Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Videa (35)

Trailer 3

Recenze (710)

Ony 

všechny recenze uživatele

Železná lady vyvolává dojem, že ji točil někdo, kdo ničemu moc nerozumí - politice, kariéře Margaret Thatcherové ani třeba starým lidem. A tak skáče z jednoho na druhé, přičemž nejvíce se zdržuje u toho stáří, protože tam se dá zdánlivě nejméně pokazit. Časové roviny střídá na základě hodně násilných asociací a naprosto kašle na gradaci vyprávění. Jde spíš o sled více či méně vtipně vypointovaných scének. Nicméně Meryl Streepová má toho Oscara právem. Po zhlédnutí jejího výkonu mám chuť jít nakoupit nějaký modrý hadry a pořádně si v nich zapištět. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ ČLOVĚK BY SE MĚL UMĚT POSTAVIT NA VLASTNÍ NOHY. A POKUD SE VĚCI NEPOVEDOU TAK, JAK BY MĚLY, LIDÉ BY MĚLI PŘESTAT KŇUČET, MĚLI BY SE VZCHOPIT A O NĚCO SE POKUSIT. A NAUČIT SE VĚCI V ŽIVOTĚ ZMĚNIT“..... /// Víte co? Přesně takhle nějak si tu bábu pamatuju! (z večírků? Hovno! Ze zpráv, když byla na straně imperialistů...) Vůdkyně, která by mohla bejt inspirací pro ženy na celým světě a jejíž plamenná vystoupení si tu můžeme připomenout. Jen mám trochu problém se zvolenou formou. Přeci jen jsem čekal víc z politickýho života ,,těch“ let, než starou, nemocnou – byť energickou dámu. Iron Lady je samozřejmě politickej film. Možná víc než J.Edgar (a rozhodně víc než W.). Možná jen není co vyprávět. Příznivci Konzervativní strany i ti M.Streep si však přijdou na svý. Zbytečnej film? Těžký rozhodnutí... je třeba si uvědomit, co na tý bábě chcete vidět! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nabízej mi bydlení v Londýně na ,,Downing Street 10“. 2.) Zjistím od kuď Mirek Kalousků bere ty svoje ,,spořící“ hlášky. (Vítek Bárta chodí jinam...). 3.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti většímu zastoupení žen v politice, zejména kvůli jejich ženskému pohledu, kterým dokáží problémy některých oblastí života analyzovat mnohem lépe než muži. Nicméně Margaret pro mne nebyla ženou. Měla totiž pod kostýmem větší koule, než většina mužských politiků a její nekompromisně asociální politika se nikdy neshodovala s mým pohledem na svět. Samozřejmě nepopírám, že byla výraznou světovou politickou osobností, ale zároveň škodolibě konstatuji, že z mého úhlu pohledu si podobně mizerný životopisný film rozhodně zasloužila. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kupodivu mnohem více zaměřené na současný život hlavní hrdinky než období její největší slávy. Události dějin jsou tu předhazovány jen náhodně, útržkovitě a neznalec britské politiky si tak z filmu odnese spíše vědomí, že Británii kdysi vedla osamělá žena, která dnes trpí halucinacemi, než že by se dozvěděl něco o životě a politických názorech první britské premiérky. Celý film na mě tedy vyznívá podobným dojmem jako My Week With Marilyn: Výborně zahraná vsuvka do života kohosi slavného a velmi zajímavého, která je ale po scénáristické a režisérské stránce podána nikterak výjimečným, spíše zapomenutelným dojmem. Malý pokus o předpověď: Pokud film získá Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli a nejlepší make-up, vůbec bych se nedivila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné, místy strhující. Čekal jsem povinné životopisné trápení, ale způsob jakým se tvůrci s náročnou látkou popasovali, moc mile překvapil. Vhodné prolínání několika časových rovin dokáže udržet pozornost, dost bych ubral z té současné a taky Denise bylo až moc, nicméně především "střední" období MT datující se nástupem do funkce a situací kolem války o Falklandy je vynikající a kupodivu platí přímá úměra že čím víc politiky, tím je to lepší. Ačkoliv jsem tehdy ještě neviděl Michelle Williams v Marilyn, od dneška jsem přesvědčen, že Meryl má Oscara jistého a byla by velká nespravedlnost, pokud by akademici rozhodli jinak. Stejně tak tuším, že film zaboduje i v maskách, takže stoprocentní úspěšnost v proměňování nominací. A právem, Železná lady je vůbec nejlepší ze všech letos nominovaných filmů a je proto typické, že v hlavní kategorii vybrán nebyl. Edit 29.2.2012: A vyšlo to! ()

Galerie (103)

Zajímavosti (22)

  • Po uvedení filmu se objevilo několik nesouhlasných postřehů, jako například, že Thatcherové se neříkalo Margaret, ale Lady T, neměla ráda psy a žádného nikdy nevlastnila, v Dolní sněmovně se nikdy neobjevila v klobouku a její dcera Carol ji ve skutečnosti navštěvuje jen zřídka. Znalci dokonce zpochybnili i chůzi Streepové, baronka prý podle nich chodila úplně jinak. (Pepinec)
  • Deti známej političky sa na margo filmu vyjadrujú pobúrene – scenár totiž Thatcherovú zobrazuje aj ako dementnú starenku, ktorá sa rozpráva sama so sebou a nemá poňatia o tom, že jej zomrel manžel. [Zdroj: FilmMax] (ash99)
  • Ve filmu jsou fiktivní scény, z kterých vyplývá, že lady Thatcherová měla v oblibě muzikál The King And I a tři další situace, kde Denis s Margaretou tančí waltz na slavnou melodii "Shall We Dance". (Zdroj: Bioscop)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno