Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 886)

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Druhé zhliadnutie (nie úplne chcené), o pár rokov neskôr, mi dalo šancu získať inú perspektívu. Nemôžem už povedať, že by sa mi film nepáčil a je to už na 4*, ale je tam stále na môj vkus dosť veľa hluchých scén. Inak ale ide o skvelú vec a niektoré scény, hlavne tie v polkruhu, kde sa preberajú osudové prípady zainteresovaných, sú viac ako zábavné a priam až geniálne, ako herecky, tak aj scenáristicky. Všetci tu sú skvelí. Môžem tento film konečne vyňať z klubu mnou nedocenených klasík. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Formanovo veledílo z psychiatrické léčebny s rozpočtem pouhé tři miliony dolarů. Jack Nicholson je úžasně přesvědčivý v jeho tajné hře na blázna. Jeho vylomeniny jako třeba rybaření a peprné hlášky jsou nezapomenutelné "Billy, co tady děláš? Měl bys lovit holky, venčit ptáka a další!" nebo "Myslíte si, že jste nějací blázni? Ne! Vy nejste blázni! Aspoň nejste větší blázni než ti, co si chodí venku volně po ulicích."  No a na konec nadchl vývoj postavy hluchoněmého náčelníka v podání Willa Sampsona. V menších rolích se skvěle blýsknou William Redfield, Danny DeVito a Louise Fletcher. Působivý příběh ze kterého doslova dýchá pochmurnost prostředí a obrovská touha po svobodě.  8/10 ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tunajšie vysoké hodnotenie je pochopiteľné kvôli hereckým výkonom a réžii českého národného pokladu M.F. Mne však tento film vôbec nesadol a pocity sú pocity. S tým nič nenarobím .Za mňa 60%. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na tom povinně se školou. Každý film, který jsem musel shlédnout povinně u mě ztrácí jednu hvězdičku. Literálně zdatným čtenářům doporučuji předlohu. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Film viděn 2x po sobě. Poprve s dabingem. Ihned po zhlédnutí jsem byla přesvědčená o hodnocení, a to 3 lepšími hvězdičkami. V hlavě mi vsak film dál šrotoval. Tušila jsem, že je v něm neco vic a musim to prožít znovu. A tak jsem si ho pustila znovu. V původním znění. A naprosto mě dostal. Hluboce mě zasáhl a neni to naposledy, co jsem se na něj podivala. Konec mě opravdu sebral a celou 30 minutovou cestu autem jsem se z něj dostávala. Jako celek je naprosto skvělý a ja si jen kladu otazku, proc jsem to nevidela napoprvé 😇 Prosím. Nedivejte se s dabingem. Extrémní rozdil jde u tohoto filmu znát. ()

Titus 

všechny recenze uživatele

No, takhle bych se vyjádřil: zprvu se mi film moc nezamlouval a nudil jsem se. Pak se mi to ale rozleželo a já si uvědomil, že jsem zkoukl jeden z nejlepších filmů. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Co dodat ke všem ostatním komentářům? Strhující, bolestné ale pravdivé, krásné a přes všechno zlé nakonec vítězné. Díky. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, ktorý však spravil (nezaslúžene) psychiatrii dosť zlý obraz. Nečítal som predlohu, tak neviem, či to má na svedomí Forman, ale pár argumentov proti "reálnosti" príbehu: 1. Je silno nepravdeopodobné, že by psychiatrické oddelenie malo akýkoľvek záujem o psychopata, ktorý sa tam dostal predstieraním duševnej choroby, aby unikol väzeniu. Všetkým to bolo jasné, a preto by ho pri prvom probléme s disciplínou poslali nazad do basy. 2. Film bol natočený v 70tych rokoch, kedy kulminovala kampaň proti elektrokonvulzívnej terapii (ľudovo "elektrošoky"). V tej dobe už mali všetky štáty USA prísne zákony ohľadne prevádzania ECT, ak by sa nejaký lekár len tak rozhodol toto aplikovať bez anestézie a bez nezávislej kontroly - mohol by sa rovno rozlúčiť s licenciou. Takže v tomto film s pompou rozráža dvere, ktoré sú dokorán. 3. Vo filme nie je myslím presne určené, v ktorej dekáde sa odohráva - v 50tych rokoch začala byť anestézia štandardom (vo filme bolo ECT aplikované pre zvýšenie dramatickosti bez anestézie), ale v tomto období zasa neboli k dispozícii psychofarmaká. Zasa v dekádach, kde už lieky boli k dispozícii, sa ECT používala extrémne výnimočne. -Táto poznámka je z jediného dôvodu - ECT je démonizovaná metóda (mimo iné hlavne týmto filmom), ktorá však pomohla veľkému množstvu ľudí a tam, kde bola plošne zakázaná (napr. Taliansko) sa vzápätí začali ozývať ľudia, ktorí ju preferovali.- ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Božemůj, tohle je skoro dokonalost sama! Jack Nicholson se ukázal (jako už párkrát) jako naprosto úžasnej herec. Člověk by nevěřil, kolik se toho dá začlenit do prostředí blázince. Prostě, klobouk dolů...Ah jo, jak já na konci řvala...:)) ()

Teleri 

všechny recenze uživatele

Víte, že tento film odstartoval vlnu zaujatého pohledu na psychiatrii? Je to výborný film, ale psychiatrii nesmírně zkreslující a démonizující. ()

Sign 

všechny recenze uživatele

naprosto genialni film, neni zde co vytknout Milos to zvladl na jedna!!! a Jack...jen utvrdil jaky je herecky buh, jeden z nejhezcich a nejdojemnejsich filmu co jsem kdy videl ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Trochu se to táhne, ale i přesto nelze, než film uznávat jako brilatní počin. Dokonce z rukou českého režiséra. Co bych obvzláště pochválil je výběr herců. Schiavelli, DeVito, Lloyd...ti ani pošuky hrát nemuseli, prostě tak přirozaně vypadaj. Ale každopádně zahráli to i tak na výbornou, ehm. K oblíbeným filmům u mě ale Přelet nepatří, přestože jde skutečně o pořádné dílko. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Od Formana asi to najlepšie, čo dokázal na filmovom plátne. Idea, ktorá mi rezonuje doteraz v hlave "aspoň som to skúsil" je to najlepšie, čo človeka dokáže hnať dopredu, búrať brány vlastného väzenia ..... ()

Veseldaa.! 

všechny recenze uživatele

Co k Přeletu napsat? Myslím, že třetí místo zde na čsfd mluví za vše. Ve filmu se sešli hvězdy stříbrného plátna a předvedli, proč dnes mají v Hollywoodu takové jméno. Opravdu nezapomenutelný Nicholson, ale také DeVito a můj oblíbenec C. Lloyd. A to co předvedla Louise Fletcher, no neskutečný. Myslím, že bez pana Formana by film nebyl tím, čím je - a to tak uznávaný. Smekám. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama