Reklama

Reklama

Bratři Earpové ženou stádo dobytka do Kalifornie. Po cestě odmítnou nízkou finanční nabídku starého Clantona na jeho odkoupení a na pár hodin se zastaví se v městečku Tombstone. Když se v noci vrátí zpět, jejich stádo je pryč, na místě nacházejí pouze těžce zraněného nejmladšího bratra Jamese. Proto Wyatt Earp přijímá ve městě místo šerifa, které je mu nabídnuto. S ním tu zůstávají bratři Morgan a Virgil, aby společně našli vrahy Jamese a zloděje svého dobytka. Na nového šerifa navíc čeká setkání se známým stárnoucím pistolníkem Docem Hollidayem, za nímž přijíždí půvabná Klementina...
Film natočil klasik americké kinematografie režisér John Ford (který zaujal i svými dalšími westerny Přepadení, Fort Apache, Měla žlutou stužku, Rio Grande, Muž, který zastřelil Liberty Valance a Podzim Cheyennů). Ten příběhu z Divokého západu vtisknul zcela nový dech a působivost. Pod jeho vedením úlohu Wyatta Earpa ztvárnil Henry Fonda, který zde předvedl jeden z vrcholů svého hereckého umění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Grandiózny western, vybrúsená filmárčina po všetkých stránkach. Človek sa nečuduje, že Forda obdivovali masy divákov ale zároveň bol aj jeden z hŕstky obľúbených režisérov frfľoša Bergmana. Čo na tomto filme zaráža je, aký je štylisticky moderný napriek tomu že to je klasický Hollywood, miestami to má až leoneovskú estetiku respektíve vidieť z čoho asi Leone čerpal, keď tvoril prvé špageťáky. Tak napríklad už len záverečné vystúpenie hrdinu zo závoja prachu je vizuálne identické s obrazom, keď vystúpi z prachu Eastwood v prvej dollárovke. Potom napríklad práca so svetlom a kompozície. Je to ešte klasický "štvorček" čo sa formátu týka, ale keby mal Ford širokouhlý formát a farbu, tak si myslím, že by to vyzeralo vizuálne úplne rovnako ako napríklad Vtedy na západe. Ford krásne pracuje so svetlom a s jednotlivými plánmi, jeho obrazy majú miestami až komiksovú grafickosť. Film je zároveň nesmierne krutý a necháva vám zomrieť pred očami nevinné postavy. Určite jeden z najlepších Fordových westernov, preto sa čudujem vlažnému hodnoteniu. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Kousek v MASH mě navnadil, později viděné Fordovy filmy jako Muž, který zastřelil Libertyho Valance zase odradily. Ale stálo to za to a považuju to za jeden z nejlepších amerických westernů vůbec. Co na tom, že překrucuje historii (ostatně nejedná se vůbec o důležitou událost), stačí aby se Henry Fonda houpal na židli a Walter Brennan kolem sebe máchal bičem jako pominutej, k tomu se to odehrává v Monument Valley a jsem doma. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Obsazení je sice zajímavé, závěrečná přestřelka slušná, ale tím pozitiva končí. Pro mě, coby amatérského filmového earpologa to bylo vesměs utrpení, protože příběh Wyatta Earpa, Doca Hollidaye a dalších je tu podán přesně tak, jak se nestal a WE tu byl přesně takový, jaký nebyl. Jasně, já chápu, že doba si žádala Earpa jako absolutního klaďáka - budiž. Ale i tak se dají černobílé westerny, a teď nemám na mysli filmový formát, podat zábavně a ne tak jako tady, kdy jsem co deset minut zíval a sahal po ovladači s cílem film popohnat. Ani můj druhý střet s Fordem nedopadl zrovna nejlépe. 30% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

John Ford dokáže zaujmout prací s postavami, prostředím a v tomto případě i barevnými odstíny, místy film vypadá jako nějaký western-noir. Paradoxně to ovšem nejsou věci, které bych na westernu vyhledával, očekával, a které můj zážitek z něj nějak výrazně obohatí. Respektive, obohatit by ho mohly, kdyby k tomu hrálo něco jiného, než mužně-sborové písničky. Klasickými westerny se teprve pomalu prokousávám, ale jejich fádní odrhovánky jsou pro mě velkým handicapem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

ani neviem už koľký film alebo lepšie povedané western som už videl čo sa týka týchto zásadných vecí: Waytt Earp, Tombstone, O.K. Corral, ale dobre Henry Fonda je fajn, príbeh je trošku iný než sme zvyknutý takže nenudí, prestrelky skôr okrajovo čo troška uškodí čím príbeh nemá až takú dravosť, veľa sa čaká aj od vychýreného pištoľníka Doc Hollydaya ktorý je v konečnom výsledku odstavený v príbehu do stratena, takže len priemer ___odporučiť môžem len a len: Tombstone(1993) /60%/ ()

Galerie (97)

Zajímavosti (21)

  • Ve filmu není ani zmínka o bratrech McLauriových, kteří byli u O.K. Corralu zastřeleni, ani o Billy Clairbornovi, který z přestřelky utekl a stejně tak jsou vynecháni další členové Clantonova gangu - Johny Ringo a Kudrnáč Bill Brocius. (liquido26)
  • Wyatt Earp nikdy nebyl maršálem v Tombstone. Tím byl jeho bratr Virgil. Wyatt se stal zástupcem šerifa až těsně před střetnutím u O.K. Corralu. (liquido26)
  • V roce 1994 byla objevena alternativní verze, která je o osm minut delší, má několik menších odchylek a trochu jiný konec. (liquido26)

Reklama

Reklama