadsázkou nějak ovlivňuje skutečnost, že se prostřednictvím velmi konkrétních odkazů vyjadřuje ke skutečné politické situaci? Dělá to jistě daleko okázaleji než Elysium. A co to znamená, že si film hraje na dílo s myšlenkou a poselstvím? Copak WHD žádnou myšlenku ani poselství neobsahuje? V čem je tedy Elysium jiné? 

Mimochodem, ve filmu nikde nedošlo k tomu, že by byli bohatí o cokoli okradeni. V závěru vidíme pouze to, že lidé na Zemi byli zrovnoprávněni s Elysiany - zejména co se týče přístupu ke zdravotní péči - další vývoj už si můžeme jen domýšlet. (I proto mě zaráží, jak se všichni chytli toho zaškatulkování, že Elysium je "marxistický" nebo dokonce "socialistický" film)

na příspěvěk reagoval Jaro_slav

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

jo to je fakt , White House Down je neskutečně zábavný a hlavně šikovně natočený 

Jaro_slav

Jaro_slav (hodnocení, recenze)

Bluntman

To sou děsný kecy. White House Down je celý jedna velká nadsázka a parodie stejně jako Independence Day, Elysium si hraje na film s myšlenkou a poselstvím. Přitom sám Max/Matt Damon by měl bejt ten, kterej se na celou Zemi vykašle. Už jen proto, jak se mu kámoši v jedný scéně vysmívaj, že vstává do práce. Celej ten film vyznívá ve stylu "dělej hovno, on za tebe někdo okrade bohatý a dá ti nažrat". Děsně těžko se pak člověk soustředí na to dobrý.

na příspěvěk reagoval Niktorius, Bluntman

Uživatel Jaro_slav smazal svůj příspěvek.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

kiddo

Já taky u Iron Mana 3 nepsal, že je to republikánský film. Spíš jsem narážel na to, že i velmi dobře přijaté snímky kriticky tepající do své domácí politiky (byť jde stále o 11/9, řešení teroristické problematiky, zbrojení ad., jako to dělá Iron Man 3 a ST: Do temnoty) na konec dospějí k návratu ke statutu quo. Elysium jde ovšem dál, což lidem najednou přijde nepřijatelné (viz recenze, viz komentáře). Pak se nabízí řada otázek: Proč jim to nevadí u počinů na druhé straně politického spektra, v nichž je "prokapitalistická" a a republikánská ideologie braná jako norma? Proč takové ohlasy nejsou např. u White House Down, což je po celou dobu velmi okázalý proobamovský titul? U Elysia je to imho tím, že je to vypravěčsky a významově velmi rozpadlý počin, který přejde z "všichni jsou egoisti" do revolučního vyprávění "obětování jednoho pomůže všem", jelikož nějak potřebuje uzavřít vypravěčské linie řady postav se stejným/opačným cílem.

na příspěvěk reagoval Jaro_slav

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sorry, prohodil jsem ta označení, moje chyba. Nebudu dělat x věcí naráz. :)

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Bluntman

 Ehm... ale ta politická dichotomie je "demokratický" (jako že spojený s Demokratickou stranou USA) a "republikánský" (jako že spojený s GOP). Z hlediska obsahu politických ideologií znamená "(liberální) demokracie" a "republikánství" zas něco úplně jiného. Jestli se bavíme o ideovém zaměření filmu, tak se to dělí prostě na "levičácký" a "pravičácký" - pokud ho teda neprodukovala GOP, kde bych tu "republikánskou propagandu" chápala. A v tom případě bych Iron Mana nespojovala s republikány, protože jsem si celkem jistá, že Tony Stark na jejich klíčové ideje typu sociální konzervatismus vcelku hází bobek. 

na příspěvěk reagoval Bluntman

Uživatel Bluntman smazal svůj příspěvek.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Bluntman

Hele, Marku, proč pořád používáš "republikánský" jako synonymum pro "klasicky liberální/pravicový" Demokrati chtěj monarchii, nebo jak?

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ono je vážně směšné, že je film odmítán jenom na základě svého symptomatického významu (který nabývá podoby liberální propagandy až v posledním aktu, předtím to dělení fakt není pouze černobílé a sobecké svině jsou naprosto všichni). Co že nikomu nevadí, když je snímek republikánskou propagandou (a že je jich valná většina - a i ty kritické jako Iron Man 3 či Star Trek: Do temnoty nakonec uhnou k návratu ke statutu quo)?

na příspěvěk reagoval kiddo

Jaro_slav

Jaro_slav (hodnocení, recenze)

Čekal jsem podle traileru zručně natočenej akční sci-fi nářez s pitomym dějem a místo toho se dočkal socialistický agitky. Chjoo. Ale dá se to tomu odpustit.

Klenotka

Klenotka (hodnocení, recenze)

Sharlto si vzal inspiraci v jihoafrických žoldácích, takže to byl jihoafrický přízvuk, asi šmrnclý afrikánštinou :-)

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

A Bludištáka získává Neill Blomkamp !  Po technické stránce (vyjímaje opět ikonicky roztřesenou kameru) není co vytknout , po dějové ale bod A-Z  filmový koridor , ve kterém opět ve svých typickýchj pózách Mat Damon nehraje a J.Foster zase nemusí nic přehrávat . Pokus o prokreslenou postavu tu má Copley (kterého jsem také hádal na Frantíka dokud nezačal prozpěvovat tou severštinou -hádám . Ale výsostné znaky letounu měl z JAR ;) ) . Srdce zaplesá nad prvními minutami filmu , kdy je divákovi epicky vysvětleno , že narodit se chudý a žvatlat španělsky znamená být přece předurčen pro velké věci .Celý film pak se zalíbením žasne nad povedeným zobrazením rozkladu společnosti a technickými vychytávkami (jako mžikový otvírák na raketoplány , raketomet země-orbita  , chemrail a rekonstrukcí obličeje  ) a pro samou radost přestane vnímat plochost děje .  Politické drama bych Bloomkampovi rozhodně nesvěřoval . Intriky ministryně a celkovou neohrabnost ochranky na Elysiu i náhlé nelogické vymizení armády policejních robotů a další oslí můstky lze těžko omluvit i  v zájmu zachování kontinuity děje  . Se svým sociálním cítěním skvěle vystihl atmosféru výrobního podniku , zadělal si na největší propagaci socalistického přerozdělování v rámci amerických scifi velkofilmů,  ale také si do děje účelově přidal dvě postavy , pro které po příletu na Elysium jaksi neměl co pořádného k práci a tak po hrdinově boku sekundovali až do úplného konce probelhávání příběhu  .Nemůžu se zbavit dojmu , že věci jako exoskelety , kinžálokatanu , rozkvetlé růžové cosi na pozadí finálního bossfightu a vůbec transport souborů v cerebrálním implantátu přidal proto , že v jiných filmech to už bylo přece tak cool . Je škoda , že na podobném pozadí nemohl vzniknout skutečně chytrý snímek , ze kterého by se nedostavil pocit leporela které vám vrazí režisér do ruky po hodině otáčení na řetízkovém kolotoči ....  

Jako akční oddechovka s dobrou výpravou i triky to ujde , hlavně kvůli animátorům a několika neotřelým scénám a nápadům pak mírný nadprůměr . 

Peklop

Peklop (hodnocení, recenze)

Viděno dnes (vlastně včera) na speciální premiéře v Lounech, otevíralo tam první kino ve střední Evropě upgradované na Aura 13.1 zvuk a Elysium je vůbec první film, který tak můžeme slyšet v 11.1 . Takže kromě děje filmu jsem se zaměřoval na vnímání zvuku, který má kromě klasických kanálů ještě nový prostor shora.

Film to rozhodně špatný není a stejně jako Oblivion se mi i přes pár blbostí dost líbil, nebojím se mu dát 4 hvězdy. Ale stejně jako Oblivion nebyl druhý Tron:Legacy, Elysium není druhý District 9. Až to budeme zanedlouho promítat u nás, nejspíš se na to podívám znovu, ale není to taková pecka, abych to vidět znovu musel, sedl do auta a zamířil směr cinestar.

Kdyby na nic jiného, tak čtvrtou hvězdu svedu na skvělý raut, který jsme měli po projekci :-)

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama