Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Recenze (713)

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je mrazivý thriller.Prostředí je pěkné.Děj vcelku jde.Hlavní hrdina je dobrý.Film je to průměrný.3 hvězdy dám.Tento film má svižný děj a jako krimi to ujde.Film Sněhulák je tedy vcelku dobrý,ale knihu jsem zatím nečetl.Jako snímek má hezké momenty.Opilý detektiv je docela příjemný a jeho manželka je sympatická.Snímek Sněhulák je svižný,plný napětí a akční...Sněhulák se objeví tam,kde je zločin.Film Sněhulák pobaví i nadchne.Jako žánr krimi-thriller celkem jde.Sněhulák je zkrátka hezký a dech beroucí snímek. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Zřejmě vzhledem k očekávání nejhoršího musím konstatovat, že zas tak hrozné to nebylo. Sice bylo pár věci jinak než v knize (poměrně samoúčelně) a finále také nebylo tak vypjaté, ale vcelku jsem se bavil. Záhadou mi je, proč tvůrci začli až za půlkou knižní série, takto museli mít prvokoukači slušný maglajs ve vztazích mezi postavami. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Taková průměrná mysteriózní detektivka. Knížka asi byla perfektní, co jsem slyšel, ale o filmu to úplně říct nemůžu. Fassbender v hlavní roli dobrý, ale celkově to bylo až moc očekávané. Nicméně děj v knížce musel být skvělý...takže v budoucnu určitě přečtu. Film ale vidím pouze na 55%. ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

OBROVSKÉ ZKLAMÁNÍ. Naprosto nevyužitý potenciál svělé knihy, chaos v ději i postavách, tajemná ani děsivá atmosféra nikde, hudba krutě mimo očekávanou náladu filmu. strášné, nikdy více netřeba vidět. ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Sledovat Sněhuláka bylo jako: začít se dívat na (možná dobrý, ale to už se asi nedozvíme) mrazivý, sněhový detektothrillerový seriál o 6ti sériích, přičemž se začneme dívat cca v půlce druhé série - to zkoukneme 2,5,9/10, potom si dáme z každé další sérky tak 3 díly, ale pozor, určitě ne hned po sobě!!!!.... a zcela jistě se v 6té sérii podíváme tak max na 3,7,10/10.........někomu to třeba stačí, mě ne, na to už mám z tohoto ranku nakoukáno dostatečně....každopádně, škoda úsilí všech zúčastněných 20% ( za nápad obsahu komentáře děkuji Kingovu Ústavu:) ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších románů ze série o Harry Holeovi totálně zkurvená. Horší konec snad nevymyslíte. Proč to nemohlo zůstat v původní podobě? Proč si vždy nějaký scénárista honí triko? Zkusil si někdy zabodnout vidličku z příboru do stehna přes kalhoty? ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Mrazivá detektivka s výborným obsazením. Knihu jsem nečetl a pro mou "recenzi" asi dobře. Škoda konce, mohlo to malinko lépe vrcholit. Ale super. Po několikáté viděno, nikdy nezklamalo. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Absolutně průměrná kriminálka, která vůbec nedává tušit, čím je původní předloha tak geniální a pro co je ceněná. O vše pozoruhodné je totiž film naprosto okleštěný - o charisma a důvtip ústřední postavy, důmyslnou a promyšlenou zápletku, ale i o jakoukoli logiku. Je to škoda, s tak skvělým hereckým ansámblem v čele s Fassbenderem se dala vykouzlit opravdu důstojná a plnokrevná adaptace. Jenže když brutální severský thriller postrádá i zasmušilou atmosféru, kterou zde jen částečně dokresluje mrazivé norské prostředí, je to naprosto nedostačující. Jako televizní detektivka na sobotu večer ideální, protože nenudí. Jako adaptace románu aktuálně nejslavnějšího severského autora však těžký průměr. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Je třeba předeslat, že po "Jeden musí z kola ven" jsem si osobně pasoval Alfredsona na režisérského poloboha, který to má v paži jako málokdo... Nicméně, v kontextu jeho předchozího snímku je "Sněhulák" kolosální propad. Fakt, že výsledek je na hony vzdálen napínavé a strhující upoutávce, nelze brát jako výtku, ale jako dodržení určitého tvůrčího postupu patrného již v "Jeden musí...", kdy trailer sliboval špionážní jízdu a film byl spíše zadumanou analýzou konkrétního prostředí. Zatímco se ale v "Jeden musí..." napětí z traileru přesunulo do významové roviny filmu (pod povrch prezentovaných událostí) a funkčně se tranformovalo, ve "Sněhulákovi" vyšumělo do ztracena a ten film není zajímavý téměř ničím - leda tak tím, kterak postupy, fungující dříve, zde selhávají. Je zarážející, jak analogická je poetika obou filmů, aby v jednom dala vyznít na detail zaměřenému vyprávění a v druhém mořila diváka bizarním jednáním postav a motivacemi, které nedávají smysl v kontextu jediného hrdiny, natož nějaké početnější skupiny. "Sněhulák" jako filmový celek vypovídá zejména o mnoha nesouladech - 1) mezi hrdiny, kteří si nejsou schopni vyjasnit a obhájit jasný účel svého konání a proto působí jako hlupáci, 2) v motivacích postav (což nejzřetelněji platí u vraha, který je nucen své pohnutky vysvětlit bezmála v jedné větě - a při zpětném pohledu na jeho minulost a na všechny vraždy nedává jeho jednání smysl vůbec žádný), 3) mezi zvolenými tvůrčími postupy a jejich schopností odprezentovat alespoň náznakem zajímavý snímek. Melancholie pak nevyplývá ze sledování filmu jako požitek - zůstává spíše jako neodbytný a nepříjemný průvodní jev při pomyšlení, kolik tvůrčího potenciálu šlo vniveč. Skvěle funkční retrospektivní scény (s typově přesným Valem Kilmerem) trpí rozsahovou podvyživeností, která jim je na ploše dvouhodinové stopáže přiřčena (obecně to působí, jako by "Sněhulák" ve střižně hodně trpěl). Je sice fajn natočit detektivku, z níž je zcela odstraněn žánrový prvek - ale pokud je takovému příběhu vykuchána žánrová podstata, přišlo by mi logické nahradit jí něčím jiným (nebo jí případně nějak invenčně ozvláštnit). Čím víc o "Sněhulákovi" přemýšlím, tím víc mě štve - plytkostí, která si hraje na nedořečenost, nesmyslnými motivacemi hrdinů, které chtějí po divákovi, aby se zapojil do interpretační hry, jež nemá hlavu ani patu, absencí atmosféry. Zároveň chci natolik věřit, že je to dobrý film, že to možná zkusím ještě jednou. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Ten den jsem se rozhodla vidět Sněhuláka, a to hned ze dvou důvodů: Zaprvé, chtěla jsem, aby mé oči přivykly pohledu na věčně zasněženou krajinu, až po zveřejnění výsledků voleb sbalím kufry a odjebu se nejlépe do Grónska. Zadruhé, chtěla jsem vytáhnout kamarádku, toho času v depresi z odcházejícího otce jejích dětí, čehož jsem hned v počátku filmu, kdy od ženy a syna utíká jejich chlebodárce, poněkud zalitovala. Inu, to holt člověk nevěděl. Věděla jsem ale, že jdu do poměrně rozvláčného filmu s údajně mnou tolik "milovanými" dlouhými záběry, tudíž jsem do kinosálu nakráčela s notnou dávkou skepse. A světe div se, to, z čeho místní (j)elita, samozvaní erudovaní filmoví kritici a honiči nad knižní předlohou vzteky mlátí do klávesnic, nebylo vůbec špatné. Ódinzaplať se nekonala druhá Wind River s nekonečnými pohledy na zasněženou severskou krajinu a útrpně nudnými pasážemi o hovně. Uběhlo to celkem svižně a to hlavní, co se mi chce filmu vytknout, je jen přílišné množství různých dějových linek, které jsou ve finále naprosto zbytečné a v průběhu děje jen matou a tvoří zbytečný mrdník okolo vrahonaháněčky, která mohla být ještě intenzívnější. Ta je ale i tak solidní, vrahoun staví sněhuláky, lidi kvůli tomu ztrácejí hlavu a nebýt těch slepých uliček, postavila bych tu dnes sněhuláka se čtyřmi knoflíčky. Takhle to bude jen za 3,5. ()

mosnak odpad!

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že po 40 minutách utecu z kina. Chápu, že je tady hromada fandu Jo Nesba, ale ten film je nezajímavá sračka. Bylo mi úplně jedno co se tam děje. Během filmu jsem si nebyl schopen vytvořit ani náznak nějakých sympatií s hlavním hrdinou. A Val Kilmer? Toho filmaři vyzvedli z nejakeho Sanatoria ne? Jednoduše hrůza za 8% ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Nemusím byť nijak špeciálne zbehlý v rámci Nesbøovej knižnej tvorby aby mi bolo jasné, že táto adaptácia nie je ani zďaleka optimálnou (a knižnej predlohe rovnocennou, resp. porovnateľnou). Atmosféra, napätie - akiste jedny z kľúčových atribútov nielen tvorby daného autora resp. súčasnej severskej "školy", ale detektívneho žánru všeobecne -, to je proste niečo, čo by v kvalitnom krimi thrillery/detektívke fungovať bezpodmienečne malo, nuž a keď tomu tak nie je, o úspechu snímky skrátka nemôže byť reč. Bohužiaľ tentoraz nefungovala ani práca s postavami, ktorých predstavenie nebolo dostatočne precízne (Harry Hole je v autorových knihách vykreslený dosť svojrázne a najmä dopodrobna, kým tu to bolo i na filmové možnosti - poskytujúce omnoho menší priestor na prácu s postavami než knižné médium - nepekne odfláknuté, čo nemohol zachrániť ani solídne hrajúci Fassy, ktorý bol obsadený typovo veľmi presne). Takisto ani chlad, ponurosť, no skrátka nič. Raz za čas sa síce objavila nejaká iskrička nádeje, náznak, niečo pozitívne, avšak hneď v zápätí to bolo pomleté do všeobecne prevládajúceho (pod)priemeru, kde sa to poľahky vytratilo. Suma sumárum, keď si to tak zhrniem, tak azda najviac zapamätateľnými z celej snímky boli prekrásne zábery prostredia (čo je vcelku smutné), to ostatné mi ešte len zopár dní po projekcii stihlo z pamäti dosti svižným tempom vyšumieť. Škoda, predpoklady snímky boli totižto viac než dobré, žiaľ, nevyšlo. 40% ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Vrah se dá poměrně lehce odhadnout a celkový závěr filmu je snad ještě slabší, k tomu ještě přičíst pomalý rozjezd a spoustu nelogických věcí, co jsou patrné na první pohled a "policisté" si jich ani nevšimnou. Policisté v uvozovkách píšu záměrně, pač takovou divnou policii tu bych čekal někde maximálně na Modravě na Nově. Je to s oběma přivřenýma očima sotva na tři. Škoda, šlo to udělat mnohem lépe. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Nesba jsem nečetl a příběh popravdě moc neznám. Sám si myslím, že ten, kdo knihy nečetl nebo alespoň nemá dobré povědomí, o co v nich jde, tak některé scény vůbec nepochopí. To se stávalo i mně. Dobrou třetinu filmu jsem nepobral. Bohužel to se pak odráželo na mém hodnocení. Za mě průměr. ()

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama