Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

Flego 

všechny recenze uživatele

Celý príbeh sa dá zhrnúť do jednej vety: teroristi unesú v Afganistane novinárku a francúzska špeciálna jednotka ju ide zachrániť. Bolo by to však príliš jednoduché, ak by sme to zobrali len takto. Hoci je príbeh jednoduchý, predovšetkým je poctou všetkým novinárom, ktorí nám približujú dianie v konfliktných oblastiach a taktiež vojakov, ktorí nasadzujú životy pre záchanu druhých. Debutujúci režisér zvládol svoju prácu na výbornú, ale dopomohla mu krásna kamera. Tá sa síce príliš vyžívala v leteckých záberoch, dokázala však priblížiť scény z nezvyčajných uhlov a mala zmysel pre estetiku. Tento francúzsky príspevok sa vydaril a široké plátno zážitok len umocní. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Seru to, původně sem dal 3 hvězdy no musím zvýšit na 4, nemůžu za tady to omezené hvězdičkováni a punktováni snímku. Taky mne sere ta nesmyslnost, kterou tady čarovně zobrazila Diane Kruger v cele své kráse, jak všichni kvůli feministické kačeně skákali pod kulky. Proč by mněl trpět Djimon a jeho družina kvůli ní, no ne?! Obzvlášť miluju, když se tyto "ženy" snaží vnucovat své návyky, moudrosti a všeznalost ve světě s úplně jinou mentalitou, následně absolutně nechápou, že se potkají s odporem a jejich cenné znalosti zůstanou nedoceněni. Tady tahle Elsa mněla štěstí, že pochází z tak hrdé krajiny jako sou Francouzi, poněvadž ty hned vyšlou zvláštní komando, které kvůli ní hned prořídí své řady. Vahám jak prase no 7/10 si tady tohle zaslouží no Elsu bych vlastnoručně vyflaskal. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre špičkovú militantnú akciu z blízkeho východu tu máme Čierneho jastraba. Pre poznávanie ľudí pri putovaní za slobodou cez Himaláje zasa Útek zo Sibíri. Špeciálna jednotka je ich francúzsky hybrid - nie vyslovene nudný, ale v akcii nevýrazný, a v rozprávaní príbehu plytký ako mláka na afgánskej púšti. A mermomoci sa nás snaží dojímať umieraním postáv, o ktorých nám nič nepovie. Herecky fajne zostavený mega-gíč. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nijak extra zvláštní akce z jakési speciální jednotky, která sice má tu akci, ale je škoda, že je to to jediné. Nejsem si tak jist, jestli by vláda poslal zachraňovat nějakou reportérku, kritičku toho, co se právě dělá, ale budiž. Vojáci jsou vojáci, ti to prostě dělají s vědomím, že mohou umřít kdesi v zaprášeném prdelákově, což taky může být ta největší věc, kterou kdy udělají. Tedy všechno jsem ochoten pobrat, včetně "hurá akcí", až do doby, kdy naprosto irelevantně jdou zachraňovat vesničany, kteří jim pomohli. Lidsky chápu, ale speciální jednotka, jejíž primárním cílem je dovést reportérku zpět, tohle prostě udělat nemůže a tečka. V tuhle chvíli už to u mě kleslo poměrně hodně. A akční admirál to zabil úplně. ~~~ Na památku vojáků, kteří plnili rozkazy a nasadili životy za rozkazy mocnářů, ano, bez debat. Na památku reportérů, kteří ještě nepochopili, že ryba smrdí od hlavy a nasazovat život popisováním ploutve nic nezachrání a akorát kvůli nim budou umírat ostatní, tedy vskutku nevím nevím. Jsou tam dobrovolně? Ano. Vědí o rizicích, ano. Tak co se řeší...? ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Část francouzské kinematografie vždycky pošilhávala po zámořské produkci a zjevně se inspirovala Hollywoodem a jeho komerčními trendy. Některé filmy zkrátka nezapřou ambici dohnat a předehnat své vzory a Speciální jednotka zjevně čerpá z amerických patriotických a militarismem nasáklých snímků o dokonalých válečných profesionálech milujících vlast, kteří jsou vždycky ochotni postavit se stonásobné přesile, zachránit demokracii, nevinné sirotky či křehké ženy. Narozdíl od přítele flankera.27 si nemyslím, že tahle pohádka nemůže nikoho urazit, mě totiž její tupost přece jen rozhodila a považoval jsem ji na konci za dokonalou ztrátu času - a to jsem věru neměl přehnaná očekávání. Je to tupá střílečka nasáklá sentimentem a především nehoráznou mírou patosu, špatně nasnímaná a sestříhaná s výrazně černobílými charaktery. Bere se to smrtelně vážně, přitom jediná šance, jak tuhle zhůvěřivost prodat, je odlehčit to, protože vážně se to brát skutečně nedá. Já jsem rambovské filmy neměl rád ani v pubertě a s léty se to jenom stupňuje. Celkový dojem: 10 % především za přítomnost Diane Kruger. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Jediná použitá brokovnice ve filmu byla v úvodu Benelli M4 známá také pod americkým označením M1014, kterou v armádních speciálních jednotkách používá pouze několik států včetně Slovenska. (c.tucker)
  • Victor (Alain Figlarz), kulometčík speciální jednotky, používal lehký kulomet FN Minimi ve verzi Para ráže 5.56x45mm belgického původu. Známější však může být pod označením americké armády, která ho používá s označením M249. (c.tucker)
  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)

Reklama

Reklama